Ασφυκτικές οι πιέσεις από την τρόικα – με κόκκινες γραμμές αλλά και αστερίσκους ο Γ. Παπανδρέου
Εν μέσω των ασφυκτικών πιέσεων και απαιτήσεων της τρόικας για πιο σκληρή λιτότητα, αναμένεται να συγκληθεί την Κυριακή, πιθανόν στις 14:00 το μεσημέρι, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.
Οι πολιτικοί αρχηγοί που προσέρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση βρίσκονται ενώπιον σημαντικών διλημμάτων που θα αλλάξουν και την καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών για τα επόμενα χρόνια.
Η αγωνία είναι έντονη, καθώς οι πιστωτές, ζητούν τη λήψη και τη συμφωνία -απαιτούν μάλιστα και έγγραφες δεσμεύσεις- των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για ένα πιο επώδυνο πακέτο, που θα περιέχει πιο σκληρά μέτρα, από το πρώτο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας.
Το κλίμα ενόψει της σημερινής προγραμματισμένης σύσκεψης, επιβάρυνε και ο υπόγειος πόλεμος Μεγάρου Μαξίμου και Ν.Δ. που ξέσπασε ξαφνικά, μετά από σενάρια που κυκλοφορούσαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, περί επικείμενης παραίτησης του κ. Παπαδήμου, εάν δεν επέλθει συμφωνία των αρχηγών.
Με αντιμνημονιακή σημαία και ο Παπανδρέου
«Κόκκινες γραμμές» στα θέματα συλλογικών συμβάσεων, των μισθών και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και με αστερίσκους ως προς τις δυνατότητες ελιγμού και στα δύο πεδία της διαπραγμάτευσης προσέρχεται ο κ. Γ. Παπανδρέου στην κρισιμότερη ίσως σύσκεψη.
Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων των συζητήσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τρόικας, για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ η τελευταία γραμμή υποχώρησης, την οποία κάποιοι θεωρούν ότι δεν θα χρειαστεί να υπερβεί, είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές – δηλαδή με διασφάλιση του δικαιώματος του δημοσίου να έχει καθοριστικό λόγο στη λήψη διοικητικών αποφάσεων.
Πέραν αυτών πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τη λογική ότι το νέο μνημόνιο είναι η κρισιμότερη απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί στη χώρα και υπ’ αυτήν την έννοια ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συναινέσει σε επώδυνες αποφάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαφυλάσσεται ένα στοιχειώδες δίκτυο προστασίας των εργαζομένων και η αποφυγή μετακύλισης των βαρών των τραπεζών στους πολίτες.
Το τελευταίο στοιχείο περιγράφει και τις δυνατότητες ελιγμών του κ. Παπανδρέου, προκειμένου να μην φανεί ότι υποχωρεί σε αποφάσεις τις οποίες ο ίδιος έχει αναγάγει σε πολιτική του σημαία τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπό επεξεργασία σχέδιο είναι εξαιρετικά πιθανόν να αφήνει στον κ. Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ το περιθώριο να υποστηρίξουν ότι δεν κάνουν στροφή 180 μοιρών από την θέση τους για ανάληψη από τις τράπεζες του κόστους της ανακεφαλαιοποίησής τους.
Οι «κόκκινες γραμμές» του Σαμαρά
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν προσέρχεται, με βάσει τις πληροφορίες που είχε έως αργά το βράδυ στη διάθεσή του «Το Βήμα»- με τη λογική της ρήξης. Παρά τις έντονες αντιμνημονιακές φωνές που κυριαρχούν στην Κ.Ο. της Ν.Δ., ο κ. Αντ. Σαμαράςθεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί τη συμφωνία και με τη στάση του να θέσει σε κίνδυνο PSI και το νέο δάνειο.
Βέβαια, υπάρχει η μεγάλη πίεση από τους ψηφοφόρους και την κομματική βάση που δυσανασχετεί και διακρίνει υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές». Είναι ενδεικτικό, ότι χθες, δέκα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που ανήκουν στην τάση της λαϊκής δεξιάς, με επιστολή τους ζητούν από τον γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρ. Λυκουρέντζο να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Επιτροπή με θέμα την δανειακή σύμβαση και την πορεία προς τις εκλογές.
Αν και το μείζον θέμα στην παρούσα φάση και στη σημερινή σύσκεψη είναι το μισθολογικό κόστος και οι επικουρικές συντάξεις, εντούτοις, αναγνωρίζουν έμπειρα στελέχη το πρόβλημα που υπάρχει για τη Ν.Δ.: οι έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούν οι πιστωτές.
Η Ν.Δ. διαμηνύει -το θέμα είναι εάν θα επιμείνει έως το τέλος- ότι δεν θα δώσει ο κ. Σαμαράς έγγραφες δεσμεύσεις, αφού εάν πράξει διαφορετικά θα έχει εκ των προτέρων υποθηκεύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διακυβέρνησή του, εάν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές.
