Βαθύ ιδεολογικό χάσμα από τη μαζική ανταρσία 21 βουλευτών

Αλλάζει άρδην το τοπίο στο εσωτερικό της Ν.Δ

Βαθύ ιδεολογικό χάσμα, μεγάλο εσωκομματικό ρήγμα και πλήγμα στο αρχηγικό imperium προκάλεσε η μαζική ανταρσία 21 βουλευτών που αρνήθηκαν να συνταχθούν με την κομματική γραμμή. Στην πιο κρίσιμη και ιστορική ψηφοφορία μετά τη μεταπολίτευση, ο κ. Αντ. Σαμαράς, πέρασε το βράδυ της Κυριακής την πιο δύσκολη και…επώδυνη νύχτα, από την 29η Νοεμβρίου, ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Η ευθεία αμφισβήτηση του ιδίου από 21 βουλευτές που αψήφησαν τη σκληρή κομματική γραμμή (οι 20 καταψήφισαν τη συμφωνία και ένας απουσίαζε), αλλάζει άρδην το τοπίο στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Οι συνέπειες πλέον είναι απρόβλεπτες για τη συνοχή της Ν.Δ., καθώς με μια πρωτοφανή σε μαζικότητα «ανταρσία» οι αμφισβητίες δημιούργησαν μια πολύ κακή εικόνα για το κόμμα, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα, καθώς το ένα τέταρτο της Κ.Ο. αγνόησε τις προειδοποιήσεις της ηγετικής ομάδας.

«Η ζωή συνεχίζεται. Ήταν μια δύσκολη και δυσάρεστη, αλλά αναγκαία απόφαση» είπε μιλώντας με δημοσιογράφους ο κ. Σαμαράς, λίγα λεπτά μετά την αποπομπή των βουλευτών από την Κ.Ο., προσπαθώντας να…«διαγράψει», μια οδυνηρή για τη Ν.Δ. εμπειρία.

«Ήταν οργανωμένο σχέδιο και μελετημένη, ανταρσία. Είχαν σχέδιο και το προετοίμαζαν εδώ και καιρό…» έλεγαν κορυφαία στελέχη για τους αντάρτες και συμπλήρωναν με έμφαση και αρκετή δόση υπερβολής: «Είχαν δώσει μέχρι και όρκο μεταξύ τους!».

«Αστειότητες» απαντούσαν οι περισσότεροι διαγραφέντες και διευκρίνιζαν ότι όλοι σχεδόν στήριξαν τον κ. Σαμαρά στην εσωκομματική αναμέτρηση πριν δυόμιση περίπου χρόνια και πορεύτηκαν μαζί του από τότε, δίνοντας την αντιμνημονιακή μάχη, ενώ οι περισσότεροι από τους «αντάρτες» χαρακτηρίζονται ως «λαϊκοί δεξιοί» με έντονα εθνικοπατριωτικά χαρακτηριστικά.

Η κομματική πειθαρχία που επέβαλλε ο κ. Σαμαράς, οι πιέσεις από την ηγεσία της Κ.Ο., οι προειδοποιήσεις την ύστατη στιγμή, ακόμα και η τελευταία συνομιλία που είχε με τους «αντάρτες» ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν τους έκαμψε. Ολοι ήταν αποφασισμένοι να επιμείνουν, δηλώνοντας ευθέως στον ίδιο τον κ. Σαμαρά, στον δεύτερο όροφο της Βουλής, «όχι».

Η ηγετική ομάδα αιφνιδιάστηκε από τον μεγάλο αριθμό των βουλευτών, αφού ουδείς είχε καταλάβει τι γίνεται στο παρασκήνιο και ο κ. Σαμαράς είχε λανθασμένη εικόνα από τα αρμόδια στελέχη. «Οι διαρροές θα είναι τρεις με τέσσερις» έλεγαν, μέχρι την ομιλία του κ. Σαμαρά το πρωί του Σαββάτου και τελικώς αιφνιδιάστηκαν, έχοντας πρώτα δώσει στον πρόεδρο του κόμματος μια εντελώς λανθασμένη εκτίμηση.

Ο κ. Σαμαράς αιφνιδιάστηκε στην Κ.Ο., αφού είδε σε μια συνεδρίαση, που οργανώθηκε τελείως «ερασιτεχνικά», να…«παίρνουν κεφάλι» και να διαμορφώνουν κλίμα οι βουλευτές που ξιφουλκούσαν κατά του νέου μνημονίου και βάλλοντας κατά της νέας στρατηγικής του προέδρου.

