Άκαρπη η έρευνα για τον εντοπισμό του βουλευτή που έβγαλε ένα εκατομμύριο ευρώ στο εξωτερικό. Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις
Από την έρευνα στο “πόθεν έσχες” των πολιτικών δεν έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει βουλευτή που να έχει δηλώσει έμβασμα ενός εκατομμυρίου ευρώ προς το εξωτερικό ως τον Ιούνιο του 2011.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, αντιπρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Αργύρης, επισημαίνει, σύμφωνα με τα “Νέα”, πως αν δεν εντοπιστεί ο βουλευτής μέσα από τη διασταύρωση στοιχείων, τότε θα κληθεί να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις “πόθεν έσχες” αφορούν τη χρήση του 2010 και οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο αποκτήθηκε, μέχρι την ημερομηνία υποβολής τους, που είναι ο Ιούνιος του 2011.
Τα εμβάσματα που έχουν δηλωθεί αφορούν ποσά της τάξεως από 100.000 ευρώ μέχρι 500.000 και, σύμφωνα με τα παραστατικά που εμφανίζονται, είναι νόμιμα.
Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις, που οι εκροές στο εξωτερικό είναι μεγάλες, είναι σε ονόματα συζύγων πολιτικών και απόλυτα δικαιολογημένες, καθώς έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.
“Σε κάθε περίπτωση, αν το έχει δηλώσει το ποσό ο βουλευτής, τότε είναι νόμιμο, αλλά όχι και ηθικό. Αν δεν το δήλωσε, όμως, τότε δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό και θα υποστεί τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος περί “πόθεν έσχες”. Και η υπόθεση θα σταλεί στον εισαγγελέα Εφετών προς περαιτέρω διερεύνηση”, υπογράμμισε ο Βαγγέλης Αργύρης.
“Πράσινοι” βουλευτές ζητούν βαθύτερο έλεγχο
Πρόταση νόμου που υπογράφουν 75 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και αφορά το “πόθεν έσχες” πολιτικών κατατέθηκε σήμερα στον πρόεδρο της βουλής.
Οι 75 βουλευτές ζητούν μεγαλύτερο έλεγχο σε βάθος, με έμφαση στο “έσχες” για τη διερεύνηση και αποκάλυψη των περιπτώσεων που αποκρύπτουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Μεταξύ άλλων προτείνεται η υποβολή παραίτησης υπέρ του ελληνικού Δημοσίου από την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων που έχουν παραληφθεί από ρητή δήλωση “πόθεν έσχες”, καθώς και θέσπιση κινήτρων σε πρόσωπα τα οποία ενδέχεται να βοηθήσουν ώστε να περιέλθουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στο Δημόσιο.
Τέλος, να επιβάλλεται η ανάρτηση στον ιστότοπο της βουλής όλων των δηλώσεων όλων των πολιτικών προσώπων μέχρι και κρατικών λειτουργών, δικαστών, εισαγγελέων, μετόχων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών επιχειρήσεων.
news247.gr