Τι αποκαλύπτει εμπιστευτική έκθεση του IIF, πάνω από 1 τρισ. ευρώ το κόστος

Τις επιπτώσεις μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της χώρας από το ευρώ απαριθμεί σε εμπιστευτική 11σέλιδη έκθεσή του το IIF. Oύτε λίγο ούτε πολύ καταλήγει στο συμπέρασμα πως το κόστος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ…

Όπως αναφέρεται στην έκθεσή «δεδομένων όλων αυτών των χρηματοοικονομικών τραυμάτων είναι εύλογο πως αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, δεν μπορεί να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, οι ελληνικές αρχές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν το ευρώ και να προχωρήσουν στην εισαγωγή ενός νέου, εθνικού νομίσματος.

Οι πρακτικές δυσκολίες θα είναι εξίσου σημαντικές. Οι ελληνικές αρχές θα αναγκαστούν να ζητήσουν χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να καλύψουν τις δαπάνες του προϋπολογισμού και τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών, οι οποίες θα κρατικοποιηθούν με κάθε βεβαιότητα.

Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται επίσης εν αμφιβόλω, αν η χώρα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει το IIF, το θέμα της Ελλάδας θα πυροδοτήσει νέες συζητήσεις για αλλαγές και τροποποιήσεις στη Συνθήκη της ΕΕ.

Οι κίνδυνοι μετάδοσης μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας θα περάσουν αυτόματα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία. Ειδικότερα, εάν η Ελλάδα δεν αποφύγει μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, τότε η Πορτογαλία δεν αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές πριν το 2016.

Η Πορτογαλία θα χρειαστεί περί τα 16 δισ. ευρώ ετησίως από το 2013 έως το 2016, ήτοι συνολικά 65 δισ. ευρώ. Επόμενος αδύναμος κρίκος θα είναι η Ιρλανδία, ενώ τη σκυτάλη στη συνέχεια θα λάβουν Ισπανία και Ιταλία.

«Μια καταστροφική χρεοκοπία της Ελλάδας θα τίναζε στον αέρα όλα όσα επιτεύχθηκαν στη χώρα από το 2009», σημειώνει επίσης το ΙIF.

«Οι κοινωνικές αναταραχές θα αυξάνονταν περαιτέρω και η ανεργία θα συνέχιζε μια ξέφρενη πορεία. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα κατέρρεε μαζί με την οικονομική δραστηριότητα», καταλήγει.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.