Το παιχνίδι είχε χαθεί από πολύ νωρίς…Η ηχηρή διαφοροποίηση βουλευτών που στήριξαν με πάθος τον κ. Σαμαρά τα τελευταία χρόνια, ήταν μια μαχαιριά στο κεντρικό σύστημα εξουσίας. Και αυτό, διότι, η αναφορά του κ. Σαμαρά ότι η Ν.Δ. είναι το μόνο συντεταγμένο κόμμα και η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη, αγνοήθηκε πλήρως.

Η εικόνα που εμφάνισε η Κ.Ο. μόνο αυτή την αναφορά του κ. Σαμαρά δεν επιβεβαίωσε, οδηγώντας κεντρικά κορυφαία στελέχη να επισημαίνουν το πρόβλημα που υπήρξε και να μιλάνε για την αναγκαιότητα αλλαγών στο κομματικό οργανόγραμμα  και ανασύνταξης της ηγετικής ομάδας σε καίρια πόστα.

Στο στόχαστρο πολλών βρίσκεται ο γ.γ. της Κ.Ο. κ. Κ. Τασούλας, τον οποίο κατηγορούν ότι δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα τις παρασκηνιακές διεργασίες, δεν ενημέρωσε ως εκ τούτου τον κ. Σαμαρά, ενώ του επιρρίπτουν ευθύνες για τους χειρισμούς του.

Είναι αποδεκτό από πολλές πλευρές, ότι το μέγεθος της ρήξης στην Κ.Ο. αλλάζει πλέον όλο το σχεδιασμό του κόμματος στην πορεία προς τις κάλπες και αρκετά στελέχη αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί πλέον να δώσει μια προεκλογική μάχη υψώνοντας αντιμνημονιακή σημαία.

Εξάλλου, η «ανταρσία» και τα όσα προηγήθηκαν στο παρασκήνιο, έδειξε ότι πολλοί από όσοι στήριξε ο κ. Σαμαράς και εμπιστεύτηκε διαφοροποιήθηκαν και σε αυτή την κρίσιμη μάχη είχε την πολύτιμη βοήθεια στελεχών που δεν ανήκαν στον σκληρό πυρήνα του, όπως π.χ. των φιλελεύθερων.

Συνολικά εκτός Κ.Ο. της Ν.Δ. και εκτός κόμματος (τυπικά εκτός κόμματος θα βρεθούν σήμερα με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας υπό τον κ. Ι. Τραγάκη) βρέθηκαν οι βουλευτές Έλενα Κουντουρά και Ελίζα Βόζεμπεργκ (Α΄Αθηνών), Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανία), Κωνσταντίνος Παπασιώζος (Αρτας), Γιώργος Βλάχος (Αττικής), Μιχάλης Γιαννάκης (Βοιωτίας), Μαργαρίτης Τζήμας (Δράμας), Τσαμπίκα Ιατρίδη (Δωδεκανήσων), Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος (Εβρου), Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος (Εύβοιας), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (Α΄ Θεσσαλονίκης), Ζήσης Τζηκαλάγιας (Καστοριάς), Χρήστος Ζώης (Λάρισας), Σπυρίδων Γαληνός (Λέσβου), Παναγιώτης Μελάς (Α΄ Πειραιά), Γεώργιος Καρασμάνης (Πέλλας), Θεόφιλος Λεονταρίδης, Αναστάσιος Καριπίδης και  Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά (Σερρών) και Γεώργιος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής).

Εκτός Ν.Δ. βρέθηκε και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος απουσίαζε από την ψηφοφορία ενώ όλο το βράδυ βρισκόταν στη Βουλή, ενώ σήμερα θα διαγραφεί και από το κόμμα και ο κ. Π. Καμμένος που ήταν εκτός Κ.Ο. εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρά την πρωτοφανή στάση των βουλευτών, συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., αν και αναγνώριζαν ότι ήταν μια οδυνηρή εξέλιξη, εκτιμούν ότι η στάση του κ. Σαμαρά θα ενισχύσει την εικόνα του ως ηγέτη που βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.

Παράλληλα, θεωρούν ότι οι έντονοι κραδασμοί από τη χθεσινή ομαδική «ανταρσία» θα απορροφηθούν σύντομα, καθώς το κόμμα εισέρχεται σε προεκλογική τροχιά.

Αρης Ραβανός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed