Κυβέρνηση και κόμματα αντέδρασαν έντονα στα σενάρια για την εγκατάσταση επιτρόπου επί των δημοσιονομικών στην Ελλάδα
Σάλος ξέσπασε στην Αθήνα μετά τη διαρροή στα διεθνή μέσα ενημέρωσης γερμανικού non paper προς υπουργούς της ευρωζώνης για ορισμό επιτρόπου επί των δημοσιονομικών στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση και σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου έστειλαν στο… πυρ το εξώτερον τα σενάρια περί εγκατάστασης επιτρόπου αντιδρώντας με σφοδρότητα στα σχετικά δημοσιεύματα..
Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα δεν απασχόλησε επί μακρόν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς άπαντες μίλησαν για «γελοιότητες» και χαρακτήρισαν περιττή οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το εν λόγω ζήτημα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, και τόνισε ότι και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης – 27ης Οκτωβρίου επισημαίνεται πως η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών.
Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Στο θέμα παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο πριν αναχωρήσει χθες για τις Βρυξέλλες στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους εταίρους μας. «Οποιος θέτει σε έναν λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας, αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα. Είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικές ηγεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών, και ιδίως αυτών που λόγω του μεγέθους τους έχουν, εκ των πραγμάτων, αυξημένη ευθύνη για την πορεία της Ευρώπης, γνωρίζουν με ποιον τρόπο τίθενται τα ζητήματα μεταξύ φίλων και εταίρων που έχουν ενώσει τις ιστορικές τους μοίρες».
Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε επίσης με τη σειρά του ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Οκτωβρίου περιλαμβάνεται αναλυτική πρόβλεψη για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος που «καλύπτει πλήρως το κοινό ενδιαφέρον της Ελλάδας και των εταίρων της για την εμπρόθεσμη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και των συναφών δεσμεύσεων της χώρας μας».
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Την ανάγκη απόκρουσης οποιασδήποτε πρότασης περί επιτρόπων επισήμανε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης τονίζοντας ότι «η υποχρέωση της υλοποίησης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα δεν αναιρεί την ανάγκη σεβασμού από τους εταίρους μας των θεμελιωδών αρχών στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση».
Για «αστειότητες» μίλησε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης.
«Με ή χωρίς επίτροπο, το έγκλημα εις βάρος του λαού είναι προαποφασισμένο από την συγκυβέρνηση, την ΕΕ, τον ΣΕΒ και γενικά την πλουτοκρατία», σχολίασε το ΚΚΕ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε από την πλευρά του: «Από ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης επιδιώκεται να τεθεί η χώρα σε επιτροπεία τροφοδοτώντας έτσι λαϊκίστικες και επικίνδυνες επιδιώξεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ».
Το περιεχόμενο του εγγράφου – πρόκληση
Το έγγραφο που μοιράστηκε στα υπουργεία Οικονομικών των 17 κρατών μελών της Ευρωζώνης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα έσοδα του κράτους θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πρωτίστως και κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους, μόνο τα οποιαδήποτε εναπομείναντα έσοδα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση πρωτογενών δαπανών.
Σημειώνει πιο συγκεκριμένα ότι ένας επίτροπος προϋπολογισμού πρέπει να διοριστεί από το Eurogroup, με καθήκον την διασφάλιση του ελέγχου του προϋπολογισμού.
Διχασμένη η Γερμανία
Και στο εσωτερικό της Γερμανίας, η πρόταση για Ευρωπαίο επίτροπο επί του προϋπολογισμού διχάζει.
Ξεχωρίζουν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Φιλίπ Ρέσλερ, τις οποίες δημοσιεύει η σημερινή έκδοση της Bild. “Εάν οι Έλληνες αποτύχουν να το πράξουν μόνοι τους, η ηγεσία και η επίβλεψη πρέπει να επιβληθεί από το εξωτερικό, για παράδειγμα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο χρόνος τελειώνει. Μπορεί να δοθεί περισσότερη βοήθεια εάν η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιήσει εν τέλει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες πρέπει τελικά να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα ότι εννοούν αυτά που λένε”, είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Μπάστλ, που δηλώνει ότι η ιδέα του επιτρόπου είναι σωστή όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτά που έχουν αποφασιστεί. Θέση πήρε, πάντως, και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, κ. Σουλτς, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί ότι αυτοί που ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την εξυγίανση της χώρας θα πρέπει να συμμετέχουν στον τρόπο, με τον οποίο αξιοποιούνται. Πρέπει όμως να μην δίνουμε την εντύπωση ότι η χώρα διοικείται από το εξωτερικό”.
Αντιδράσεις εκδηλώνονται και μέσα από το κυβερνητικό στρατόπεδο με τον αντιπροέδρο των Φιλελευθέρων στο Κοινοβούλιο, κ. Τονκαρ, να υπογραμμίζει ότι η επιβολή μέτρων από ξένους επιτρόπους σε μια δημοκρατική χώρα και μάλιστα με ορίζοντα δεκαετίας απλά δεν μπορεί να γίνει.
Αλλά και ο ευρωβουλευτής των υπερσυντηρητικών της Βαυαρίας, Μάρκους Φέμπερ, ξεκαθαρίζει ότι “δεν πρέπει να ζητάμε από άλλους κάτι που δεν θα δεχόμασταν ούτε εμείς”.
Οι Σοσιαλδημοκράτες αποκλείουν την ιδέα του επιτρόπου ενώ στο Βερολίνο συνεχίζουν να επιμένουν ότι η πρόταση του Βερολίνου για δημοσιονομικό επίτροπο στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο, αναφέρουν ανεπίσημες πηγές της Καγκελαρίας αλλά και γερμανικά μέσα.
Όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο, ZDF, από τις Βρυξέλλες το θέμα του επιτρόπου για την Ελλάδα συζητείται εδώ και καιρό στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η εφημερίδα Handesblatt αναφέρει ότι το ίδιο θέμα έχει περιληφθεί στις αποφάσεις του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών τον περασμένο Νοέμβριο.
Λίαν αιχμηρός απέναντι στην άρνηση των Γερμανών ακόμα και να συζητήσουν το ενδεχόμενο μεγαλύτερης βοήθειας στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. “Είναι σκανδαλώδες. Δεν μπορεί να είναι κανείς μέλος της ζώνης συνεργασίας του ευρώ και την ίδια ώρα να λέει όχι σε βασικά ζητήματα αλληλεγγύης σε άλλα μέλη, μέσα στο πλαίσιο των συμφωνιών. Πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα. Ο,τι έχει γίνει μέχρι τώρα ήταν πολύ λίγο και έγινε πολύ αργά”, είπε ο κ. Ντελόρ.
Η αντίδραση της Κομισιόν
Με μια προσεκτική ανακοίνωση , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η τήρηση του προϋπολογισμού της Ελλάδας είναι υπόθεση της κυβέρνησης της χώρας. Υπενθύμισε όμως ότι στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί ήδη ελεγκτικοί μηχανισμοί υπό την εποπτεία των Βρυξελλών οι οποίοι φροντίζουν να λαμβάνουν τις αποφάσεις τις οποίες θεωρούν οι Βρυξέλλες ότι πρέπει να υιοθετεί η χώρα.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Μανώλης Σπινθουράκης, στην Ευρώπη επικρατούν δυο τάσεις αναφορικά με την γερμανική πρόταση για δημοσιονομική επιτροπεία στην Ελλάδα.
Οι χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση των τριών Α (Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία) φαίνεται να συντάσσονται με την Γερμανία καθώς η Ελλάδα προβάλλεται ως μια “ειδική περίπτωση χώρας” στην οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα.
Από την άλλη πλευρά, στην τάση αυτή στέκονται αντίθετες οι χώρες της νότιας Ευρώπης οι οποίες φέρεται να προβληματίζονται από το γεγονός ότι η Γερμανία μετά την οικονομική αδιαλλαξία που επέδειξε στο Νταβός και η οποία κατάστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να αυξήσει την οικονομική ενίσχυση προς τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη, προχωράει πλέον και στην πολιτική αδιαλλαξία καθώς υποβάλλει προτάσεις που ξέρει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν, προκαλάντως κατ’ αυτό τον τρόπο εντάσεις στην ίδια την Ευρώπη.
ΤΑ ΝΕΑ + MEGA