Ζήτησε επιστροφή των διαγεγραμμένων και άφησε αιχμές για την περίοδο παραίτησης του κ. Παπανδρέου
Τη δική του πρόταση για συστράτευση, αλλά και αίτημα για επιστροφή στην ΚΟ όσων διαγράφηκαν στην πρόσφατη ψηφοφορία του μνημονίου κατέθεσε ο κ. Χρ. Παπουτσής από το βήμα της Εθνικής συνδιάσκεψης του ΠαΣοΚ.
Παράλληλα, ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠαΣοΚ ζητώντας τη στήριξη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέροντας τους κκ. Ευ. Βενιζέλο αλλά και Στ. Τζουμάκα ως συνυποψηφίους. Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Παπουτσής με αυτόν τον τρόπο κατέστησε σαφές ότι ο τρόπος επικύρωσης των υποψηφιοτήτων παραμένει ανοιχτός και εναπόκειται στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Καταστατικού υπό τον κ. Γ. Ανωμερίτη.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παπουτσής απέρριψε τη λογική των μονόπλευρών πολιτικών λιτότητας και προσέθεσε πως «ο λαός γνωρίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης μας και απαιτεί αυτοκριτική και αλήθειες».
Υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει σε ένα «μικρό και φοβικό ΠαΣοΚ» και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται αλλαγή σελίδας και νέα συλλογικότητα.
Οπως σημείωσε ο κ. Παπουτσής, στα ερωτήματα για τα περιθώρια προοδευτικής πολιτικής «τώρα οφείλουμε να πάρουμε θέση. Ο κόσμος τώρα αγωνιά και πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά. Μετά τις εκλογές θα είναι αργά».
Πυλώνας το ΠαΣοΚ
Υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει σε ένα «μικρό και φοβικό ΠαΣοΚ» και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται αλλαγή σελίδας και νέα συλλογικότητα.
Περιέγραψε το ΠαΣοΚ ως πυλώνα του κεντρώου χώρου και της Αριστεράς και μίλησε για τους βασικούς άξονες της πολιτικής του στο εξής και ειδικότερα:
– Μάχη στην Ευρώπη για μια ευρωπαϊκη προοδευτική πολιτική.
– Αξιοπιτσία στις δεσμεύσεις, αλλά και αναπτυξιακά και κοινωνικά ισοδύναμα μέτρα, όπως π.χ. η μείωση δόσεων στα δάνεια ανάλογη με τη μείωση του μισθού, πάγωμα των τιμολογίων, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πλαφόν στα βασικά είδη διατροφής, διασφάλιση του οικογενειακού εισοδήματος.
Αιχμές
Ο κ. Παπουτσής άφησε πολλές αιχμές για την περίοοδο κατά την οποία παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ο κ. Γ. Παπανδρέου και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τιμώ τον Γ. Παπανδρέου και τον υποστήριξα μέχρι τέλους. Η διετία 2009-2011 χρειάζεται πολιτική αποτίμηση με ευθύνη και θάρρος. Ο Γ. Παπαπνδρέου έδωσε μια ασύλληπτη μάχη στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει σε χρόνο ασφαλή τα πραγματικά περιστατικά παραίτησης του εκλεγμένου πρωθυπουργού. Δεν αποδέχομαι την προσπάθεια πολιτικής ισοπέδωσης του Γ. Παπανδρέου από ανθρώπους που διετέλεσαν υπουργοί και στενοί συνεργάτες του».
Είπε επίσης ο κ. Παπουτσής ότι ο ρόλος του κ. Παπανδρέου είναι πολύτιμος και τον κάλεσε να παραμείνει κοντά στο ΠαΣοΚ.
Σενάρια για μετά τις κάλπες
Σε ό,τι αφορά τα μετεκλογικά σενάρια, ο κ. Παπουτσής είπε ότι μόνο μετά την εκλογική αναμέτρηση μπορεί να γίνει συζήτηση για πιθανά προοδευτικά κυβερνητικά σχήματα. «Δεν αποδέχομαι την ητοοπάθεια που θέλει το ΠαΣοΚ δεκανίκι κεντροδεξιών επιλογών» τόνισε και μίλησε για την ανάγκη ενός ενωμένου και πολυσυλλεκτικού ΠαΣοΚ, το οποίο έχει ανάγκη όλα τα στελέχη του. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον κ. Παπαπνδρέου να εξετάσει την επανένταξη όλων εκείνων που βρέθηκαν εκτός ΚΟ.
Παράλληλα τόνισε ότι αρνείται ένα ΠαΣοΚ με βαρονίες και παρασκηνιακές συμφωνίες κορυφής. «Δεν έκανα ποτέ προσωπική συμφωνία ή συναλλαγή» σημείωσε και ζήτησε την εμπιστοσύνη του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, λέγοντας ότι μία εκλογή με έναν υποψήφιο θα είναι «προσχηματική».
ΤΟ ΒΗΜΑ