Στη λίστα «φιγουράρουν» γνωστά ονόματα μεγαλοδικηγόρων, γιατρών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και καλλιτεχνώνΗ αξία αγοράς των ακινήτων που κατέχουν στο Λονδίνο Ελληνες φορολογούμενοι ξεκινά από τα 100.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 3 εκ. ευρώ, ενώ 1 δισ. ευρώ έχει τοποθετηθεί στην κτηματαγορά της βρετανικ

Υπολογίζεται ότι ελληνικά κεφάλαια περίπου 1 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί στην κτηματαγορά της βρετανικής πρωτεύουσας. Οι περισσότερες αγορές, κυρίως πολυτελών διαμερισμάτων σε ακριβά προάστια του Λονδίνου, έγιναν την τελευταία διετία.

Η αξία αγοράς των ακινήτων που κατέχουν στο Λονδίνο Ελληνες φορολογούμενοι ξεκινά από τα 100.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 3 εκ. ευρώ, ενώ 1 δισ. ευρώ έχει τοποθετηθεί στην κτηματαγορά της βρετανικής πρωτεύουσας

«Διευθύνσεις» και ονόματα περίπου 200 Ελλήνων, οι οποίοι κατέχουν ακίνητα στις ακριβές περιοχές του Λονδίνου, περιέχονται σε λίστα που βρίσκεται στη διάθεση των ελεγκτικών Αρχών του υπουργείου Οικονομικών. Αμεσα ξεκινούν έλεγχοι και διασταυρώσεις, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι έβγαλαν από τη χώρα «μαύρο χρήμα» κατά τη διάρκεια της κρίσης, επενδύοντας στη λονδρέζικη αγορά ακινήτων.

Η λίστα που έστειλε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές Αρχές περιέχει αναλυτικά στοιχεία, καθώς καταγράφονται όχι μόνο τα στοιχεία των Ελλήνων αγοραστών αλλά και των πωλητών των ακινήτων, η τιμή πώλησης κάθε ακινήτου, ακόμη και οι φόροι που πληρώθηκαν στις βρετανικές φορολογικές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα «φιγουράρουν» γνωστά ονόματα μεγαλοδικηγόρων, γιατρών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών. Σε όλους θα γίνει ενδελεχής έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα χρήματα με τα οποία αγόρασαν τα ακίνητα προέρχονται από δηλωμένα εισοδήματα.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν τα εξής:

Η αξία αγοράς των ακινήτων που κατέχουν στο Λονδίνο Ελληνες φορολογούμενοι ξεκινά από τα 100.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 3.000.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι ελληνικά κεφάλαια περίπου 1 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί στην κτηματαγορά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οι περισσότερες αγορές κατοικιών, κυρίως πολυτελών διαμερισμάτων σε ακριβά προάστια του Λονδίνου, έγιναν την τελευταία διετία, όταν δηλαδή ξέσπασε στην Ελλάδα η οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε αρκετούς να σηκώσουν από τις ελληνικές τράπεζες τις καταθέσεις τους και να επενδύσουν σε ακίνητα του εξωτερικού.

Αρκετές αγορές πραγματοποιήθηκαν στο όνομα εταιρειών πιθανών offshore. Στις περιπτώσεις αυτές, όπως μας εξηγεί ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα γίνει ειδική έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών πανάκριβων κατοικιών που «κρύβονται» πίσω από τον «μανδύα» των εταιρειών.

«Πόθεν έσχες»
Δηλώσεις στο Ε1

Σε πρώτη φάση ο έλεγχος εστιάζεται στο αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ότι κατέχουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό, στοιχείο που ήταν υποχρεωμένοι να το εμφανίσουν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλαν το 2011, συμπληρώνοντας τον κωδικό 029-030 του πίνακα 2. Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» θα είναι εξονυχιστικός. Οσοι μάλιστα δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν, με βάση τα εισοδήματά τους, τα χρήματα που διέθεσαν για την αγορά των ακινήτων στο Λονδίνο αντιμετωπίζουν το κίνδυνο να φορολογηθούν αναδρομικά με 45%, ενώ για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, οι Ελληνες αγοραστές ακινήτων του Λονδίνου θα βρεθούν αντιμέτωποι με δέσμευση λογαριασμών και ακινήτων.

Μεσιτικά γραφεία Λονδίνου
Πόσα ξόδεψαν το 2010 και το 2011

Από τους καλύτερους πελάτες των μεσιτικών γραφείων του Λονδίνου είναι οι Ελληνες. Σύμφωνα με μεσίτες που δραστηριοποιούνται στις αγορές αυτές, ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητεί σπίτι -κυρίως- στο Λονδίνο έχει τριπλασιαστεί στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Ενα μικρό διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, 60 τετραγωνικών μέτρων, στοιχίζει μεταξύ 1.200.000 λιρών με 1.400.000 λιρών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία διεθνούς μεσιτικού γραφείου του Λονδίνου, το ποσοστό των Ευρωπαίων που αγοράζουν τώρα ακίνητα στο Λονδίνο αυξήθηκε από το 11% στο 18% και σε αυτό το ποσοστό οι Ιταλοί αποτελούν το 5%, οι Ελληνες το 4,5% και οι Ισπανοί το 2,5%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτικών γραφείων, το 2010 ξοδεύτηκαν 295 εκατομμύρια ευρώ από την Ελλάδα σε ακίνητα στο Λονδίνο. Οι περιοχές που ζητούνται περισσότερο είναι το Kensington, το Chelsea και το Hampstead. Πρόκειται για εύπορους που θέλουν να επενδύσουν το κεφάλαιό τους στο εξωτερικό. Για το 2011 υπολογίζεται πως το ποσό που επένδυσαν οι Ελληνες στη λονδρέζικη κτηματαγορά υπερβαίνει τις 250 εκατ. λίρες. Παραδοσιακά, το Λονδίνο αποτελεί την κορυφαία προτίμηση των Ελλήνων επενδυτών, επειδή είναι μια πόλη που οι περισσότεροι γνωρίζουν αρκετά καλά.

 

Μαρία Βουργάνα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.