Αναλυτικά τα νομοσχέδια καθώς και τα κείμενα με τα προαπαιτούμενα του νέου δανειακού προγράμματος – Την Πέμπτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, την επόμενη Τρίτη οι περικοπές μισθών και συντάξεων

Βουλή: κατατέθηκαν τα νομοσχέδια για το PSI και τις συντάξεις

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το PSI, καθώς και αυτό που αφορά τις περικοπέςn μισθών και συντάξεων σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup τα ξημερώματα της Τρίτης.

Το σχέδιο νόμου Η αιτιολογική έκθεσηΕκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Ειδική Έκθεση
Εκθεση συνεπειών

Με βάση τη διαδικασία που εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο που τελείωσε λίγο πριν από τις 21.00 την Τρίτη, το νομοσχέδιο για την ανταλλαγή των ομολόγων θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Θα ακολουθήσει την επόμενη Τρίτη η ψήφιση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την εξοικονόμηση 425 εκατ. ευρώ συνολικά από τις περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς από τις λοιπές περικοπές δαπανών του δημοσίου, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα θα ακολουθήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις περικοπές των δαπανών στην Υγεία και στη φαρμακευτική δαπάνη.

Το νομοσχέδιο για τις συντάξεις και τις περικοπές μισθών
Αιτιολογική έκθεση
Εκθεση Γενικού Λογιστηρίου
Εκθεση Συνεπειών
Πρακτικά Ελεγκτικού Συνεδρίου
Σχέδιο Νόμου
Τροποποιούμενες διατάξεις

Επίσης, με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης δίνεται παράταση στη ρύθμιση των αυθαιρέτων έως τις 30 Ιουνίου.

Υπουργικό Συμβούλιο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι υπουργοί έλαβαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος επανέλαβε ότι πρόκειται για ιστορική συμφωνία, που ήταν αποτέλεσμα συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας και διέψευσε τις προβλέψεις για αποτυχία και καταστροφή της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι απομένουν πολλά να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες και ως τον Μάρτιο και υπογράμμισε ότι αν η χώρα και η κυβέρνηση ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, υπάρχει δυνατότητα εμφάνισης οικονομικής ανάκαμψης στα τέλη του 2013.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρενέβη μεταξύ των άλλων και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως στην παρούσα συγκυρία και κατόπιν όλων όσων έχουν δρομολογηθεί, δεν υπάρχουν περιθώρια για κομματικές έριδες και υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων που εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η παρέμβασή του έγινε με αφορμή τη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί την Τετάρτη στη Βουλή, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων. Με την τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου συμφώνησαν όλοι όσοι τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση.

Μετά την καταρχάς θετική συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την παροχή βοήθειας 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο (το οποίο και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης) προκειμένου να ενημερώσει τους υπουργούς για τη συμφωνία και να εγκρίνει τον Εφαρμοστικό Νόμο και το PSI με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που τίθενται ως προϋπόθεση για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης.

Λουκάς Παπαδήμος: «Μεγάλο βήμα για τη χώρα» οι αποφάσεις του Eurogroup
Η συμφωνία και οι αποφάσεις του Eurogroup είναι «μεγάλο βήμα», καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αρχίζοντας την ενημέρωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός έκανε μια αναλυτική ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, το περιεχόμενο της συμφωνίας και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο βήμα για το μέλλον της χώρας».

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η έγκριση του προγράμματος, η δανειακή σύμβαση και το PSI, ήταν ο κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής και έγινε με συντονισμένες προσπάθειες και με σκληρή δουλειά, τονίζοντας ότι «το ίδιο πρέπει να συνεχίσουμε από εδώ και πέρα».

Εξέφρασε, μάλιστα την αισιοδοξία του πως «εάν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα, το 2013 θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη».

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι «πολλοί προέβλεπαν εμπλοκή και αποτυχία, αλλά ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν» ενώ προέβλεψε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υπουργούς, τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να γίνουν πολλά και να επιτευχθούν οι άμεσοι στόχοι, χωρίς καθυστερήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα για το PSI
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το νομικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τις Ρήτρες Συλλογικής Δράσης (CACs) για την ανταλλαγή των ομολόγων θα κατατεθεί «σήμερα, το πολύ μέχρι αύριο στη Βουλή».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι την Παρασκευή θα γίνει η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων.

Στις 9 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η συμμετοχή στη δήμοσια προσφορά και θα εξετασθεί αν είναι ικανοποιητική και αν θα ενεγοποιηθούν τα CACs που θα έχουν ήδη νομοθετηθεί και θα αφορούν ποσοστό συμμετοχής των δύο τρίτων (66,6%).

Στις 12 Μαρτίου έχει προγραμματισθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.

Η συνέντευξη Βενιζέλου

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης ό,τι και να συμβεί». Διευκρίνισε ότι οι εταίροι δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ελλάδα και μετά το τέλος του προγράμματος το 2014, μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ωστόσο ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα «δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «σήμερα διαψεύδονται όσοι επένδυσαν πολλές ελπίδες και πολλά συμφέροντα στην αποτυχία της Ελλάδας». H απόφαση «μας επιτρέπει να έχουμε ένα χρέος βιώσιμο» ανέφερε και πρόσθεσε: «αφαιρέσαμε 107 δισ. ευρώ» από το χρέος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι από πλευράς όγκου οικονομικού η διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε «είναι ίσως η σημαντικότερη της μεταπολεμικής εποχής».

