Υπό τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας όλα τα Ταμεία από την 1η Ιουλίου
Την ένταξη των κλάδων υγείας όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, πλην των αυτοδιαχειριζόμενων, στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από την 1η Ιουλίου, την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομειακών φαρμακείων προς όφελος των ασθενών με ειδικές παθήσεις και τη συνταγογράφηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους με τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Το σχέδιο παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο και πήρε το «πράσινο φως».
Στο υπουργικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις Ιατρικές Ειδικότητες, από το οποίο έχει αφαιρεθεί η διάταξη με την οποία καθιερώνονταν πανελλαδικές εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας με στόχο την κατάργηση της ισχύουσας λίστας, παρά μόνο θέματα του υπουργείου Υγείας η υλοποίηση των οποίων θεωρείται μνημονιακή υποχρέωση.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα:
– Οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων εντάσσονται από την 1η Ιουλίου 2012 στον ΕΟΠΥΥ, πλην των αυτοδιαχειριζόμενων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
– Για το ΕΟΠΥΥ και όλα τα Ταμεία θα υπάρχει στο εξής κλειστός προϋπολογισμός. Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων αθροιστικά δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 του κονδυλίου που είναι εγγεγραμμένο στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεχόμενη υπέρβαση του κονδυλίου αυτού δεν θα καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους (δηλαδή προς τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία) και οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να την αναζητήσουν.
– Όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή καθώς και το Σάββατο.
Φαρμακοποιοί, οι οποίοι, κατόπιν επιλογής τους, επιθυμούν να εργαστούν πέραν του καθοριζομένου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη μέχρι την 20η Μαΐου και την 20η Νοεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου να λειτουργούν κατά το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους αντίστοιχα. Ο οικείος Περιφερειάρχης υποχρεούται να ανακοινώνει το σύνολο των δηλώσεων των φαρμακοποιών μέχρι τις 31 Μαΐου και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα, οι δε οικείοι φαρμακευτικοί σύλλογοι υποχρεούνται να αναφέρουν στους μηνιαίους πίνακες εφημεριών και τα φαρμακεία που λειτουργούν πέραν του νομίμου ωραρίου. Το διευρυμένο ωράριο θα συμπίπτει απόλυτα με αυτό των εφημεριών όπως το ορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και θα πρέπει να τηρείται για όλο το χρονικό διάστημα που έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός.
– Η χρέωση των φαρμάκων ειδικών παθήσεων από τα Δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης γίνεται στη νοσοκομειακή τιμή συν 5% συν ΦΠΑ. Επίσης, καθιερώνεται η ολοήμερη λειτουργία των φαρμακευτικών τμημάτων όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών ασθενών που επιθυμούν να εκτελέσουν συνταγές φαρμάκων ειδικών παθήσεων.
– Οι γιατροί που συνταγογραφούν φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των άλλων Ταμείων υποχρεούνται να αναγράφουν στη συνταγή τη δραστική ουσία του φαρμάκου και όχι την εμπορική ονομασία. Οι δε φαρμακοποιοί που εκτελούν συνταγές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ΦΚΑ υποχρεούνται να χορηγούν το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν που αντιστοιχεί στη δραστική ουσία, την περιεκτικότητα και τη φαρμακοτεχνική μορφή που έχει αναγράψει ο γιατρός. Με απλά λόγια, αν ένας ασφαλισμένος λαμβάνει για πολλά χρόνια ένα συγκεκριμένο φάρμακο επί παραδείγματι για το στομάχι, ακριβότερο όμως από άλλο σκεύασμα που έχει την ίδια δραστική ουσία, δεν θα μπορεί πλέον να το αγοράζει μέσω του Ταμείου του.
Μάλιστα, με απόφαση του υπουργού Υγείας ορίζεται μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους όταν τους χορηγείται το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν όμοιας δραστικής περιεκτικότητας και φαρμακοτεχνικής μορφής με αυτό που έχει συνταγογραφηθεί από τον γιατρό.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ορίζει κατάλογο με τις δραστικές ουσίες τις οποίες θα αναγράφουν υποχρεωτικά οι γιατροί.
– Ο ΕΟΠΥΥ και οι άλλοι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αποζημιώνουν τα πρωτότυπα φάρμακα που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2011 εφόσον αποζημιώνονται σε 18 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο χρόνος πρόσβασης των ασφαλισμένων στα νέα φάρμακα. Ενα νέο φάρμακο θα παίρνει τιμή και θα κυκλοφορεί κανονικά στη χώρα, εάν όμως δεν αποζημιώνεται από 18 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα καλύπτεται το κόστος του από τα Ταμεία και ο ασφαλισμένος θα πρέπει να το πληρώσει από την τσέπη του.
– Οι αρμοδιότητες τιμολόγησης των φαρμάκων μεταφέρονται από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
– Καθιερώνεται πρόσθετο κλιμακωτό ποσοστό επιστροφών σε κάθε τιμολόγιο πωλήσεων των φαρμακείων προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.
– Αυξάνεται το rebate των φαρμακευτικών εταιρειών προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς από 4% σε 9% για τα φάρμακα με μοναδική δραστική ουσία και 7% γι αυτά που υπάρχουν γενόσημα (αντίγραφα).
Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας η γενική διεύθυνση Πρόνοιας μεταφέρεται στο υπουργείο Εργασίας, τα 82 διασυνδεόμενα νοσοκομεία, που προέκυψαν απ’ τη συγχώνευση των 132 Δημόσιων Νοσοκομείων, γίνονται ενιαία ΝΠΔΔ που θα έχουν κοινό προϋπολογισμό και οι επτά υγειονομικές περιφέρειες ταυτίζονται με τα όρια των επτά αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας.
Δείτε αναλυτικά όλο το Σχέδιο Νόμου και την Αιτιολογική Εκθεση