«Η Ν.Δ. θα στηρίξει στη βουλή τη συμφωνία και αυτή είναι η πιο ισχυρή δέσμευση» έλεγαν χθες στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά.
«Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραδώσουμε εύκολα τα όπλα» τόνιζαν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και σημείωναν με έμφαση, ότι ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει σε μια σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι τέλους ώστε και η χρηματοδότηση της χώρας με την επίτευξη συμφωνίας να διασφαλιστεί αλλά και να αποτραπεί ένας νέος κύκλος ύφεσης στην ελληνική οικονομία.
Με βάσει τα έως χθες το βράδυ δεδομένα, όπως αυτά έχουν προκύψει από τις συνεχείς συσκέψεις του προέδρου της Ν.Δ. με τους στενούς του συνεργάτες και το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιμείνει στη σκληρή γραμμή για να μην υπάρξουν περικοπές στον 13ο και 14ο μισθό (ανεξάρτητα από το ύψος του μισθού) στον ιδιωτικό τομέα και να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τις προτεινόμενες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Παρεμβαίνοντας στο δελτίο του Mega, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Ι. Μιχελάκης, ήταν ξεκάθαρος: «Όχι στην κατάργηση, αυτή είναι η κόκκινη γραμμή του κ. Σαμαρά».
Ο κ. Σαμαράς εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον η μείωση του κατώτατου μισθού θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και μια από τις αντιπροτάσεις είναι το τριετές πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων.
Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στα ισοδύναμα μέτρα για τις επικουρικές και θα εξετάσει μειώσεις, αλλά παραμένει το πλαφόν για τα 300 ευρώ στις επικουρικές και συνολικά τα 1.200 ευρώ (κύρια και επικουρική σύνταξη).
Κάθετη είναι η άρνηση της ΝΔ και σε άλλα προτεινόμενα μέτρα όπως η φορολόγηση των αγροτεμαχίων ή η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ενώ θα ζητηθούν συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο ύψος του κατώτατου μισθού θα επιφέρει οφέλη στην ανταγωνιστικότητα, τις μειώσεις τιμών των προϊόντων ή την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Ενδιαφέρον θα έχει η θέση της Ν.Δ. για το θέμα της διατήρησης ή όχι του νομικού πλαισίου για την επέκταση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για έξι μήνες μετά τη λήξη τους (μετενέργεια).
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι χθες υπήρχε ως κυρίαρχη η άποψη, αλλά ξεκάθαρη θέση δεν διαφάνηκε, υπέρ των προνομιούχων μετοχών. Κορυφαία στελέχη λένε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» για προβλήματα που έχουν λόγω κακής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου τους και μιλάνε για έκδοση π.χ. μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ. επέμειναν ότι το κόμμα δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί σε καμία περίπτωση με βάση το βρετανικό δίκαιο, επιμένοντας στο ελληνικό δίκαιο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν νομικά κενά στην επιχειρηματολογία τους.
Τα «όχι» του Καρατζαφέρη
Με αρνητική στάση έναντι των απαιτήσεων των πιστωτών θα προσέλθει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης που αρνείται τη μείωση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ αντιπροτείνει την αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά μια ώρα.
Επίσης είναι αρνητικός στη μείωση των κατώτατων μισθών και θεωρεί ως υφεσιακό μέτρο την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Για το θέμα του κρατικού ελέγχου των τραπεζών είναι επιφυλακτικός και δεν μετακινείται από την κάθετη άρνησή του να μην δεχθεί τις έγγραφες δεσμεύσεις.
Η ένταση Μαξίμου – ΝΔ
Ποικίλα σχόλια και ένταση για αρκετή ώρα, μέχρι να αποκατασταθεί η…τάξη, προκάλεσε η συζήτηση από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ότι εάν δεν προκύψει συμφωνία ο κ. Παπαδήμος θα παραιτηθεί.
Η αντίδραση από τη Ν.Δ. ήταν άμεση και στελέχη του κόμματος, έλεγαν επικριτικά: «Ο κ. Παπαδήμος έπρεπε να κάνει τον σκληρό στο εξωτερικό της χώρας στις διαπραγματεύσεις και όχι στο εσωτερικό απέναντι στα κόμματα και στον ελληνικό λαό».
Από το Μέγαρο Μαξίμου αρχικά δεν κάνανε κανένα σχόλιο, ενώ προς το μεσημέρι, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παντ. Καψής διέψευσε τα όσα κυκλοφορούσαν περί παραίτησης του Πρωθυπουργού. Μάλιστα, μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα».
Αρης Ραβανός , Κωβαίος Αγγελος