Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών. Το ενδιαφέρον αυτό είναι λογικό καθώς τα φωτοβολταϊκά διαφημίζονται ως μια εξαιρετική επένδυση με απόδοση της τάξης των 6 έως 7 χιλιάδων, που ακόμη και εάν αφαιρεθεί το κόστος του δανείου και γίνει ο συμψηφισμός με το ρεύμα της ΔΕΗ, μπορεί να αφήνει ένα ενδιαφέρον ετήσιο έσοδο για τον ιδιοκτήτη. Ισχύει λοιπόν το έσοδο αυτό και πόσο «σίγουρος» μπορεί να αισθάνεται κάποιος ότι δε θα χάσει τα λεφτά του ή δε θα βρεθεί φορτωμένος με ένα δάνειο;
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το ποσό που αναφέρεται σε διαφημίσεις των τραπεζών ισχύει για μια εγκατάσταση 10KW δηλαδή το μέγιστο όριο που επιτρέπεται στο πρόγραμμα για τις στέγες. Και φυσικά για να επιτευχθεί η απόδοση πρέπει η εγκατάσταση να γίνει σωστά με όλες τις προϋποθέσεις. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Όπως αναφέρει ο αν. διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φωτοβολταϊκών Positive Energy Γιάννης Παπαδόπουλος, είναι σημαντικό να υπάρχει σωστός προσανατολισμός του κτιρίου δηλαδή νότιος, να μην έχουμε σκιάσεις δηλαδή να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες ώστε να εκμεταλλευόμαστε όλη την ηλιοφάνεια και να μη μειώνεται η παραγωγή ενέργειας. Σε αυτές τις ιδανικές συνθήκες μπορούμε να έχουμε τις μέγιστες αποδόσεις.
Τι … «μπαίνει» στην τσέπη
Καταρχήν γίνεται ο αντιλογισμός με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι ανάλογα με το προφίλ του καταναλωτή η ΔΕΗ χρεώνει 0,10- 0,12 ευρώ την κιλοβατώρα ενώ θα πληρώνει με 0,55 ευρώ την κιλοβατώρα. Ο αντιλογισμός γίνεται δηλαδή στην αξία των κιλοβατώρα και αφαιρούνται τα 0,11 σεντς του λογαριασμού από τα 0,55 σεντς της παραγωγής για κάθε κιλοβατώρα. Το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη. Ο αντιλογισμός δε γίνεται στα πάγια των οποίων η πληρωμή συνεχίζεται κανονικά στη ΔΕΗ.
Έτσι για να δει κάποιος πόσα ευρώ θα κερδίζει θα πρέπει να υπολογίσει το ετήσιο κόστος που πληρώνει για ρεύμα χωρίς πάγια, (600 με 800 ευρώ) και να το αφαιρέσει από τα εκτιμώμενα έσοδα. Ανάλογα με το κόστος του δανείου, το καθαρό έσοδο θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του παραγωγού. Εάν έχει μηδενική ίδια συμμετοχή θα παίρνει μικρό ποσό, εάν είναι μεγαλύτερη θα λαμβάνει μεγαλύτερο κέρδος. Εξαρτάται από το πρόγραμμα της τράπεζας.
Έρευνα αγοράς
Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν έρευνα έχοντας υπόψη ότι το φθηνό δεν είναι πάντα και το πιο οικονομικό και να καταλήγουν στη βέλτιστη λύση ποιότητας και τιμής. Η διαφορά στην ποιότητα της εγκατάστασης μπορεί να μειώσει την απόδοση έως 10%, που μεταφράζεται σε αντίστοιχη απώλεια εσόδων.
Πρέπει να απευθυνθεί κάποιος σε μηχανικό ή σε εταιρείες του χώρου, για την προετοιμασία του έντυπου υποβολής και την επιλογή του εξοπλισμού.
Ο εξοπλισμός που περιγράφεται στην αίτηση που υποβάλλεται στη ΔΕΗ, αυτός θα πρέπει να εγκατασταθεί άρα θα πρέπει να προηγηθεί η έρευνα αγοράς.
