“Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ” Τεύχος 4ο . Έξαρχος 2012
Ο από τον Έξαρχον Γρεβενών συντ/χος (πλέον) Διευθυντής Σχολείων Κοζάνης κ. Βασίλειος Αποστόλου, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Εξάρχου “Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ” είναι γνωστός και στο χώρο του βιβλίου και ως επιμελητής της εκδόσεως για την περιφέρεια Βεντζίων-Γρεβενών-Κοζάνης, έχοντας στο ενεργητικό του άλλες οκτώ εκδόσεις βιβλίων, ιστορικού, τοπικού, γενετείρας και πέριξ του όρους Βούρινον χώρου, στο Βόιον, Κοζάνη και πλειότερο στα Βέντζια.
Η απόσπαση και ενασχόληση στα Γ.Α.Κ (Γενικά Αρχεία Κράτους) Κοζάνης τον προίκισε με υλικό πρωτογενές, που αναδεικνύει την Ιστορία και προβάλλει τον τόπον μας, προκαλώντας εντύπωσιν και ενδιαφέρον.
ΑΥΤΑ και άλλες συγκαιρίες-συγκυρίες μας τον έφεραν κοντύτερά μας αποδοτικό και στα πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα του πέριξ χώρου μας συγκεντρώνοντας για τον “ΜΠΟΥΡΙΝΟ” ευσύνοπτο υλικό.
Ο παρουσιαζόμενος τόμος, με καλαίσθητο-χρωματισμένο εξώφυλλο με επίσημες σφραγίδες των Βεντζιώτικων κοινοτήτων, χαρτών, κειμένων, καταστάσεων, πληροφοριών και ειδήσεων ανεβάζεται και κατατάσσεται σε επιθεώρηση 96 σελίδων και ενδεικτικών διαφημίσεων προς κάλυψη των εκδοτικών.
Στις σελίδες αυτές μπήκαν ενδιαφέροντα 70 θέματα, που κλείνονται στη γνωστή σελίδα μου «ΛΙΓ’ ΑΠ’ ΟΛΑ», καθώς έχει ιστορία, γεωγραφία. εθιμογραφία, εκπαίδευση και ανθρωπογεωγραφία του τελευταίου αιώνα.
Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να σχολιάσω όλα τα θέματα, αλλά στέκομαι πλειότερο σ’ εκείνα, που το 1960, ως διδάσκαλος στο Δαφνερό-Παλαιοκάστρου, τώρα Σιάτιστας και όλα και όλους, που κατά καιρούς γνώρισα καλύτερο και ως άνθρωπος του τύπου ή πλειότερο ως Δυτικομακεδών τοπικιστής.
Σταματώ στη σελ. 13-16 όπου ο Βενιαμίν της τάξεώς μας μακαρίτης Θεολόγης Κωνσταντινίδης, συμμαθητής ομόστεγος, ομοτράπεζος, συνάδελφος, συμμαχητής, οικογενειακός φίλος και συνεργάτης μου στο Η.Κ. 1977, μας ξεναγεί στη Μικροκλεισούρα του, όπως ακριβώς τον μοιρολόγησα και στο ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 2009 ΣΕΛ. 63.
Με συγκινούν όσα, κείμενα-εικόνες, μαρτυρίες, είδα για το Βαΐπεση,-Βαΐπες-Δαφνερό, το πεδίον της Δάφνης, με τους μαθητές μου σε γάμους, γιορτές, ναούς, τοπωνύμια και μνήμη του Μακαρίου Χατζηδημητριάδη κ.λ.π.
Τα κείμενα, νοσταλγία του Θ. Σκρέκα, εθιμογραφικά του Β.Ντάγκα, το ιστορικό για το 1912 του Κ.Τσιτσελίκη και του Κ.Καραπατάκη «Τα Σούρβα στα Βέντζια» και άλλων πολλών, καθώς και τις σελίδες που αναφέρονται στα σχολεία Τάνιας Αποστόλου και τα ονόματα συναδέλφων που αργότερα γειτόνευαν στο Βόιον και μας τα δίδει (σελ. 16-22) Δαφνερού ο Κάστιας Χρ., Βάρης ο επιθεωρητής Δημ. Σίσκος, Γουρνάκι ο Β.Καρακάσης, Νησίου ο υψηλόκορμος Χρ. Τσιάρας, Σαρακήνα ο Κυριάκος Ηλιάδης, Ιτέας ο Κ.Τσιούμης, Πυλωρών ο καλλιτέχνης Λάμπης Σκερκέμης, Πόρου ο Σκαλοχωρινός Ν. Ζαχαριάδης και της Μικροκλεισούρας Γιώργος Κατρανάς (κατά τα στοιχεία σχ. έτος 1937) όταν και τα Βέντζια υπάγονταν στη Σιάτιστα. Τώρα τι άλλο να πάρω, ποιο ν’ αφήσω, με στενοχωρεί, κοιτάζοντας και τα σημερινά Διευθυντικά Περιφ. Ενοτήτων Γρεβενών και Κοζάνης.
Θα σταθώ και στον πανηγυρικό (14-10-2011) απελευθερώσεως Γρεβενών του κ. Ηλία Γάγαλη, γιατί συμφωνούμε, πως τα Γρεβενά, Σιάτιστα, Βόιον, τα ελευθέρωσαν οι εθελοντές κρητικοί (1912).
Με άλλα λόγια ο Β.Α με τον “ΜΠΟΥΡΙΝΟ» φρεσκάρει και την ιστορία των ομόρων Γρεβενών-Σιατίστης και Κοζάνης, τόπων με τους οποίους και συνδέεται περισσότερον και ξεχρεώνεται με τις σεβάσμιες οφειλές.
Στον τόμο αυτό επανεμφανίζεται και ο ψάλτης της Σιάτιστας Γάκης Μπόντας με με βαθυστόχαστες (σελ. 23) παροιμίες μηνών, που μερικές ταιριάζουν για τον πονούντα Β.Αποστόλου, τον άξιον, με συμπληρώσεις (από Γ.Ε), 50 τον αριθμόν με το γνωμικών ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ= Βασίλη, να αριστεύεις.
Και απ’ αυτά όλα, μην περιμένετε να βραβευτεί και ο Β.Α, αρκεί να μην κυνηγηθεί, συκοφαντηθεί, γι’ αυτό αφού τον καλοσφίξω το χέρι και τον πω μερικές πάλι συμβουλές, τελειώνω και χαίρομαι γιατί ο διδασκαλικός κόσμος έχει τα στολίδια του.
Κοζάνη-Αποκριά 2011 Μ.Α.Ζ