«Αν θέλουμε να έχουμε συνείδηση των ιστορικών γεγονότων πρέπει να αξιολογούμε τα γεγονότα» είπε.

«Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, την Ευρωζώνη, αν δεν είχαμε καταλήξει σε μία νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα» είπε ο υπουργός.

«Οι εταίροι δεσμεύονται ότι θα μας στηρίξουν και μετά το 2014, έως ότου καταστεί εφικτό να επιστρέψουμε στις αγορές», σημείωσε ο υπουργός.

Αναφερθείς στους μηχανισμούς εποπτείας, που έχουν δεχθεί σκληρή κριτική, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας» και ότι η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα. Για τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό είπε ότι θα ανοιχθεί στην ΤτΕ.

Απηύθυνε δε εκ νέου έκκληση για επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, που είναι πλήρως εγγυημένες.

Στη Βουλή το νομικό πλαίσιο του PSI

Ο υπουργός είπε ότι σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοσχέδιο για το νομικό πλαίσιο του PSI και έτερο νομοσχέδιο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες σε επίπεδο μέτρων και Προϋπολογισμού. Και τα δύο πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως τις 29 Φεβρουαρίου, είπε ο κ. Βενιζέλος, ώστε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 1 και 2 Μαρτίου να παρουσιαστούν όλες οι ενέργειες.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι θα συμπεριληφθούν στο PSI και δάνεια των ΔΕΚΟ με την εγγύηση του Δημοσίου.

Για τους πολίτες που έχουν ομόλογα μέχρι 100.000 είπε ότι οι κατηγορίες πολιτών που πρέπει να αντιμετωπισθούν με ειδικό τρόπο «θα αντιμετωπιστούν με ειδικό τρόπο». Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ωστόσο ότι «τα ομόλογα ως ομόλογα» θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο..

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο ένας οίκος αξιολόγησης να υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία Selective Default (Επιλεκτική Χρεοκοπία) καθώς ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί μηχανισμός που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να αντλεί ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το ποσό για τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών». Ανέφερε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για 40 ως 50 δισ. ευρώ, πρόσθεσε ότι αναμένει έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος αλλά ότι ο ίδιος εκτιμά ότι θα παραμείνει «ένα αποθεματικό».

«Ο κάθε καταθέτης πρέπει να γνωρίζει ότι εδώ υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα πλήρως εγγυημένο» ανέφερε και ζήτησε «να οργανωθεί ένα κίνημα επιστροφής των καταθέσεων»

Παρακολούθηση και ειδικός λογαριασμός
Για τον μηχανισμό παρακολούθησης ανέφερε ότι η «κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα» και διευκρίνισε ότι θα «υπάρξει ένα μόνιμο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τον δεσμευμένο λογαριασμό ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το αρχικό αίτημα ήταν ο λογαριασμός να περιλαμβάνει χρήματα του επομένου εννεαμήνου και να τηρείται στο εξωτερικό. Για τον ειδικό λογαριασμό που αποφασίστηκε τελικά είπε ότι θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ότι πρόκειται «για μα εθνική νομοθετική ρύθμιση», η οποία αργότερα θα ενταχθεί στο Σύνταγμα «για να αυτοπροστατευθούμε», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος. «Θα υπάρχει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης» είπε.

Οσον αφορά στα χρήματα που θα μπαίνουν στον ειδικό λογαριασμό είπε ότι εκτός από τις δόσεις των 130 δισ. ευρώ «θα είναι και από τα δικά μας έσοδα, και από φορολογικά έσοδα, όχι μόνο από τις αποκρατικοποιήσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τέλος ότι «έχει θυσιάσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες» όσο χειρίζεται τα θέματα αυτά και δεν ασχολείται με κομματικά ζητήματα.

«Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα τα τρία κείμενα που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργικού Συμβουλίου και αφορούν:
-Την περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων
-Τις περικοπές των δαπανών υγείας και περίθαλψης (φάρμακα κλπ.)
-Τις περικοπές που προβλέπονται στον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για το 2012.
Το νομοσχέδιο θα περιέχει «την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών» εφαρμογής του νέου οικονομικού προγράμματος, όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα να ολοκληρωθούν νομοθετικά πριν από τις 29 Φεβρουαρίου.
Οπως εξήγησε μιλώντας στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, το νομοσχέδιο «θα περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, μέτρα σχετικά με τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, ώστε να βαδίζουμε επί τη βάσει ενός πραγματικά ισχύοντος προϋπολογισμού».
Θα περιλαμβάνει επίσης, όπως συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, «άλλες ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για να πετύχουμε το στόχο της ανάκτησης της αξιοπιστίας. Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει και η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη νομοθεσία που διέπει το PSI», το οποίο ξεκινάει ήδη μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και με το IIF.

Η αιτιολογική έκθεσηΤο σχέδιο νόμουΟι συντάξεις στο Δημόσιο Οι συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα

 

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.