Λανθασμένη και ακατανόητη απόφαση λένε κόμματα και συνδικάτα
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επικείμενη κατάργηση -όπως προβλέπεται στο νέο μνημόνιο- των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Εκτός από τους εργαζόμενους σε αυτούς, για ακατανόητη και λανθασμένη απόφαση που θα επιφέρει νέο πλήγμα στους εργαζομένους και θα συρρικνώσει περαιτέρω το κοινωνικό κράτος μιλούν και τα κόμματα.
Στον ΟΕΕ, λένε οι εργαζόμενοι, υπάγονται 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί, στους οποίους φιλοξενούνται 2.500 βρέφη και νήπια, ενώ σε 83.000 ανέρχονται οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ.
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας αναζητείται εναλλακτική λύση, ώστε να διατηρηθούν οι παροχές μέσα από νέο σχήμα, όπως προέκυψε στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους Οργανισμούς.
Ωστόσο, καθίσταται σαφές από το υπουργείο ότι τίποτε δεν μπορεί να εξετασθεί πριν από την συνεδρίαση του Eurogrοup και κατ’ επέκταση τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση των δανειστών.
Ασκώντας πίεση για αλλαγή των σχεδίων «λουκέτου» στους αναφερθέντες οργανισμούς, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη, ενώ οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ πραγματοποιούν κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού, επί της συμβολής των οδών Πατησίων και Σολωμού, στα Εξάρχεια.
Οι περίπου 1.500 εργαζόμενοι των Οργανισμών διαμαρτύρονται για την κατάργησή τους, με την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης στο πλαίσιο της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Με την κατάργηση των κρατήσεων καταργείται η εισφορά του 2% και η εισφορά υπέρ των συνδικάτων.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, εκτός από τον κίνδυνο να χαθούν οι θέσεις εργασίας, το κλείσιμο των δυο οργανισμών – οι οποίοι δεν επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων – θα έχει γενικότερες επιπτώσεις.
Όπως επισημαίνουν, στην Εργατική Εστία υπάγονται 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί, στους οποίους φιλοξενούνται 2.500 βρέφη και νήπια.
Σε 83.000 ανέρχονται οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων της Εργατικής Κατοικίας, που οφείλουν στον ΟΕΚ και στις τράπεζες περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Εκκρεμούν επίσης 58.000 αιτήσεις για ένταξη τόσο στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, όσο και στο κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού, ο οποίος ετοιμαζόταν να παραδώσει 20 οικισμούς σε όλη τη χώρα με 1.300 κατοικίες.
Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, «στον αέρα» κινδυνεύει να βρεθεί και το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο απευθυνόταν σε 380.000 δικαιούχους. Την έντονη ανησυχία τους για αυτό έχουν εκφράσει και οι ξενοδόχοι, μιλώντας για αρκετά λουκέτα στον κλάδο αν καταργηθεί το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.
Πρόβλημα όμως θα υπάρξει και με τη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στις οποίες διοχετεύεται το 15%-25% των πόρων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
«Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το συνδικαλιστικό κίνημα, με το κλείσιμο του Οργανισμού είναι σοβαρό αλλά δεν είναι το κύριο», υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Σταυρούλα Σαλουφάκου.
Προσέθεσε δε ότι η αναζήτηση εναλλακτικών πόρων «μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή για τον συνδικαλισμό. Οι επιπτώσεις, όμως, για τους εργαζόμενους θα είναι καταστροφικές, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν λάβει δάνεια και ήδη δυσκολεύονται να τα αποπληρώσουν και για όσους λαμβάνουν το επίδομα ενοικίου, ενώ με την κατάργηση της επιδότησης των 7ήμερων διακοπών θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα», τονίζει η κυρία Σαλουφάκου.
Αντιδράσεις από κόμματα
Την ανάγκη διατήρησης των στοιχειωδών κοινωνικών παροχών με 27% φτωχούς υπογράμμισε ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ Ν.Νικολόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα, σταθερό προσηλωμένο «το στόχο της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού Κράτους, διαπραγματεύεται με επιχειρήματα».
«Ο αγώνας είναι δύσκολος. Η προσπάθεια, όμως, συνεχής και άοκνη», παρατήρησε ο κ. Νικολόπουλος.
Για ένα από «τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου» μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που επισκέφθηκε τον ΟΕΚ.
Είπε ακόμη ότι θα ήθελε να βρεθεί έστω ένας «απ’ αυτούς τους επαΐοντες που βγαίνουν στα ΜΜΕ και μας λένε ότι αυτές οι αποφάσεις που πάρθηκαν προχθές […] μας βγάζουν από την κρίση» και να του εξηγήσει ποιο είναι το όφελος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας από την κατάργηση του ΟΕΚ.
«Να μας εξηγήσει έστω με ποια μελέτη σκοπιμότητας προχωρά σ΄αυτό το έγκλημα. Κανείς όμως δεν θα βρεθεί, γιατί Σαμαράς και Παπανδρέου έβαλαν την υπογραφή τους στο μεγαλύτερο σκάνδαλο, γιατί στόχος είναι η αξιοποίηση από τρίτους, όχι από το δημόσιο, του περιουσιακού καθεστώτος του ΟΕΚ», πρόσθεσε.
Λύση αναζητά η κυβέρνηση
Την ανάγκη επανεξέτασης του θέματος, φαίνεται όμως ότι συνειδητοποιεί και η κυβέρνηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη να συζητά την Τρίτη το θέμα αυτό και σε σύσκεψη με τον Ευ.Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και σε συνάντηση αργότερα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε ΟΕΚ και ΟΕΕ.
Ο υπουργός φέρεται να προσπαθεί να καταρτίσει σχέδιο, ώστε να διατηρηθούν οι παροχές μέσα από ένα νέο σχήμα.
Άλλωστε, μιλώντας, την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ενδεχόμενη απώλεια των 350 εκατομμυρίων ευρώ, που συγκεντρώνονται ετησίως από τις ασφαλιστικές εισφορές για τη λειτουργία των δύο οργανισμών, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο σύστημα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