Όλο και περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ επιδιώκουν το δικό τους ασημένιο,  και χρυσό νόμισμα

Ανησυχώντας ότι η Federal Reserve, και το αμερικανικό δολάριο οδεύουν προς κατάρρευση, οι πολιτικοί εκπρόσωποι δεκατριών πολιτειών, όπως οι Minnesota, Tennessee, Iowa, South Carolina, και Georgia,κ.ά.  ζητάνε από τις πολιτειακές κυβερνήσεις να εγκρίνουν την έκδοση νέου εναλλακτικού νομίσματος, ή τουλάχιστον να μελετήσουν το ενδεχόμενο αυτό ως επιλογή. Πριν τρία χρόνια, οι πολιτείες που ζητούσαν κάτι τέτοιο ήταν μόλις τρεις. Όπως λέει σε προτεινόμενο σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο Ρεπουμπλικάνος Glen Bradley της Β. Καρολίνας, «σε περίπτωση υπερπληθωρισμού, κραχ, ή άλλης οικονομικής καταστροφής, που θα έχει σχέση με την κατάρρευση της κεντρικής τράπεζας… τα οικονομικά της πολιτείας, αλλά και της ιδιωτικής της οικονομίας θα περιέλθουν σε κατάσταση χάους».

Σε αντίθεση με τις ανεξάρτητες μικρές κοινότητες, που  επιτρέπεται να τυπώνουν δικό τους χρήμα, αρκεί να ξεχωρίζει από το δολάριο, το αμερικανικό σύνταγμα απαγορεύει στις πολιτείες να κάνουν κάτι ανάλογο. Τις επιτρέπει όμως να κυκλοφορήσουν νομίσματα από χρυσό και ασήμι, ως νόμιμο μέσο αποπληρωμής χρέους.

Έτσι, βασιζόμενοι σε αυτήν την συνταγματική παράμετρο, πολλοί πολιτειακοί νομοθέτες προτείνουν την έκδοση εναλλακτικού πολιτειακού χρήματος. Και σύμφωνα με τον ειδικό επί εναλλακτικών νομισμάτων, και συνταγματολόγο Edwin Vieira, αφού ο χρυσός ανέβηκε σε αξία, ενώ το δολάριο χάνει την δική του, η συγκεκριμένη πρόταση κερδίζει όλο και πιο πολλούς υποστηρικτές.

Η πολιτεία Utah ήταν η πρώτη που εισήγαγε δικό της εναλλακτικό νόμισμα, όταν ο κυβερνήτης Gary Herbert υπέγραψε νόμο (πέρσι τον Μάρτιο), που αναγνωρίζει τα χρυσά και ασημένια νομίσματα του εθνικού νομισματοκοπείου ως αποδεκτές και νόμιμες μορφές πληρωμής. Με βάση τον νόμο αυτό, τα νομίσματα, όπως τα American Gold και Silver Eagles, αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις με τα δολάρια, όσον αφορά φορολογικά ζητήματα.

Επειδή η ονομαστική αξία κάποιων τέτοιων νομισμάτων όπως το Gold Eagle της μιας ουγγιάς, που είναι $50, είναι πολύ πιο χαμηλή από την αξία του μετάλλου του (μια ουγγιά χρυσού αξίζει $1.700), ο νέος νόμος επιτρέπει την ανταλλαγή των νομισμάτων με βάση την αγοραστική αξία, που εξαρτάται από το βάρος και την κατάσταση του νομίσματος.

Για παράδειγμα, ένας κάτοικος της Utah μπορεί να συμφωνήσει με έναν άλλο, να πουλήσει το αυτοκίνητό του για 10 χρυσά νομίσματα της μίας ουγγιάς (περίπου $17.000), ή κάποιος εργολάβος να δεχτεί να πληρωθεί σε τέτοιο νόμισμα.

Ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόσωπος της Ν. Καρολίνας   Mike Pitts, προτείνει ένα νομισματικό σύστημα που θα επιτρέπει στους πολίτες να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε χρυσό ή ασημένιο νόμισμα, είτε είναι αυτό πέσο των Φιλιππίνων, είτε κρούγκεραντ της Νοτίου Αφρικής, με βάση το βάρος του. Σύμφωνα με τον  Pitts, το νομοσχέδιο του έχει ήδη την στήριξη 12 συναδέλφων του, και βασίζεται στον φόβο ότι η πολιτεία της Ν. Καρολίνας αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής οικονομικής κατάρρευσης.

