Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου

Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να κάνουν καλό στη σιλουέτα, αλλά οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Journal of General Internal Medicine.

Αν και οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής «Miller» του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι με επικεφαλής την Δρ Χάννα Γκάρντενερ, διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά έχουν 44% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι.

Ενδεχομένως άλλοι παράγοντες να εξηγούν τον συσχετισμό. «Παρατηρήσαμε μια σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών παραγόντων. Αλλά οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης μπορεί να έχουν ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής και ζωής γενικότερα», εξηγεί η Δρ Γκάντενερ.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της συνεκτίμησαν ότι όσοι έπιναν καθημερινά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη έτειναν να είναι βαρύτεροι και να έχουν παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρδιακών προβλημάτων όπως υπέρταση, διαβήτη και υπερχοληστερολαιμία.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 2.564 ενήλικες κατοίκους της Νέας Υόρκης, 69 ετών και άνω, για μια δεκαετία. Στο διάστημα αυτό, 591 άνδρες και γυναίκες υπέστησαν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή απεβίωσαν από καρδιαγγειακά αίτια, περιλαμβανομένου και του 31% των 163 ατόμων που έπιναν ένα αναψυκτικό διαίτης καθημερινά, στην αρχή της μελέτης.

Συνολικά, η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη σχετίστηκε με 44% υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με το 22%, για όσους έπιναν σπάνια ή ποτέ αναψυκτικά τέτοιου είδους, αλλά είχαν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόσιο.

Η Δρ Γκάντενερ εξηγεί ότι δεν είναι προς το παρόν σαφές αν τα ίδια τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν να προκαλέσουν τα προαναφερόμενα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορούν τελικά να ενισχύσουν την επιθυμία για φαγητό και να αυξήσουν το σωματικό βάρος, αλλά παραμένει ασαφές αν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους.

 

 

www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.