Διαβάστε την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής στους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών

Την εξεύρεση δημοσιονομικά ισοδύναμων λύσεων για την κάλυψη των αναγκών εξοικονόμησης πόρων που επιχειρείται με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας προτείνει ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.

Με ερώτηση που καταθέτει με άλλους συναδέλφους του προς τους αρμόδιους Υπουργούς επισημαίνει το μεγάλο κοινωνικό κόστος που επιφέρει η κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή.

Παράλληλα, τονίζει και το σπουδαίο αναπτυξιακό ρόλο που παίζουν οι φορείς αυτοί του δημοσίου, ο οποίος είναι δύσκολο να υποκατασταθεί.

Aκολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1)Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη

2) Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΘΕΜΑ: Χωρίς δημοσιονομικό όφελος και με αρνητικές επιπτώσεις η απόφαση για την κατάργηση του ΟΕΚ

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας αποτελεί έναν οργανισμό με σημαντική κοινωνική προσφορά. Δανειοδοτεί με ευνοϊκούς όρους τους εργαζομένους για την αγορά κατοικίας, όπως επίσης επιδοτεί και την ενοικίαση σε χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων. Δικαιούχοι εργαζόμενοι είναι οι χαμηλόμισθοι, οι οποίοι ανακουφίζονται σημαντικά από τις υπηρεσίες του οργανισμού.

Ο ΟΕΚ διακρίνεται επίσης και για την αναπτυξιακή του δυναμική. Με την εκτέλεση κατασκευαστικών προγραμμάτων και με την ενίσχυση των δορυφορικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την κατασκευή κατοικιών και κτηρίων, συμβάλλει σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη. Υπολογίζονται περί τα 89 τα επαγγέλματα που επωφελούνται της οικοδομικής δραστηριότητας.

Επιπρόσθετα και η Εργατική Εστία διακρίνεται, μέσω του κοινωνικού τουρισμού, για την αναπτυξιακή της δυναμική, καθώς στηρίζει στην περιφέρεια τις μικρομεσαίες παραθεριστικές μονάδες, τα εστιατόρια και τις τουριστικές και λοιπές επιχειρήσεις.

Ο ΟΕΚ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, διαθέτει σημαντικό αποθεματικό και ακίνητη περιουσία, ενώ άλλοι οργανισμοί του οφείλουν σημαντικά ποσά. Οι πόροι του προέρχονται από εισφορές των εργαζομένων 1% και των εργοδοτών 0,75%.

Ο ισχυρισμός της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους καταρρίπτεται λόγω της πολύ μικρής εισφοράς των εργοδοτών προς ΟΕΚ. Άλλωστε, η πρόσφατη απόφαση για τη μείωση του μισθολογικού κόστους συμπαρασύρει προς τα κάτω και την εν λόγω εισφορά.

Επειδή οι δικαιούχοι εργαζόμενοι δε θα έχουν πλέον τη δυνατότητα δανειοδότησης με τους ευνοϊκούς όρους του ΟΕΚ,

Επειδή οι υπάρχοντες δανειολήπτες θα κληθούν να αποπληρώσουν ακριβότερα τα δάνειά τους, αφού δε θα τυγχάνουν πλέον της επιδότησης του επιτοκίου,

Επειδή οι δικαιούχοι εργαζόμενοι θα απωλέσουν την επιδότηση του ενοικίου που ήδη επωφελούνται,

Επειδή η κατάργηση του ΟΕΚ καταργεί και την αναπτυξιακή του δυναμική,

Επειδή η κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας θα οδηγήσει στην ανεργία 1200 υπαλλήλους, των οποίων η μισθοδοσία δε βαρύνει το ελληνικό δημόσιο,

Επειδή η απόφαση φαίνεται να βασίζεται σε καθαρά λογιστική προσέγγιση εξοικονόμησης του ενεργητικού του ΟΕΚ αφενός και αφετέρου της παράλληλης διαγραφής των χρεών άλλων οργανισμών προς τον ΟΕΚ, με σκοπό ένα πρόσκαιρο και τεχνητό δημοσιονομικό όφελος,

Επειδή η παραπάνω πρόσκαιρη εξοικονόμηση θα ικανοποιήσει τους δανειστές μας, αλλά θα έχει μεσοπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία,

Επειδή δημοσιονομικά ισοδύναμες λύσεις με μικρότερο κοινωνικό κόστος μπορεί να αναζητηθούν σε άλλους τομείς,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

  1. Ποια η σκοπιμότητα της κατάργησης ενός φορέα με αποδεδειγμένα κοινωνικά ωφέλιμο έργο;
  2. Ποια η τύχη των εργαζομένων μετά την κατάργηση του Οργανισμού;
  3. Ποια η τύχη των εν εξελίξει κατασκευαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ ανά την επικράτεια;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.