Την προώθηση των νομοσχεδίων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιοΣτη Βουλή τη Δευτέρα οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Καταιγίδα νομοσχεδίων προκειμένου η κυβέρνηση να καλύψει το σύνολο του χαμένου χρόνου και των ενεργειών που είναι προαπαιτούμενες για το κλείσιμο της νέας δανειακής συμφωνίας, έρχεται από την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, τη Δευτέρα έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και στόχο να έχει ψηφιστεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Εν συνεχεία, με τη διαδικασία του επείγοντος και ως το τέλος του τρέχοντος μηνός έρχονται στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις περιστολές δαπανών στη φαρμακευτική δαπάνη και την Υγεία.

Αφότου κλείσουν δε οι εκκρεμότητες με το Εurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για το PSI και η ενεργοποίηση των σχετικών ρητρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι στις 8 Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων και ως τις 11 του μηνός να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός και τα χρονοδιαγράμματα είναι εφικτά.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο καλύφθηκε με το θέμα του ειδικού ταμείου μέσω του οποίου θα καταβάλλονται οι δόσεις της νέας χρηματοδότησης στην Ελλάδα, ενώ ο Πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, πως στις συνομιλίες του με τους ευρωπαίους ηγέτες τις τελευταίες ημέρες έθεσε το ζήτημα της ενεργοποίησης της αναπτυξιακής ενίσχυσης της Ελλάδας, μέσω ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο συζητείται και στην Ευρώπη ολοένα και συχνότερα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου εξέφρασε διαφωνία για την ρύθμιση που τελικώς επιλέχθηκε για τις περικοπές στις συντάξεις, λέγοντας ότι η αρχική ρύθμιση του κ. Κουτρουμάνη ήταν καλύτερη. Τόνισε όμως ότι θα συνταχθεί απολύτως με τις αποφάσεις του Υπουργικού συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Ελληνικού, επικράτησε η φόρμουλα «1/3 δόμηση, 1/3 ελέυθεροι χώροι και 1/3 πράσινο», βάσει της οποίας στο χώρο του πρώην αεροδρομίου θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Μεσογείου και της Ευρώπης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στο συγκεκριμένο σημείο, οι κυρίες Φώφη Γεννηματά και Αννα Διαμαντοπούλου πρότειναν να υπάρξει δυνατότητα μεταφοράς συντελεστή πράσινου στο χώρο του Ελληνικού από το κέντρο της Αθήνας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.