Ταρίφες – Πόσο σίγουρη είναι η τιμή που προσφέρεται
Οι τιμές αποπληρωμής δηλαδή το έσοδο του παραγωγού για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες είναι 0,55 ευρώ η κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή είναι διασφαλισμένη για όποιον εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό μέσα στο 2011 καθώς υπογράφει εγγυημένη σύμβαση για 20 χρόνια. Μετά το 2011 ωστόσο, είναι πιθανόν να υπάρξουν μειώσεις.
Πριν την αίτηση θα πρέπει επίσης να απευθυνθεί κάποιος στις τράπεζες ώστε να συζητήσει ότι προτίθεται να κάνει την επένδυση και να δει με κάποιον μηχανικό ή εταιρεία εάν η στέγη του και ο χώρος εγκατάστασης είναι κατάλληλος. Δηλαδή πόσα KV είναι εφικτό να εγκατασταθούν και τι απόδοση θα έχουν και σύμφωνα με το τι θα προκύψει να πάει στην τράπεζα που θα αξιολογήσει με τη σειρά της την επένδυση. Οι τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες δε βασίζονται μόνο στην αξιολόγηση που φέρνει ο ενδιαφερόμενος αλλά ελέγχουν μέσω δικών τους συνεργατών την αξιοπιστία των εκτιμήσεων.
Τι κάνω εάν δεν έχω την τέλεια ταράτσα και τι σημαίνει μια «κακή εγκατάσταση» για το εισόδημά μου;
Ακόμη και εάν ο προσανατολισμός είναι νοτιοανατολικός ή νοτιοδυτικός, αυτό δε σημαίνει ότι η εγκατάσταση είναι απαγορευτική αλλά ότι δε θα επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση. Θα έχει δηλαδή κάποιες μειώσεις της απόδοσης λόγω σκιάσεων. Ως εκ τούτου πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά η κάθε επένδυση και η κάθε περίπτωση εγκατάστασης για να αποφασιστεί πόση θα είναι η πιθανή απόδοση και εάν συμφέρει η εγκατάσταση. Ως προς την ποιότητα, η διαφορά που μπορεί να δημιουργηθεί στην απόδοση ενός καλού και σωστά εγκατεστημένου φ/β σε σχέση με μια μέτρια εγκατάσταση φτάνει το 5 έως 10%. Αυτό σημαίνει ότι μια «φθηνή» επιλογή μπορεί να προκαλέσει απώλεια εισοδήματος 600 ευρώ ετησίως
Τι να προσέξετε στα φωτοβολταϊκά στις στέγες
Ακόμη και μαζί με τους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών, στέλνουν ενημερωτικά για τα «πράσινα» δάνεια οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες». Οι χορηγήσεις, δίνονται προσεκτικά, όπως απαιτεί και η φύση της συγκεκριμένης επένδυσης.
Ήδη οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει προγράμματα χρηματοδότησης (Eurobank, ΤΤ, Πειραιώς). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα φωτοβολταϊκά δεν είναι ηλιακοί θερμοσίφωνες των οποίων η απόδοση δεν επηρεάζεται από τη μερική σκίαση. Επομένως έχει ιδιαίτερη σημασία η επιλογή εγκαταστάτη ο οποίος θα εξασφαλίσει με τη σωστή τοποθέτηση την καλύτερη απόδοση του πάνελ. Ήδη οι τράπεζες έχουν περιορισμένη λίστα εγκαταστατών, ώστε για το αξιόλογο αυτό πρόγραμμα να γίνει «σωστή αρχή». Το κόστος εγκατάστασης χωρίς το ΦΠΑ, κυμαίνεται από τα 3,5 έως τα 4 €/Vat χωρίς να περιλαμβάνονται πιθανές ιδιαίτερες κατασκευές για τη βελτίωση της απόδοσης. Σε κάθε περίπτωση στα οικιακά φωτοβολταϊκά, όπου η αποπληρωμή του δανείου εξαρτάται από την απόδοση του πάνελ, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει προσεκτικά τον εγκαταστάτη του.
www.energypress.gr