Αυτό θεωρεί Βρετανή αρχαιολόγος που κάνει ανασκαφές στη βόρεια Αιθιοπία
Το χρυσωρυχείο της βασίλισσας του Σαββά πιστεύει ότι ανακάλυψε Βρετάνη αρχαιολόγος στην βόρεια Αιθιοπία, όπου διενεργεί ανασκαφές. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις το χρυσωρυχείο βρίσκεται θαμμένο 1,2 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ενώ κοντά του εντοπίσθηκαν τα ερείπια αρχαίου ναού και η θέση ενός πεδίου μάχης. Η Louise Schofield πρώην επιμελήτρια στο Βρετανικό Μουσείο είναι η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας που ετοιμάζεται να λύσει το μυστήριο για τους αμύθητους θησαυρούς, που σύμφωνα με τους θρύλους κατείχε η βασίλισσα του Σαββά. Κυρίως βέβαια για την προέλευσή του, η οποία τώρα προσδιορίζεται σ’ αυτό το ορυχείο στο υψίπεδο Gheralta.
Στη Βίβλο αλλά και στο Κοράνι αναφέρεται το όνομα αυτής της βασίλισσας, που έφθασε σχεδόν 3.000 χρόνια πριν στην Ιερουσαλήμ με μεγάλη ακολουθία μεταφέροντας πάνω σε καμήλες τεράστιες ποσότητες χρυσού, πολύτιμους λίθους και μπαχαρικά ως δώρο για το βασιλιά Σολομώντα.
Το πρώτο στοιχείο που έκανε την Louise Schofield να πιστέψει, ότι βρίσκεται επί τα ίχνη της βασίλισσας ήταν η επιγραφή πάνω σε μία λίθινη στήλη περίπου 6 μέτρων, στην οποία είναι χαραγμένος ένας ήλιος και μία ημισέληνος, σύμβολα της χώρας του Σαββά.«Σύρθηκα κάτω από τη στήλη, έχοντας στο νου μου την τεράστια κόμπρα, που με προειδοποίησαν ότι ζει εκεί και ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με μία επιγραφή στη γλώσσα των Σαββαίων», λέει η ίδια.
Επιπλέον σε ένα μικρό λόφο κοντά στη στήλη, εντόπισε τμήματα από κολώνες και λαξευμένα λίθινα μέλη ενός θαμμένου ναού, που φαίνεται πως ήταν αφιερωμένος στο θεό της Σελήνης, την κύρια θεότητα του βασιλείου των Σαββαίων. Στην Ιστορία πάντως ο πολιτισμός τους φαίνεται να εμφανίζεται περί τον 8ο π. Χ. αιώνα για να διαρκέσει περίπου μία χιλιετία. Το βασίλειο, που εκτεινόταν στην σημερινή Αιθιοπία και την Υεμένη ήταν ισχυρό και άνθησε κυρίως χάρη στο εμπόριο με την Ιερουσαλήμ και τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Οσο για τη βασίλισσά του, παρ ότι ελάχιστα είναι γνωστά _έτσι ώστε να θεωρείται σήμερα περισσότερο ένα πρόσωπο μυθικό _ η εικόνα της ενέπνευσε πολλαπλώς τους μεταγενέστερος, από το Μεσαίωνα και μετά.
Συγκεκριμένα στα μεσαιωνικά, χριστιανικά, αποκρυφιστικά έργα ενσαρκώνει τη θεϊκή σοφία, όπως και στα τουρκικά και περσικά ζωγραφικά έργα. «Εμφανίζεται» επίσης στο ορατόριο του Χαίντελ «Σολομών» και φυσικά σε… χολιγουντιανές ταινίες. Την ιστορία της διηγούνται ακόμη σε όλη την Αφρική και την Αραβία ενώ οι αιθιοπικοί θρύλοι για εκείνη έχουν καταγραφεί στο ιερό βιβλίο του Kebra Nagast. Αλλωστε με τη βασίλισσα του Σαββά συνδέεται μία από τις αρχαιότερες στον κόσμο ερωτικές ιστορίες αφού σύμφωνα με τη Βίβλο, επισκέφθηκε τον Σολομώντα για να ελέγξει τη σοφία του θέτοντάς του διάφορα αινίγματα. Ο θρύλος λέει, ότι οι απόγονοι του παιδιού τους, του Μενελίκ έγιναν οι μετέπειτα βασιλιάδες της Αβησσυνίας.
Η Schofield οδηγήθηκε στο χρυσωρυχείο, ύστερα από τις πληροφορίες ενός χρυσοθήρα της περιοχής, παρ΄ ότι σήμερα ντόπιοι αναζητούν χρυσό στο ποτάμι. Παρ΄ ότι η είσοδος των ορυχείων είναι φραγμένη με μεγάλους λίθους, η ίδια θεωρεί ότι διέθετε κανονικό αεραγωγό και μεγάλες ώστε να μπορεί κανείς να σταθεί όρθιος και να βαδίσει μέσα σε αυτές. Η ανασκαφή όμως θα ξεκινήσει μόνον, εφ΄ όσον βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Να σημειωθεί πάντως, ότι η Schofield είχε παίξει σημαντικό ρόλο στις σωστικές ανασκαφές της αρχαίας πόλης Ζεύγμα στον Ευφράτη ποταμό, προτού την πλημμυρίσουν λόγω της κατασκευής φράγματος.
Μαρία Θερμού