«Βλέπουν» τον Γιώργο Παπανδρέου ως απερχόμενο
Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου εκλήφθηκε από τους περισσότερους βουλευτές ως ομιλία απερχόμενου προέδρου, ο οποίος όμως θα επιχειρήσει στο παρασκήνιο να διαπραγματευτεί σκληρά την πολιτική του ασυλία.
Εκεί απέδωσαν οι περισσότεροι και τους υψηλούς τόνους εναντίον της ΝΔ και της παραδοσιακής Αριστεράς. Στις τοποθετήσεις των βουλευτών που ακολούθησαν όμως φάνηκε ανάγλυφα η ανησυχία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας αλλά και για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ.
«Ελπίζω ότι δε θα υπάρξει αλλαγή στη θέση υπέρ των κοινών μετοχών στην ανακεφαλαίωσης των τραπεζών. Δε μπορούμε να πάμε σε μέτρα που θα μειώνουν ακόμα περισσότερο μισθούς και συντάξεις», είπε η Λούκα Κατσέλη, η οποία αν και οι πληροφορίες τη θέλουν έτοιμη να καταθέσει υποψηφιότητα, δεν αναφέρθηκε καθόλου στα εσωκομματικά.
«Αν δεχθούμε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα τότε θα πληγώσουμε και την καρδιά της παράταξης. Το κόστος εργασίας δεν είναι πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα. Δε θα μπορέσουμε να αντικρίσουμε τους πολίτες αν σε ένα χρόνο από τώρα έχει αυξηθεί και η ύφεση και η ανεργία», τόνισε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Δ. Βαρβαρίγου, ο οποίος επιτέθηκε ταυτόχρονα κατά της Λούκας Κατσέλη και του Γ. Παπανδρέου. Ο βουλευτής Ζακύνθου αναφέρθηκε σε μία συνεδρίαση του τομέα οικονομικών προεκλογικά, αναφέροντας ότι η Λούκα Κατσέλη ήταν εκείνη που – με αφορμή τη δήλωση του Γιώργου Αλογοσκούφη περί των 10 δισ. ευρώ που μπορούσαν να εξοικονομηθούν από τη μείωση της σπατάλης του Δημοσίου – είχε υποστηρίξει «λεφτά υπάρχουν», φράση που ανέφερε δημοσίως και ο Γ. Παπανδρέου, που κατά τον κ. Βαρβαρίγο πλήρωσε ακριβά το ΠΑΣΟΚ.
«Κοινοβουλευτικά κόμματα χωρίς κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν υπάρχουν. Έφυγε ο Αντρέας κοντέψαμε να διαλυθούμε. Έφυγε ο Σημίτης κοντεύουμε να διαλυθούμε. Τώρα φεύγει ο Γιώργος, ας μην πω τι γίνεται…», ήταν η αιχμή του Απ. Κακλαμάνη στον τρόπο με τον οποίο προήδρευσε ο Γ. Παπανδρέου.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «όλοι χειροκροτήσαμε τη δέσμευση Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου υπέρ των κοινών μετοχών» προειδοποιώντας ότι «το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι οι προνομιούχες μετοχές δεν περνούν από την κοινοβουλευτική ομάδα»
Βεβαίως τα «έχωσε» και κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων λέγοντας ότι « δε μπορούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων να λένε ότι κάνουν μετρήσεις με δείγμα χιλίων ατόμων, όταν κάνουν με δέκα , δεκαπέντε…»
«Η δανειακή σύμβαση που έρχεται θα είναι σκληρή. Είναι μείζον ζήτημα η ανάληψη ευθυνών για την επόμενη ημέρα. Θα βρεθούμε στη θέση να πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Καμία δέσμευση της κορυφής σήμερα, δεν αποτελεί εγγύηση για δέσμευση της βάσης. Το να μη γνωρίζουμε βασικά στοιχεία της νέας δανειακής σύμβασης αποτελεί πολιτικό ατόπημα», δήλωσε από την πλευρά της η Κατερίνα Μπατζελή.
«Έχουν ακουστεί σπαρακτικές κραυγές σε αυτήν την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Λυπάμαι που το λέω αλλά έχουμε ήδη γίνει η χλεύη των ηττημένων. Και εννοώ τη ΝΔ. Πολλοί διατηρούν αξιώματα αλλά δεν τα αξίζουν και αναφέρομαι σε πολλούς που ασκούν πολιτική σήμερα. Αν συνεχιστεί η εκβιαστική αυθάδεια της τρόικας εν είδει τετάρτου Ράιχ, πρέπει να υπάρξει μία φωνή που θα πει ως εδώ», υπογράμμισε ο Λάμπρος Μίχος.
«Δεν είπατε από την αρχή την αλήθεια ότι αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη. Πώς να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα δημιουργήσει νέα αύξηση της ύφεσης; Το μείγμα της ύφεσης υπονομεύει την οικονομία της χώρας. Πρέπει να επιμείνουμε στο θέμα των κοινών μετοχών των τραπεζών, με ψήφο», τόνισε απευθυνόμενος στον Γ. Παπανδρέου ο Θανάσης Παπαγεωργίου.
Μείζον θέμα για ΠΑΣΟΚ για οι κοινές μετοχές
Σε μείζον ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ αλλά και την κυβέρνηση Παπαδήμου αναδεικνύεται και το ζήτημα των κοινών μετοχών στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών, για το οποίο ο Γ. Παπανδρέου – έχοντας σε αυτό το θέμα και τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που σκέπτονται την επανεκλογή τους – επιμένουν στην τήρηση του νόμου που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο υπέρ των κοινών μετοχών.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, μαζί με τις «κόκκινες γραμμές» που αφορούν τον κατώτατο μισθό και τα δώρα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βάζουν «κόκκινη γραμμή» και υπέρ των κοινών και όχι των προνομιούχων μετοχών.
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης φέρεται να παρουσίασε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μία ενδιάμεση πρόταση για κοινές μετοχές χωρίς ψήφο, που δεν οδηγούν σε κρατικοποίηση των τραπεζών και διατηρούν το μάνατζμεντ στις διοικήσεις των τραπεζών. Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε στον κ. Παπανδρέου ότι με αυτήν την πρόταση συμφωνεί τόσο η τρόικα όσο και το Μαξίμου και πρέπει να εξεταστεί.
Ο κ. Παπανδρέου διαφώνησε και αργότερα στην ομιλία του «χρωμάτισε» την άποψή του υπέρ των κοινών μετοχών υπενθυμίζοντας αρχικά το νόμο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο αλλά και με τη φράση «πολιτικός είναι αυτός που
δε σκύβει το κεφάλι έναντι των συμφερόντων. Αυτός που σκύβει το κεφάλι δεν είναι πολιτικός, είναι μαριονέτα και εγώ μαριονέτα δε γίνομαι».
Ο Ευ. Βενιζέλος που τον ακολούθησε στο βήμα βλέποντας ότι οι κοινές μετοχές χωρίς ψήφο δεν περνούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, άλλαξε γραμμή στην ομιλία του. Μίλησε καθαρά υπέρ των κοινών μετοχών με ψήφο και έκανε και μία ντρίπλα. Είπε ότι τον τρόπο συμμετοχής του δημοσίου «θα τον αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί με βάση τα διεθνή τραπεζικά πρότυπα» ρίχνοντας το μπαλάκι στους πολιτικούς αρχηγούς που – εκτός απροόπτου – συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα στις 5 στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, γιατην τελική συμφωνία…