Στον πάγο παραμένει για μία ακόμη ημέρα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με τις χιονοπτώσεις να συνεχίζονται στην Ιταλία και η κατάσταση να γίνεται κρίσιμη σε μεγάλο μέρος της χώρας – Πάγωσε ο Δούναβης μετά από 3 δεκαετίες…
Οι νεκροί, εξαιτίας της κακοκαιρίας, το τελευταίο, μόνο, σαρανταοκτάωρο έφτασαν τους έξι, δυο εκ των οποίων έχασαν την ζωή τους λόγω της αδυναμίας των πρώτων βοηθειών να πλησιάσουν στα νοσοκομεία.
Στην περιφέρεια Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, με πρωτεύουσα την Λ’ Ακουϊλα, πάνω από επτακόσια άτομα είναι αποκλεισμένα. Αλλα τετρακόσια, έχουν αποκλεισθεί σε περιοχές της Μπαζιλικάτα, στην Κάτω Ιταλία.
Στην ιταλική πρωτεύουσα το χιόνι κάλυψε τις συνοικίες που βρίσκονται σε υψόμετρο τριακοσίων μόλις μέτρων, η απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες επεκτάθηκε και στην αυριανή ημέρα, ενώ στο διεθνές αεροδρόμιο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι – Φιουμιτσίνο» εξαιτίας του χιονιού, ακυρώθηκε πάνω από το 50% των πτήσεων.
Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση στην πόλη Ουρμπίνο της περιφέρειας Μάρκε, στην κεντρική Ιταλία, όπου φιλοξενείται και πανεπιστήμιο: οι κάτοικοι είναι ουσιαστικά «εγκλωβισμένοι» στα σπίτια τους, τα αυτοκίνητα είναι εντελώς καλυμμένα από το χιόνι και οι χειριστές των εκχιονιστικών μηχανημάτων δεν είναι σε θέση, προς το παρόν, να συνεχίσουν να εργάζονται, διότι “δεν υπάρχει άλλο μέρος”, για να στοιβαχθεί το χιόνι που μαζεύουν.
Οι αγώνες Πάρμα Φιορεντίνα και Μπολόνια Γιουβέντους, της πρώτης εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου, αναβλήθηκαν.
Συνολικώς 20 δήμοι, έξω από την πόλη Αβελλίνο, στην περιφέρεια της Νάπολης, έχουν μείνει χωρίς νερό, εξαιτίας του μπλακ άουτ, που υπέστη ο όλος μηχανισμός του δικτύου ύδρευσης.
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, απόψε η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί, αλλά από αύριο, οι ακραίες θερμοκρασίες και οι χιονοπτώσεις, πρόκειται, αργά αλλά σταθερά, να αρχίσουν να υποχωρούν.
Βελτίωση το καιρού, όμως, προβλέπεται μόνον για την Παρασκευή.
Πλησιάζουν τους 600 οι νεκροί από το ψύχος
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν αποκλείσει «πολλές δεκάδες χιλιάδες πολιτών -χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα- στα Βαλκάνια, σήμερα», ενώ τα νέα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων «είναι δεκάδες».
Αν συνυπολογιστεί και η Ρωσική Ομοσπονδία, τότε σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο οι νεκροί αυτής της πρωτόγνωρης, εδώ και πολλά έτη, παρατεταμένης κακοκαιρίας «πλησιάζουν τους 600».
«Παγεροί άνεμοι» έπνεαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, στα δυτικά Βαλκάνια συνοδευόμενοι από χιονοπτώσεις, κάτι που «προβλέπεται να διαρκέσει ως τη Δευτέρα».
Ειδικά στη Σερβία καταγράφηκαν τρείς θανατοι από την παρατεταμένη κακοκαιρία, ανεβάζοντας το σύνολο από την έναρξη της θεομηνίας στους 19 .
Το ερχόμενο εργάσιμο πενθήμερο είχε δύο αργίες, όμως η κυβέρνηση τις επέκτεινε σε πέντε, κρατώντας στο ίδιο διάστημα κλειστά όλα τα σχολεία, αλλά και αριθμό εργοστασίων.
Στην Κροατία το σαββατοκύριακο αναμένεται να πέσει χιόνι ύψους οριακά ενός μέτρου, σε αρκετές περιοχές.
