Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης

Η τρόικα, την οποία εμείς καλέσαμε στην Ελλάδα, δεν είναι η αιτία των προβλημάτων μας, διότι αυτή βρίσκεται στο πώς είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες, όταν εμείς αναλάβαμε την κυβέρνηση, είπε μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Αναφέροντας πως η χώρα είχε το μεγαλύτερο έλλειμμα, το δεύτερο σε ύψος δημόσιο χρέος της Ευρώπης και τεράστια προβλήματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε επίσης ότι επί δεκαετίες «κρύβαμε την ανεργία μέσα από το δανεισμό και το Δημόσιο με προγράμματα stage, συμβάσεις, δανεικά και χρήμα στην κατανάλωση».

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη δεν είναι εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών και πρόσθεσε ότι «έχουμε απέναντί μας και χώρες με χαμηλότερο επίπεδο μισθών».

Συμπλήρωσε ότι τα μέτρα του νέου Μνημονίου είναι σκληρά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει μια πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας λόγω της μη εφαρμογής των νόμων.

Ανέφερε ότι τα σημεία συμφωνίας με την τρόικα αφορούσαν τις επικουρικές συντάξεις, με τις απαιτήσεις τους να ξεκινούν από μειώσεις ύψους 35% και από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Μέσα από τη διαπραγμάτευση φθάσαμε στο 15% για τις επικουρικές, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές κάναμε λόγο για διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, ώστε να ελαφρυνθούν οι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών» είπε ο κ. Κουτρουμάνης.

Ανέφερε επίσης ότι τα άλλα κρίσιμα ζητήματα των κατώτατων μισθών, της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του 13ου και 14ου μισθού παραπέμφθηκαν στην διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, αν γίνονταν δεκτές οι απαιτήσεις για μείωση των κατώτατων μισθών από 22%-30% μαζί με την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης και του 13ου και 14ου μισθού θα μιλούσαμε για μείωση των αποδοχών σε ποσοστά πάνω από 40%.

Επιπλέον ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η κατάργηση της μετενέργειας ενδιέφερε την τρόικα και ορισμένους επιχειρηματίες.

Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι η μετενέργεια αφορά τους βασικούς μισθούς και τα τέσσερα βασικά επιδόματα, οικογενειακό, σπουδών, επικινδυνότητας και ωριμάνσεων.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι οι απαιτήσεις αφορούσαν περικοπές ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για ταμεία και συντάξεις και ανέφερε ότι συζητάμε τώρα για 300 εκατομμύρια ευρώ, αποφεύγοντας έτσι τα χειρότερα.

Ο κ. Κουτρουμάνης κάλεσε την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει το μνημόνιο λέγοντας ότι έτσι διατηρούμε την ελπίδα, να συντηρήσουμε και αργότερα να βελτιώσουμε την κατάσταση, ενώ η καταψήφιση του θα οδηγούσε σε μείωση των αποδοχών σε ποσοστά που θα αγγίζουν το 50% ή 60% μαζί με όλες τις άλλες συνέπειες της χρεοκοπίας.

«Καταλαβαίνουμε τι θα σήμαινε χρεοκοπία για τις συντάξεις του ΟΓΑ;» έθεσε το ερώτημα ο κ. Κουτρουμάνης προσθέτοντας ότι ειδικά αυτές οι έτσι κι αλλιώς χαμηλές συντάξεις θα εξαφανίζονταν εντελώς.

«Πρέπει να αντέξουμε γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή, η ελπίδα όμως θα κρατηθεί ζωντανή αν κάνουμε και τα υπόλοιπα, καθώς έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο στον ελληνικό λαό και να μιλήσουμε για ανταγωνιστικότητα, για το επίπεδο των τιμών βασικών αγαθών, για το νέο μοντέλο ανάπτυξης και το κοινωνικό κράτος» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed