«Δεν χάσαμε την ψυχή μας» είπε, «στόχος μας η νίκη»
Με τη φράση «αλλαγή και μη προνομιοούχοι εν έτει 2012 με το βλέμμα στο 2020», περιέγραψε ο κ. Ευ. Βενιζέλος τους στόχους για τη μελλοντική πορεία του ΠαΣοΚ, εν όψει της αλλαγής ηγεσίας.
«Τώρα που φτάσαμε στο τέλος της μεταπολιτευτικής αμερημνησίας πρέπει να μετατρέψουμε το ΠαΣοΚ από κόμμα του δημοσίου τομέα σε λαϊκό πατριωτικό κίνημα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Δεν χάσαμε την ψυχή μας, καράταμε τη δύναμη της ψυχής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Στη δική μας παράδοση ανήκει η μνήμη του Χαρίλαου Τρικούπη, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Νικόλαου Πλαστήρα του Γεωργίου Παπαπνδρέου, του Ανδρέα Παπανδρέου».
Είπε πως θέλει ένα ΠαΣοΚ που «σέβεται τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία στο εσωτερικό του, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να τα σέβεται όλα αυτά και στο επίπεδο του κράτους»
Είπε πως θέλει ένα ΠαΣοΚ που «σέβεται τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία στο εσωτερικό του, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να τα σέβεται όλα αυτά και στο επίπεδο του κράτους».
Απηύθυνε πρόσκληση συστράτεσης «σε όλους όσοι θα ‘πρεπε να είναι μαζί μας και που θα είναι μαζί μας», ενώ μίλησε για μία νέα κοινωνική συμμαχία με μισθωτούς, αγρότες και ανέργους, λέγοντας: «Θα κάνουμε τη νέα συμμαχία με αυτούς πικράναμε».
Ο κ. Βενιζέλος είπε οτι οι επικείμενες εκλογές είναι στρατηγικού χαρακτήρα και σημείωσε ότι το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος είναι ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσει ο ελληνικός λαός.
«Χρειάζονται συναινέσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε λέγοντας ότι το ΠαΣοΚ πρέπει να διαχωρίσει τη θέση του από τον δεξιό επικίνδυνο λαϊκισμό, τον εξίσου επικίνδυνο αριστερόστροφο τυχοδιωκτισμό και τους εκφραστές του που λένε «ναι» στο ευρώ αλλά «όχι» στο δανειακό πρόγραμμα.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στόχος είναι η νίκη στις εκλογές, η ανατροπή των δημοσκοπήσεων και ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι αντιμέωπες με τις ευθύνες που αντιστοιχούν στο μέγεθος της επιρροής που διεκδικούν.
«Τώρα αρχίζει η μάχη, ξαναγράφουμε τους όρους της σχέσης μας με τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Ενότητα και αυτοκριτική
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος απάντησε στα συνθήματα που ακούγονταν λέγοντας ότι «το ΠαΣοΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό και θα μείνει έτσι, όπως αξίζει στην ιστορία μας και στο μέλλον μας».
Μίλησε για το τέλος, «με ακραίο τρόπο, της μεταπολιτευτικής ευφορίας» και συμπλήρωσε πως έπειτα από όλα όσα έχουν επισυμβεί «πρέπει τώρα να τοποθετηθούμε όλοι ξανά, όλοι ξαναγνωριζόμαστε».
Στο πλαίσιο της αυτοκριτικής για τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε ότι το ΠαΣοΚ έχει συμβάλει σε έναν πολιτικό λόγο «ανεπίγνωστο των επιπτώσεων» και προσέθεσε πως «κάποιοι άλλοι εξακολουθούν σήμερα να παραγάγουν μεγάλες ποσότητες ανεπίγνωστου πολιτικού λόγου».
Στο ίδιο πλαίσιο ο κ.Βενιζέλος είπε πως το ΠαΣοΚ είναι κατ’ εξοχήν η δύναμη που εκφράζει την εποχή και το πνεύμα της μεταπολίτευσης αλλά σημείωσε ότι στην πορεία των ετών «το κίνημα της αλλαγής μετατράπηκε σε έναν φοβικό συντηρητισμό».
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως δέχθηκε την τιμητική πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου να αναλάβει τα βαριά καθήκοντα «στο όνομα της παράταξης και στο όνομα της χώρας».
«Υπάρχει ζωή όσο διαρκεί η κρίση και ποια θα είναι η ζωή στον πλανήτη Ελλάδα μετά την κρίση;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και είπε πως «η απάντηση εξαρτάται από εμάς».
Νέο εθνικό συμβόλαιο μέσα από το μνημόνιο
Επισήμανε δύο θεμελιώδη, όπως είπε, εθνικά καθήκοντα, αυτό της αλήθειας και της ειλικρίνειας και αυτό της αλληλεγγύης.
«Μέσα στο μνημόνιο πρέπει να διαμορφώσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά περιθώρια άσκησης πολιτικής, να ξαναφτιάξουμε ένα νέο εθνικό συμβόλαιο» είπε ο κ. Βενιζέλος και λίγο αργότερα σημείωσε ότι πρέπει «να μεταρέψουμε το το νέο μνημόνιο σε νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».
Είπε ότι σύνθημα θα πρέπει να είναι «“Οχι” στο λαθρεμπόριο επιρροής, “ναι” στη δημοκρατία της ευθύνης» και στη συνέχεια υπογράμμισε πως η βιωσιμότητα της χώρας είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Επεισόδιο
Γιαούρτι εκσφενδόνισε κατά του κ. Ευ. Βενιζέλου ηλικιωμένος συνταξιούχος που βρισκόταν στο χώρο της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠαΣοΚ. Το επεισόδιο σημειώθηκε στην αίθουσα της συνεδρίασης ενώ στο βήμα ήταν ο κ. Π. Κουκουλόπουλος.
Ο κ. Βενιζέλος αποχώρησε προσωρινώς από την αίθουσα, ο «δράστης» που διαμαρτυρόταν για τη μείωση της σύνταξής του απομακρύνθηκε και ο προεδρεύων της συνεδρίασης κ. Β. Έξαρχος καταδίκασε το περιστατικό λέγοντας ότι ήταν απαράδεκτο.
Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου χαρακτήρισαν το περιστατικό ατυχές και μίλησαν για αμελητέο γεγονός, προσέθεσαν όμως ότι υπάρχουν προφανείς ευθύνες των υπευθύνων για τη διοργάνωση της συνδιάσκεψης και την ασφάλεια της αίθουσας.