Ενδεικτικά, χιονισμένη είναι η τουριστική ακτογραμμή στην Αδριατική. Κλειστο παραμένει και το πλησιέστερο στις ακτές αυτές οδικό δίκτυο, λόγω και ισχυρότατων ανέμων από την πλευρά της Αδριατικής.
Στη γειτονική Βοσνία, οι ορεινές περιοχές είναι «απάτητες» εδώ και περίπου ένα 15ήμερο πλέον.
Ενα στρατιωτικό μεγάλο ελικόπτερο με 11μελές πλήρωμα, μαζί με κάμεραμεν της δημόσιας τηλεόρασης, πετώντας μέσα σε πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατέπεσε μεν χθες Παρασκευή, αλλά λόγω της κάλυψης του ορεινού όγκου με παχύ χιόνι, όλοι έχουν σωθεί, παρά τα κατάγματα που προκάλεσε στα μέλη του πληρώματος η σφοδρή πρόσκρουση.
Στο μεταξύ, η θερμοκρασία τη νύχτα στα πολωνικά βουνά Μπιεζστζάντι, στο νότιο τομέα, έπεσε πλέον στους -32 βαθμούς Κελσίου.
Οκτώ ηλικιωμένοι υπέκυψαν στον ίδιο τομέα έχοντας χωρίς προφυλάξεις ανάψει στις κατοικίες τους τις θερμάστρες, που όμως προκάλεσαν σύντομα πυρκαγιές. Ετσι, οι νεκροί λόγω του ψύχους ξεπερνούν πλέον τους 80.
Βορειότερα, έχουμε 24 θανάτους για τον ίδιο λόγο στη Λιθουανία, 10 στηΛετονία, έναν στην Εσθονία.
Στην Τσεχία τα θύματα του ψύχους είναι 25. Μείον 25 βαθμούς Κελσίου είναι η νυκτερινή θερμοκρασία στην πρωτεύουσα Πράγα. Για τη ρουμανική επικράτεια, αναφέρονται, σήμερα, στα μμε συνολικά 65 νεκροί.
Εξάλλου, έκλεισε το παραδουνάβιο βουλγαρικό λιμάνι Σίλιστρα, καθώς η επιφάνεια των νερών είναι 100% παγωμένη, κάτι που δεν είχε συμβεί από τον χειμώνα του ’85.
Ο Δούναβης δεν είναι κατάλληλος «μέχρι νεοτέρας» στη ναυσιπλοΐα, σε σημαντικά τμήματά του: στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, την Κροατία, την Σερβία.
Στη Γαλλία μετά 11 συνεχή 24ωρα πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, οι νεκροί από το ψύχος έγιναν 11.
Τέλος, το δριμύτατο ψύχος έχει προκαλέσει 46 θανάτους στο Μαγκρέμπ, εκ των οποίων οι πιό πολλοί καταγράφηκαν στην Αλγερία.
Πάγωσε ο Δούναβης μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες
Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια έχει παγώσει εντελώς η επιφάνεια του Δούναβη κοντά στο λιμάνι Σιλίστρα στη βορειοδυτική Βουλγαρία, ανακοίνωσε η βουλγαρική υπηρεσία εκμετάλλευσης του ποταμού.
Τελευταία φορά που η επιφάνεια του τμήματος του Δούναβη που βρίσκεται στη Βουλγαρία είχε παγώσει εντελώς ήταν τον χειμώνα του 1984-1985.
Σήμερα το πρωί δεν παρατηρείτο η παραμικρή κίνηση στα νερά του ποταμού σε μήκος 11 χιλιομέτρων, κοντά στο Σιλίστρα, την ώρα που σε ολόκληρη τη Βουλγαρία η επιφάνεια του ποταμού παρέμενε παγωμένη σε ποσοστό 40%-90%, προσέθεσε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
Από την Τετάρτη έχει απαγορευτεί η πλεύση στο βουλγαρικό τμήμα του Δούναβη, ενώ πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Κροατία, η Σερβία και η Ουγγαρία έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν μερικώς ή ολοκληρωτικά την πλεύση στο Δούναβη.
ΕΘΝΟΣ