Για εκτιμήσεις του Ταμείου κάνουν λόγο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την επισήμανση στην έκθεση του ΔΝΤ ότι το ύψος των μέτρων που θα απαιτηθούν τη διετία 2013-2014 στα 14 δισ. ευρώ, έναντι 11 δισ. που προβλέπει το μνημόνιο.
Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια έκθεση προς το δ.σ. του ΔΝΤ και ότι ισχύουν αυτά που έχει συμφωνήσει και έχει υπογράψει η Ελλάδα με την τρόικα.
Το ΔΝΤ επιμένει στη συνταγή των σκληρών μέτρων και της εσωτερικής υποτίμησης, ζητώντας στην έκθεσή του απολύσεις και αποχωρήσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από το 2012 μέχρι το 2015, όταν το μνημόνιο προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αποχωρήσει στο διάστημα 2011-2015.
Το Ταμείο επιμένει να στέλνει μηνύματα για περαιτέρω αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω μειώσεων μισθών, με τον Πολ Τόμσεν να δηλώνει στην εφημερίδα “Το Βήμα” ότι εάν μέχρι το τέλος του έτους δεν πέσουν οι μισθοί, θα επανεξεταστούν 13ος και 14ος μισθός.
Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ φέρνει το παράδειγμα των βαλκανικών χωρών, συγκρίνοντάς μας ευθέως με χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, και σημειώνει: “Αν έχεις χαμηλή παραγωγικότητα, αλλά σχετικά υψηλούς μισθούς, τότε το κίνητρο για τον εργοδότη να αναζητήσει μια καλύτερη ευκαιρία είναι μεγάλο”.
Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνουν όλες οι κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα, για τα οποία ζητείται να καταργηθούν και να δημιουργηθεί μόνο ένα το οποίο θα προορίζεται μόνο για το 20% του πληθυσμού, που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στέλνουν μήνυμα όλα θα κριθούν στο πεδίο της εφαρμογής.
Μιλώντας σε συνέδριο στην Κίνα, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε: “Έχω πει επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τα χειρότερα αν όλοι αναλάμβαναν το ρόλο τους. Το να προχωρήσουμε μπροστά με ανανεωμένη τη στήριξη για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι ένα σημαντικό ορόσημο, αν και πρόκειται για μικρή χώρα. Τα μέτρα που προτείναμε και η στρατηγική που υιοθετήθηκε είναι φιλόδοξα και έχουν σημασία σε εκείνο το μέρος του κόσμου, η επικέντρωση σε σταθερή αυστηρή εφαρμογή και ο σωστός έλεγχος της κατάστασης. Έχουμε κάνει όμως σημαντικά βήματα προόδου συλλογικά, σε αυτό το μέρος του κόσμου”.
Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε: “Όσον αφορά στην Ελλάδα η τελική έγκριση του δευτέρου προγράμματος έχει έρθει τη σωστή στιγμή για να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπλοκές. Αυτό το πρόγραμμα είναι σημαντικό για την Ελλάδα για να κλείσει την πόρτα στη χρόνια μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και να επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις της για να οικοδομήσει ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης”.
Τις συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ επιβεβαιώνει, μιλώντας στην “Καθημερινή”, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. Όπως επισημαίνει, οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί κρατούσαν από την αρχή σκληρή στάση και επέμεναν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ κάνει αυτοκριτική απέναντι στην πολιτική που επέβαλαν στην Ελλάδα οι δανειστές.
“Ήμασταν σκληροί όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά πολύ αδύναμοι στην άλλη σημαντική παράμετρο, εκείνη της ανάπτυξης. Είμαι αρκετά στεναχωρημένος με την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων, είναι απελπιστικό για τους ανθρώπους να έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και παρά τις όλο και περισσότερες προσπάθειές τους να μην έχουν καμία θετική προοπτική πέρα από περικοπές και μείωση των κοινωνικών παροχών” αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.
Την εκτίμηση ότι μετά την ολοκλήρωση του PSI και το νέο δάνειο μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία, εφόσον δεν χαλαρώσει η προσπάθεια, εκφράζει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, με συνέντευξή του στο “Βήμα”. Εμφανίζεται, μάλιστα αισιόδοξος και για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες. “Με ένα βελτιούμενο κλίμα θα ήταν εφικτό να επιστρέψουν στις τράπεζες σε πρώτη φάση αποθησαυρισμένα ποσά άνω των 10-15 δισ. ευρώ. Αυτό θα συντελούσε σε μια τεράστια βελτίωση από άποψη ρευστότητας” λέει ο Γιώργος Προβόπουλος.
Mega tv