Τα αντιβιοτικά, όπως και πολλά άλλα φάρμακα, μοιράζονται από τους γιατρούς με τη χούφτα. Ακόμη και για ιογενείς παθήσεις, οι γιατροί συνταγογραφούν, εντελώς ανεύθυνα, αντιβιοτικά. Δυστυχώς όμως, αυτή η υπερσυνταγογράφηση, που πολλές φορές είναι και αχρείαστη, έχει δημιουργήσει ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια.
Η Βρετανία αντιμετωπίζει μια μαζική αύξηση σε αυτού του είδους τα ανθεκτικά βακτήρια, που προκαλούν μόλυνση στο αίμα, κυρίως εξαιτίας του escherichia coli (E. coli).
Τα βακτηρίδια προσαρμόζονται πολύ εύκολα, προκειμένου να επιβιώσουν, και μεταλλάσσονται γενετικά σε διάστημα μερικών μόνο μηνών. Τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά απέναντι σε πολλούς απ αυτούς τους εισβολείς, αλλά δεν καταφέρνουν να τους εξουδετερώσουν όλους. Με το πέρασμα του χρόνου, όσα βακτηρίδια επιβιώνουν από την αντιβίωση, καθίστανται ανθεκτικά, συνεχίζουν να αναπαράγονται, με μια επιπλέον ιδιότητα στην γενετική τους δομή, που τα επιτρέπει να συνεχίζουν τη δράση τους.
Η αργή, και παράλληλα προβληματική ανάπτυξη των ανθεκτικών μικροοργανισμών, έχει ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα αντιβιοτικά να έχουν καταστεί πλέον άχρηστα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, στην συνηθισμένη θεραπεία του E. coli , υπάρχει σήμερα μια πιθανότητα στις δέκα να μην μπορέσει το αντιβιοτικό να φέρει αποτέλεσμα, εξαιτίας της ανθεκτικότητας του βακτηριδίου. Και όσο αυτό αυξάνεται, τόσο αυξάνονται και οι πιέσεις για ακόμη πιο ισχυρά φάρμακα (carbapenems) , που αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας. Ήδη όμως βλέπουμε πως ακόμη και απέναντι σε αυτά, αυξάνεται η αντίσταση των βακτηριδίων. Παντού στην Ευρώπη, υπάρχουν αναφορές για μολύνσεις που είναι αδύνατον να καταπολεμηθούν.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα βλαβερά από τα ωφέλιμα βακτηρίδια. Έτσι, όταν εξουδετερώνουν όλα τα βακτηρίδια αδιάκριτα, δημιουργούνται προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, εξαιτίας της εξασθένησης της γαστρικής χλωρίδας.
Τελευταία, υπάρχει μια σύνδεση των αντιβιοτικών με ψυχιατρικές παθήσεις, αλλά και με την αύξηση του σωματικού βάρους. Σε μια συγκεκριμένη επιστημονική εργασία, σε σχέση με την εξουδετέρωση των «καλών» στομαχικών βακτηριδίων, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα αντιβιοτικά που χορηγήθηκαν σε ποντίκια οδήγησαν και σε αλλαγή συμπεριφοράς, πέρα από την διάρροια και τον πόνο στο στομάχι.
Με όλες αυτές τις παρενέργειες, και την ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών, είναι πια απορίας άξιον το γιατί συνεχίζεται η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών. Πρόκειται για φάρμακα που διαιωνίζουν την ύπαρξη ασθενειών, τις οποίες η ιατρική κοινότητα δεν μπορεί πια να αντιμετωπίσει. Εν τω μεταξύ, η κατάχρησή τους συντελεί σε διογκωμένες κρατικές δαπάνες (στα πλαίσια του βρετανικού ΕΣΥ) ύψους €10 περίπου δισ ετησίως.
Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποια φυσικά πανίσχυρα αντιβιοτικά, τα οποία δεν συνοδεύονται από παρενέργειες. Το μέλι, το σκόρδο, κλπ. Όλα αυτά μειώνουν την ανάγκη λήψης αντιβίωσης.
Απόδοση: S.A.