Σενάρια συγκυβέρνησης – Υπέρ συγκατοίκησης ΠαΣοΚ-ΝΔ τάσσονται με συνεντεύξεις στο «Βήμα» Δημήτρης Αβραμόπουλος και Θεόδωρος Πάγκαλος
Αλλαγή κλίματος διαπίστωσε ο κ. Λ. Παπαδήμος στις Βρυξέλλες αλλά και αγωνία για τις εκλογές και τη συνέχιση του προγράμματος σταθερότητας. Ο Πρωθυπουργός κινείται με την εκτίμηση ότι όλες οι θεσμικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με το PSI και τη δανειακή σύμβαση θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαρτίου, οπότε ανοίγει ο δρόμος των εκλογών. Σενάρια συγκυβέρνησης ήδη ταράσσουν το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο ήταν σαφής στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον κ. Λ. Παπαδήμο. Αφού διαβεβαίωσε τον έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τη χώρα μας, άνοιξε με δική του πρωτοβουλία το θέμα των εκλογών. «Εμείς δεν μπορούμε να σας υποδείξουμε τι θα κάνετε. Να πάτε σε εκλογές, αλλά να μας διασφαλίσετε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν θα σταματήσουν τα προγράμματα για τα οποία δεσμευτήκατε» επεσήμανε.
Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Παπαδήμος διαπίστωσε ότι το κλίμα στην ΕΕ έχει γίνει πραγματικά πιο θετικό για την Ελλάδα. Επειτα από αλλεπάλληλες εξηγήσεις και παρουσίαση στοιχείων για όσα έχουν γίνει ως σήμερα, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν το μέγεθος της προσπάθειας, αλλά και τη συμβολή της σημερινής κυβέρνησης. Αγωνιούν όμως για το αποτέλεσμα των εκλογών και για τις δυνατότητες που θα έχει μια συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠαΣοΚ ή μία πιο σύνθετη κυβέρνηση σχετικά με τη συνέχεια του Προγράμματος Σταθερότητας.
Λύση συγκυβέρνησης
Το σενάριο της συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων αναστατώνει την εσωτερική ζωή του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, ωστόσο αυξάνονται τα στελέχη που τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας λύσης ώστε να κυβερνηθεί σταθερά η χώρα. Οι κκ. Θ. Πάγκαλος και Δ. Αβραμόπουλος σε συνεντεύξεις που δίνουν στο «Βήμα της Κυριακής» υποστηρίζουν τη μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων τους ανοίγοντας νέο κύκλο στη σχετική συζήτηση.
Ο κ. Παπαδήμος αποφεύγει να αναφερθεί στα προσωπικά του σχέδια. Στις Βρυξέλλες ωστόσο έκανε μία δήλωση που συζητήθηκε πολύ. «Οταν ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο της θα ληφθούν αποφάσεις για εκλογές. Αλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές» είπε. Κάποιοι θεώρησαν ότι αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά συνεργάτες του σχολίαζαν ότι αυτή είναι μία παρερμηνεία των δηλώσεών του.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, το οποίο όμως προϋποθέτει ομαλές εξελίξεις, ως τις 15 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί το PSI και ως το τέλος του ίδιου μήνα θα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή όλες οι υποχρεώσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν, αλλά θα επικυρωθεί και η δανειακή σύμβαση. Τότε θα μπορεί να κλείσει η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές, για τις οποίες οι πιθανότερες ημερομηνίες με αυτά τα δεδομένα είναι είτε η 29η Απριλίου είτε η 6η Μαΐου.
Πολιτικές αποφάσεις
Πάντως το ερώτημα ποιος θα «τρέξει» το νέο μνημόνιο την προεκλογική περίοδο δεν απασχολεί μόνο την τρόικα, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση. Το θέμα έχει συζητηθεί και με στελέχη της ΝΔ, αλλά δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Και αυτό γιατί δεν απαιτούνται μόνον ενέργειες σε υπηρεσιακό ή τεχνοκρατικό επίπεδο, αλλά και πολιτικές αποφάσεις ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions). Η προετοιμασία αυτή είναι απαραίτητη για τη σύνταξη του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ψηφιστεί τον Ιούνιο. Επίσης, θα πρέπει να καταρτιστεί και ο προϋπολογισμός των ετών 2103 – 2014. Τα υπουργεία στα οποία δεν μπορεί να χαθεί ούτε μία ημέρα βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί είναι τα Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος.
Στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν κυρίως θέματα ανάπτυξης, για την Ευρώπη συνολικά και για την Ελλάδα ειδικότερα. Ο κ. Παπαδήμος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι επιστρέφει περισσότερο αισιόδοξος στην Ελλάδα και ότι η ανάπτυξη είναι πλέον η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης. «Εχει έρθει η ώρα να αντικαταστήσουμε τον κύκλο της ύφεσης από έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης» σημείωσε.
Οι προτεραιότητες
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ερχόμενης περιόδου και συγκεκριμένα στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα τα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στους αυτοκινητόδρομους, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην καλύτερη οργάνωση των εξαγωγών και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων και των υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας. Επίσης, στη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Ανάπτυξης έχει απορροφήσει ήδη πολλά αλλά όχι αρκετά κοινοτικά κονδύλια. «Οσο η χώρα βρίσκεται σε… ναυτικό αποκλεισμό δεν μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα» παρατηρεί ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Με αυτό εννοεί ότι η έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών δεν βοηθά να απορροφήσουν χρήματα οι επιχειρήσεις.
Μηχανισμός
Η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο, χρησιμοποίησε 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο να γίνει μόχλευση του ποσού (επιδιώκεται η αύξησή του σε 1,2 δισ. ευρώ) και στη συνέχεια να διοχετευτεί μέσω των ελληνικών τραπεζών στις επιχειρήσεις. Επιπλέον 1 δισ. ευρώ δόθηκε σε άλλο εγγυητικό ταμείο, ώστε τα χρήματα που θα προκύψουν να διοχετευτούν σε έργα για τη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς και ενεργειακά και αναπτυξιακά έργα. Στις 22 Μαρτίου πρόκειται να υπογραφεί το πρώτο Εγγυητικό Ταμείο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στα υπουργεία, ο οποίος θα διαχειρίζεται άμεσα και αξιόπιστα αναπτυξιακά κονδύλια και έργα. Η task force του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ βοήθησε πολύ αποτελεσματικά την ελληνική διοίκηση στην αύξηση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά αυτή τη στιγμή χρειάζεται να γίνει ανακατεύθυνση των πόρων και αξιολόγηση των προγραμμάτων. Οι ιδέες που υπάρχουν ωστόσο για τον μηχανισμό αυτό «είναι ακόμα άγουρες», κατά την έκφραση συνεργάτη του Πρωθυπουργού.
Οι 11 προτεραιότητες
Ελληνικό σπριντ ως τον Ιούνιο
1. Η ανάθεση σε τρίτο, ανεξάρτητο φορέα της αξιολόγησης των δαπανών του Δημοσίου, ώστε να υπάρχει ένας μπούσουλας για τις περιοχές από τις οποίες μπορούν να περικοπούν και άλλο οι δημόσιες δαπάνες (παράδοση τον Ιούνιο).
2. Η εξειδίκευση της νομοθεσίας για τα ειδικά μισθολόγια (Ιούνιος).
3. Το νέο φορολογικό σύστημα (Ιούνιος).
4. Η λειτουργική επισκόπηση των κοινωνικών επιδομάτων (Μάρτιος).
5. Η εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (δράση διαρκείας).
6. Η εισαγωγή της κάρτας εργασίας (Μάρτιος).
7. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (Μάρτιος).
8. Η εφεδρεία 15.000 δημοσίων υπαλλήλων (για το τέλος του 2012, αλλά απαιτείται προεργασία μηνών).
9 .Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (Μάρτιος).
10. Η εφαρμογή του νόμου fast track για τα τεχνικά επαγγέλματα, τα επιχειρηματικά πάρκα κ.ά. Ο συντονισμός της ομάδας δράσης για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
11. Επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την ενέργεια (Μάρτιος).
TO BHMA
ΦΥΛΑΚΗ ΟΛΟΙ ΤΟΥς
κι ο ΣΗΜΙΤΗς Ο ΜΑΛΑΚΑς ΑΠΑΤΑΙΩΝΑς 1ος ΠΡΟΔΟΤΗς
ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟς
ΚΑΙ Ο ΓΑΠ ΚΑΙ Η ΓΚΟΜΕΝΑ ΤΟΥ Ο ΤΣΥΠΡΑΣ
ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟς ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΩΜΟ-ΣΥΝ@ΦΙ ΤΟΥ$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
ΣΟΡΟς
ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ
ΤΗς ΑΡΙΣΤΕΡΗς ΔΗΘΕΝ
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑς
ΤΗς ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗς ΧΟΥΝΤΑς
ΜΕ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ
ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΣΕ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΟΡΓΙΩΝ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑς ΚΑΙ ΟΠΛΩΝ
ΜΙΖΕς ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ………….@@@@