Ανάλογο νόμο πρότειναν και οι αντιπρόσωποι της πολιτείας Washington, ενώ σύντομα αναμένεται να κατατεθούν παρόμοια νομοσχέδια και στις Minnesota, Iowa, Georgia, Idaho, και Indiana.

Τα νομοσχέδια αυτά έχουν σκοπό να επιτρέπεται  στους πολίτες να ανταλλάσσουν αυτά τα νομίσματα με προϊόντα και υπηρεσίες, αρκεί να τα δέχεται ο αποδέκτης καταστηματάρχης, έμπορος, κλπ.

Βέβαια, αποκλείεται να δούμε ανθρώπους να κυκλοφορούν με τόσο πολύτιμα νομίσματα στη τσέπη τους. Εξάλλου, ο υπολογισμός της αξίας διάφορων νομισμάτων, που θα προέρχονται από κάθε μέρος της γης, θα αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολος στη πράξη.

Το πιο πιθανό  είναι να δούμε τις πολιτείες να καθιερώνουν ηλεκτρονικά ταμιευτήρια και λογαριασμούς για τα νομίσματα αυτά, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι συναλλαγές, εφόσον ψηφιστούν αυτοί οι νόμοι.

Η Utah Gold & Silver Depository ήδη εξελίσσει ένα σύστημα, κατά το οποίο οι πελάτες της θα μπορούν να χρησιμοποιούν χρεωστικές κάρτες που θα συνδέονται με τον χρυσό που διαθέτουν. Όταν θα συναλλάσσονται με αυτές, τα πραγματικά χρυσά και ασημένια νομίσματα θα μεταφέρονται ηλεκτρονικά σε ιδιωτικά ταμιευτήρια, με βάση την αγοραστική αξία των πολύτιμων μετάλλων.

Αυτές οι προτάσεις έχουν την στήριξη των Ρεπουμπλικάνων, και των οπαδών του Tea Party, πολλοί εκ των οποίων επιδιώκουν την επιστροφή της χώρας στον χρυσό κανόνα, κάτι που θα έκανε το δολάριο να συνδέεται με αποθεματικά πραγματικού χρυσού.

Ο «πατέρας» του Tea Party, Ron Paul, προωθεί τον νόμο «Free Competition in Currency», που θα επέτρεπε στις πολιτείες να χρησιμοποιούν δικά τους νομίσματα η καθεμία.

Πάντως, σύμφωνα με τον Vieira, ακόμη και αν δεν υπερψηφιστούν όλα αυτά τα νομοσχέδια, το παιχνίδι άρχισε για τα καλά, αφού η συζήτηση για εναλλακτικό χρήμα έχει κερδίσει την προσοχή ολόκληρης της χώρας. Από όλες τις πολιτείες που το μελετούν, οι ελεγχόμενες από τους Ρεπουμπλικάνους Ν. Καρολίνα, Georgia, Idaho και Indiana έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να  δουν τα νομοσχέδια αυτά να ψηφίζονται. Και αν τυχόν το εναλλακτικό χρήμα γίνει νόμος σε μια ή δυο από αυτές, τότε θα υπάρξει και συνέχεια βάσει του φαινόμενου ντόμινο, λέει.

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που αντιδρούν. Για παράδειγμα, ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Vanderbilt, David Parsley, που  δηλώνει σφόδρα αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική. Την περιγράφει μάλιστα ως μια τρομακτική ιδέα.

«Το να έχεις 50 κεντρικές τράπεζες θα υποβάθμιζε κατά πολύ το δολάριο, και θα οδηγούσε την χώρα σε χρεοκοπία… το κοινό νόμισμα των ΗΠΑ λειτουργεί μια χαρά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν μερικοί να διαλύσουν κάτι το τόσο πετυχημένο, εκτός και αν έχουν βάλει σκοπό να διαλύσουν την χώρα», λέει.

 

CNN Money

 

Απόδοση: S.A.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed