Τυρόπιτα συγκλονιστική
Εκτέλεση: Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης πολύ καλά στο μίξερ ή στο χέρι. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει, να είναι εύπλαστη. Χωρίζουμε σε 2 κομμάτια την ζύμη.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι (πασπαλίζοντας νισεστέ ή αλεύρι) σε διάμετρο 50 εκατοστών. Βάζουμε στο κέντρο πιάτο με διάμετρο 20 εκατοστών.
Βουτυρώνουμε με μαλακό βούτυρο την επιφάνεια του φύλλου. Κόβουμε ακτινωτά από το πιάτο προς τα έξω 8 ακτίνες.
Βγάζουμε το πιάτο. Κλείνουμε αντικριστά (τις απέναντι ακτίνες) πάνω στο κέντρο του κύκλου. Αναποδογυρίζουμε το φύλλο σε πιάτο, πασπαλίζουμε αλεύρι και το παγώνουμε 30’. Κάνουμε το ίδιο και με το 2ο κομμάτι ζύμης.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, πράσο, φρέσκο κρεμμύδι και πιπεριά να μαραθούν ελαφρά για 10’. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε σιμιγδάλι.
Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε τη γέμιση και τα τυριά.
Ανοίγουμε 2 μεγάλα φύλλα, 1 πάνω, 1 κάτω, στη μέση βάζουμε τη γέμιση και κλείνουμε τα πλαϊνά σε κόθρο. Ψήνουμε 1 ώρα περίπου στους 180 C.
Extra tips επιτυχίας:
- Πολύ καλό ζύμωμα στην ζύμη για εύκολο άνοιγμα φύλλου
- Ξύδι στην ζύμη για τραγανό φύλλο
- Καλό πάγωμα του βουτυρωμένου φύλλου για να επιτύχουμε πολλές στρώσεις
- Σιμιγδάλι στη γέμιση για να μαζέψει τα υγρά
- Κρύα γέμιση πάνω στο φύλλο για τέλειο αποτέλεσμα
- Ψήσιμο σε αντιστάσεις για τραγανή υφή και κριτσανιστό φύλλο
Υλικά
- Για το φύλλο
- 500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.σ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι κρασιού
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 φλ. χλιαρό νερό περίπου
- 1 κ.σ. φυτικό μαγειρικό λίπος μαλακό (θερμοκρασία δωματίου)
- Λίγο νισεστέ ή αλεύρι για το άνοιγμα φύλλου
- Για τη γέμιση
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι φρ. κρεμμύδια
- 1 πράσο
- 1 πιπεριά φλωρίνης
- 250 gr φέτα βαρελίσια
- 250 gr φρ. μυζήθρα
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κ.σ. σιμιγδάλι
- 2 αυγά
- ½ ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο ή δυόσμο ψιλοκομμένο