Tην Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012, οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών εντόπισαν στη χαράδρα του Αγίου Αθανασίου Καρυών ένα δηλητηριασμένο ελληνικό ποιμενικό έπειτα από καταγγελία κτηνοτρόφου της περιοχής.
Οι περιπολίες των φυλάκων συνεχίστηκαν, και την Τρίτη 6 Μαρτίου εντοπίζεται στην ίδια περιοχή ένας δεύτερος δηλητηριασμένος ποιμενικός και κομμάτια δηλητηριασμένου λίπους.
Την Τετάρτη 7 Μαρτίου στον κατάλογο των δηλητηριασμένων ζώων προστίθεται και μια αλεπού.
Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών.
Συγκεκριμένα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2011, κτηνοτρόφος βρήκε στην περιοχή γύρω από το μαντρί του, μεταξύ Λευκώνα και Πλατέως, δύο από τους ελληνικούς ποιμενικούς του νεκρούς από σκάγια. Ο ίδιος βρήκε τους δύο εναπομείναντες ενήλικες ποιμενικούς του πυροβολημένους στο κεφάλι, μέσα στο μαντρί του αυτή τη φορά, συνειδητοποιώντας ότι δεν θα έχει σκύλους για να φυλάνε το κοπάδι του την Άνοιξη.
Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και η θανάτωση ζώων, απαγορεύονται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία από το 1993 και αποτελούν μια πολύ επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Παράλληλα, αποτελούν πρόβλημα και για τη δημόσια υγεία αφού βάζουν σε κίνδυνο και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Πρόκειται για αδικήματα που επισύρουν ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης του θανατωμένου ζώου δικαιούται αποζημίωση για την απώλειά του ζώου του και για ψυχική οδύνη, που μπορεί να φθάσει σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Οι βασικότερες αιτίες χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για τη θανάτωση άγριων, οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων αφορούν σε περιπτώσεις:
– αντεκδικήσεων μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών,
– παράνομης χρήσης δηλητηρίων και φυτοφαρμάκων από κάποιους κυνηγούς που θεωρούν την αλεπού ως ανταγωνιστή τους στο κυνήγι, και
– ”αυτοδικίας” από παραγωγούς που παθαίνουν ζημιές από σαρκοφάγα ζώα στο ζωϊκό κεφάλαιο και στη φυτική παραγωγή.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία όλων ώστε να περιοριστούν και να αποφευχθούν τέτοιες λανθασμένες και ακραίες πρακτικές που απειλούν όχι μόνο τα ζώα αλλά και τον άνθρωπο.
Αν κανείς βρει κάποιο νεκρό ζώο ή δόλωμα πρέπει:
• Να μην το ακουμπήσει, καθώς κινδυνεύει να μολυνθεί,
• να επικοινωνήσει με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών στο 23850 51870 & 23850 51433,
• να φωτογραφήσει το ζώο και το δόλωμα εφόσον αυτό είναι εφικτό, και
• να σημειώσει πότε και που το είδε.
«Το φαινόμενο της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που απαιτεί την παρέμβαση της Δασικής Υπηρεσίας, των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, αλλά και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, τόσο για τον εντοπισμό των υπευθύνων όσο και για τον έλεγχο και περιορισμό αντίστοιχων περιστατικών», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φορέα, Δρ. Νίκος Γιαννάκης.
Ο ελληνικός ποιμενικός προέρχεται από την αρχαιοελληνική φυλή Μολοσσών ή Ηπειρωτικών σκύλων στις απομονωμένες περιοχές της Πίνδου. Σήμερα εμφανίζεται ως ποιμενικός ορεινός σκύλος, φύλακας των κοπαδιών από το λύκο και την αρκούδα, πιστός, εργατικός με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και δυνατό ένστικτο προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντός του. Είναι ευαίσθητος στον έπαινο και στον ψόγο και δεν ανέχεται τη βίαιη συμπεριφορά
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