Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότηταΔεν είναι σπάνιο για αρκετές γυναίκες που σκέφτονται το ενδεχόμενο να αποκτήσουν παιδί στο μέλλον, να αναρωτιούνται για τους παράγοντες που μπορούν να βλάψουν ή αντίθετα να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους. 

Αν και ορισμένοι εξ αυτών μπορεί να είναι πέρα από τον έλεγχο τους και εξαρτώνται από τη φυσιολογία της κάθε γυναίκας, υπάρχουν και ορισμένοι που αφορούν στον τρόπο ζωής.

Ακολουθούν οι βασικές πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρει μια γυναίκα σχετικά με το θέμα της γονιμότητας.

Τι είναι γυναικεία γονιμότητα;

Γυναικεία γονιμότητα είναι η ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει παιδί. Το ενδεχόμενο να αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας η γυναίκα ή ο άντρας μπορεί να εξεταστεί μετά από ένα χρόνο ατελέσφορων προσπαθειών απόκτησης παιδιού.

Τι προκαλεί τη γυναικεία υπογονιμότητα;

Διάφορα ιατρικά θέματα μπορούν να συμβάλλουν στη γυναικεία υπογονιμότητα, συμπεριλαμβανομένων και των παρακάτω:

-Ανωμαλίες ωορρηξίας
-Βλάβη στις σάλπιγγες
-Ενδομητρίωση
-Προβλήματα της μήτρας

Η ηλικία παίζει ρόλο στη γονιμότητα. Όσο καθυστερεί μια γυναίκα την εγκυμοσύνη, μειώνονται οι πιθανότητες να μπορέσει να συλλάβει. Μετά τα 30, τα ωάρια «χειροτερεύουν» ποιοτικά και η ωορρηξία είναι λιγότερο συχνή, ακόμα κι αν η περίοδος είναι ομαλή. Επιπλέον, τα ωάρια μιας μεγαλύτερης γυναίκας γονιμοποιούνται δυσκολότερα από τα ωάρια μιας νεαρότερης.

Η γονιμότητα μειώνεται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι οι ακόλουθοι:

-Το κάπνισμα. Δε βλάπτει μόνο τον τράχηλο και τις σάλπιγγες, αλλά το κάπνισμα «γερνά» τις ωοθήκες και εξαντλεί τα ωάρια. Η νικοτίνη και άλλα χημικά στα τσιγάρα επηρεάζουν την παραγωγή οιστρογόνων και κάνουν τα ωάρια επιρρεπή σε γενετικές ανωμαλίες.

-Το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με υψηλό κίνδυνο ανωμαλιών ωορρηξίας, ενώ έρευνα έδειξε πως ακόμα και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης. Όσες γυναίκες θέλουν να μείνουν έγκυες, καλύτερο είναι να αποφύγουν εντελώς το αλκοόλ.

-Την υπερβολική καφεΐνη. Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οιστρογόνων, τη μείωση μεταβολισμού τους και να συμβάλλει στη βλάβη των σαλπίγγων και την ενδομητρίωση. Για να προστατευτεί η γονιμότητα, καλό είναι η ποσότητα καφεΐνης που μια γυναίκα λαμβάνει να περιορίζεται σε όχι περισσότερο από έξι φλυτζάνια καφέ (900mg καφεΐνης). Αυτό περιλαμβάνει την καφεΐνη στον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.

-Το στρες. Το σοβαρό στρες μπορεί να εμποδίσει την ωορρηξία αλλά και ακόμη το ελαφρύ άγχος μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τον αντίκτυπο που έχει το στρες στη γυναικεία γονιμότητα, οι επιστήμονες συστήνουν να μειωθεί το στρες στο ελάχιστο κατά την προσπάθεια σύλληψης.

www.ygeianews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.