Όπως έγραφε χαρακτηριστικά στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό «Forbes» με αφορμή τη δημοσίευση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη εν έτει 2012, «η πρώτη απόπειρα καταμέτρησής τους πριν από 25 χρόνια» ήταν μάλλον εύκολη υπόθεση, καθώς οι σύγχρονοι κροίσοι ήταν μόλις… 140.
«Έκτοτε το κλαμπ των πλουσίων αύξησε κατά πολύ τα μέλη του, με αποτέλεσμα φέτος στη λίστα να συμπεριλαμβάνονται 1.226 δισεκατομμυριούχοι», αριθμός που από τη μία θεωρείται ρεκόρ, αλλά από την άλλη αποτελεί και ιδανική αφορμή για κοινωνικό προβληματισμό, αναφορικά με το κατά πόσο σωστά κατανέμεται τελικά ο πλούτος στον πλανήτη.
Πιο συγκεκριμένα στη φετινή λίστα του «Forbes» υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι από 58 χώρες, αν και οι περισσότεροι -425 για την ακρίβεια- προέρχονται από τις ΗΠΑ. Δεύτερη έρχεται η Ρωσία, με 96 κροίσους, και ακολουθεί η -αναδυόμενη οικονομικά- Κίνα με έναν λιγότερο. Πρώτος και… πλουσιότερος βέβαια, για ακόμη μια φορά και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναδείχτηκε ο Κάρλος Σλιμ από το Μεξικό, με περιουσία που φτάνει τα 69 δισ. δολάρια. Επεται ο κατά 5 δισ. δολάρια «φτωχότερος» Μπιλ Γκέιτς, ενώ ακολουθούν ο Γουόρεν Μπάφετ (44 δισ. δολάρια), ο Μπερνάρ Αρνό (41 δισ. δολάρια) κι ο Αμάντσιο Ορτέγκα (37,5 δισ. δολάρια), που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Το Top 10 κλείνουν κατά το «Forbes» οι Λάρι Ελισον (36 δισ. δολάρια), Εϊκε Μπατίστα (30 δισ. δολάρια), Στέφαν Πέρσον (26 δισ. δολάρια), Λι Κα-Σινγκ (25,5 δισ. δολάρια) και Καρλ Αλμπρεχτ (25,4 δισ. δολάρια).
Αξιοσημείωτη ήταν και η εκτόπιση του Ινδού Λάκσμι Μιτάλ από την κορυφαία δεκάδα της φετινής λίστας, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά από το 2004 και οφείλεται στο ότι η περιουσία του έπεσε κάθετα τον περασμένο χρόνο κατά 10,4 δισ. δολάρια.
Τέλος, από τη λίστα του «Forbes» δεν λείπει και η ελληνική παρουσία. Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης της Glencore με περιουσία 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέλαβε την 418η θέση, τη στιγμή που ο Σπύρος Λάτσης (2,6 δισ. δολάρια) βρέθηκε στην 464η και ο Φίλιππος Νιάρχος με 2,5 δισ. δολάρια στη 494η θέση.
Εξάδελφος του Ασαντ ο πλουσιότερος Σύριος
Ακόμη κι αν ο ίδιος ο Μπασάρ αλ-Ασαντ, έστω για μία και μοναδική στιγμή, σκέφτηκε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την εξουσία και να αναζητήσει καταφύγιο και πολιτικό άσυλο στο εξωτερικό, ο μόνος συμπατριώτης του που δεν θέλει καν να σκεφτεί ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ένας εξάδελφός του!
Ο λόγος για τον Ραμί Μακλούφ, τον πλουσιότερο άνθρωπο της Συρίας, του οποίου η περιουσία σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζει τα 5 δισ. δολάρια και χτίστηκε αργά -πλην όμως μεθοδικά- χάρη στη βοήθεια του συγγενούς του και προέδρου της χώρας, που τα τελευταία χρόνια φέρεται ότι πρόσφερε χείρα φιλίας στον Σύριο κροίσο.