Η εναλλακτική πρόταση Γερμανών οικονομολόγων για ελληνική οικονομία με δραχμές και ευρώ – Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές
Ένα πρωτότυπο οικονομικό μοντέλο προτείνουν διεθνούς φήμης Γερμανοί οικονομολόγοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και προκειμένου να διασωθεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα από τους κλυδωνισμούς που προκαλούν τα κράτη – μέλη του Νότου.
“Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει βρεθεί σε σταυροδρόμι δυσβάσταχτων επιλογών, όπως την επιβολή επώδυνων μέτρων λιτότητας ή την έξοδο από το ευρώ. Ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Νότος κινδυνεύει να καταρρεύσει από το ντόμινο αρνητικών εξελίξεων που προκαλεί η κρίση των τελευταίων ετών”, παραδέχονται οι οικονομολόγοι Mario Ohoven και Oliver Holtemöller.
Σε χθεσινό δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα “Die Welt”, ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Mario Ohoven και ο οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλλε, Oliver Holtemöller υποστηρίζουν ότι προκειμένου να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα “ευρωπαϊκό ηλεκτροσόκ”, η Ελλάδα θα πρέπει να καταφύγει σε μία λύση: Τη χρήση διπλού νομίσματος.
“Να πραγματοποιούνται δηλαδή εθνικές συναλλαγές τόσο σε ευρώ, όσο και σε δραχμές”, προσθέτουν οι οικονομολόγοι.
Στην πραγματικότητα αυτό, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, δεν είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς υπάρχει τεράστια ανάγκη να “τετραγωνιστεί ο κύκλος”, δηλαδή να μειωθούν δραστικά τα ελλείμματα και την ίδια στιγμή, να βελτιωθούν οι δείκτες ανάπτυξης, αλλά και να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.
Πώς θα λειτουργεί η χώρα με 2 νομίσματα;
Η πρόταση Mario Ohoven προβλέπει ότι σε ό, τι αφορά στις πληρωμές μισθών, συντάξεων, ακόμα και στα ενοίκια, οι πληρωμές θα γίνονται σε δραχμές, ενώ οι συναλλαγές με το εξωτερικό θα μπορούν να γίνονται σε ευρώ, όπως στον τουριστικό κλάδο.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι σε ευρώ, υπό τον όρο ότι θα δηλώνονται στο υπουργείο Οικονομικών και θα υπάρχει πλήρης έλεγχος για τα οικονομικά του κράτους και τις αποταμιεύσεις των ιδιωτών.
Όσον αφορά στο κρίσιμο ερώτημα που είναι η υφιστάμενη ισοτιμία των δύο παράλληλων νομισμάτων, οι οικονομολόγοι προτείνουν ότι “αρχικά θα μπορούσε να είναι σταθερή για μία μεταβατική περίοδο δύο μηνών, ενώ στη συνέχεια είναι λογική και αναμενόμενη σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς, η συνεχής υποτίμηση της δραχμής, όχι όμως πέραν του 2% κάθε μήνα”.
Στο δημοσίευμα, οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα κινδύνου από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και συνιστούν προσεχτική μελέτη όλων των σεναρίων πριν καταλήξουμε εκεί, τονίζοντας:
“Μία αποχώρηση της Ελλάδας από την οικογένεια του ευρώ, όχι μόνο θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά θα τερμάτιζε ή τουλάχιστον θα επιβράδυνε σημαντικά την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης”.
Ο Γερμανός οικονομολόγος Oliver Holtemöller καταλήγει μάλιστα, λέγοντας ότι “η έξοδος από το ευρώ θα είχε δραματικές συνέπειες για την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, των ανέργων, αλλά και των συνταξιούχων στην ελληνική κοινωνία”.