Κύκλωμα εφοριακών, δικηγόρων, αστυνομικών, λογιστών και ποινικών χρησιμοποιούσαν τον ΑΦΜ ενός τετραπληγικού, για να στήσουν offshore εταιρείες, ξεπλένοντας “μαύρο” χρήμα, ενώ επιδίδονταν και σε άλλα αδικήματα, από απάτες έως τοκογλυφία.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του “Έθνους της Κυριακής“, το κύκλωμα “καρμπόν” με την λεγόμενη “Μαφία της Θεσσαλονίκης”, που διερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, φέρεται μάλιστα να έχει προεκτάσεις στην Ιταλία και “πλοκάμια” στα Δωδεκάνησα και την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Τα περίπου τριάντα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων εφοριακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, πρώην υπάλληλος του ΣΔΟΕ, αστυνομικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές, επιχειρηματίες, αλλοδαποί κι ένας… ράφτης, φέρονται να χρησιμοποιούσαν λογαριασμό τετραπληγικού, βάζοντας στο χέρι περιουσιακά του στοιχεία και ακίνητα.
Μάλιστα, μετά τον θάνατο του 44χρονου τότε άνδρα, τον Ιούνιο του 2008, εισέπραξαν ακόμα και τα έξοδα της κηδείας του, που ανέρχονταν σε 744 ευρώ.
Μέχρι στιγμής, έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου τουλάχιστον τριάντα άτομα, ενώ τα αδικήματα που ερευνώνται είναι μεταξύ άλλων, σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κακουργηματικές απάτες, πλαστογραφίες, απιστία.
Η υπόθεση έφτασε στην Δικαιοσύνη, όταν ο αδελφός του παραπληγικού, διαπίστωσε περίεργα και αδικαιολόγητα δάνεια, περίπου 1 εκατ. ευρώ στο όνομα του αναπήρου, ενώ ανακάλυψε και 21 πιστωτικές κάρτες, οι οποίες βρέθηκαν χρεωμένες συνολικά με ποσά 100.000 ευρώ.
Το σημείο – κλειδί στην υπόθεση… ήταν ότι ο αδελφός του καταγγέλλοντος ήταν αδύνατο να εξυπηρετεί αυτές τις δανειακές υποχρεώσεις, όταν ζούσε με την σύνταξή του, που δεν ξεπερνούσε τα 600 ευρώ και με εισοδήματα από ενοίκια που δεν υπερέβαιναν το ποσό των 1.000 ευρώ ετησίως.
Ανίκανος για κάθε βιοποριστική εργασία από το 1983
Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο της υπόθεσης είναι, ότι ο παραπληγικός άνδρας δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε το δάχτυλό του και κινείτο με αναπηρικό αμαξίδιο και πάντα με τη βοήθεια συνοδού.
Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν φέρεται, μεταξύ πολλών άλλων, να έχει αγοράσει περίπου 4.000 παπούτσια!
Ακόμη, φέρεται, φυσικά εν αγνοία του, να έχει αγοράσει τρεις μεζονέτες στον Άγιο Στέφανο, από αδελφό εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ φέρεται πως διατηρούσε στο όνομά του 15 τρεχούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, με αντίστοιχα μπλοκ επιταγών, μέσω των οποίων έχουν διακινηθεί 5,6 εκατ. ευρώ.
Στο υπό διερεύνηση κύκλωμα, φέρονται να εμπλέκονται και στελέχη εφορίας των Βορείων Προαστίων και περιοχών των Δωδεκανήσων, όπου σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα άνοιγαν δραστηριότητες στο όνομα του τετραπληγικού αδελφού του παράνομα, αφού το κράτος τον είχε κρίνει ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία από το 1983, γεγονός που ήτνα γνωστό στους εφοριακούς, καθώς είχε έκπτωση 60% στο φορολογητέο εισόδημα ως ανάπηρος.
Νομικός σύμβουλος, ιδιοκτήτης ρεμπετάδικου και μάνατζερ του Πανηλειακού
Σύμφωνα με τα έγγραφα της δικογραφίας, ο τετραπληγικός είχε ανοίξει δραστηριότητες σε ΔΟΥ ως σύμβουλος επιχειρήσεων και νομικός σύμβουλος (χωρίς να έχει σπουδάσει νομικά), ως ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι, ως ιδιοκτήτης ρεμπετάδικου στον Πειραιά, ως έμπορος ενδυμάτων και αυτοκινήτων, ως κατασκευαστής και ως μεσίτης αστικών συμβάσεων, όπου μεταξύ άλλων διαπραγματευόταν ποδοσφαιρικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Πανηλειακός.
Το κουτί της… Κομπίνας και οι διεθνείς δραστηριότητες
Μεγάλα μυστικά εκτιμάται ότι κρύβει ένα μυστηριώδες μπλε μεταλλικό κιβώτιο, που βρέθηκε σε διαμέρισμα που είχε παραχωρήσει ο παραπληγικός σε δικηγόρο και περιείχε 30 συναλλαγματικές, 110.000 η καθεμία.
Αποδέκτης ήταν μία υπάλληλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία φέρεται να αγόρασε από τον τετραπληγικό μεταχειρισμένο ακίνητο, κατά 722.000 δραχμές ακριβότερα από την τιμή πώλησής του ως καινούριου!
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκέλος που αφορά στη σύσταση offshore εταιρειών, στο όνομα του τετραπληγικού, καθώς έχει συσχετιστεί από τη Δικαιοσύνη με άλλη δικογραφία, η οποία εκκρεμεί στα δικαστήρια της περιοχής της Δωδεκανήσου και αφορά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από την Ιταλία, που εικάζεται ότι προέρχεται ενδεχομένως από την ιταλική μαφία.
Στην υπόθεση αυτή φέρονται εμπλεκόμενοι διευθυντικά στελέχη τράπεζας και κάτοικοι της περιοχής.
Στην ίδια υπόθεση ξεπλύματος “μαύρου” χρήματος ενεπλάκη και το όνομα του παραπληγικού, καθώς εμφανιζόταν να έχει πάρει δάνειο από τράπεζα της περιοχής της Δωδεκανήσου, ύψους 350.000 ευρώ, ενώ δάνειο 80.000 εμφανιζόταν να έχει πάρει και η 84χρονη τότε μητέρα του!
Ακόμη, γίνεται λόγος για ύπαρξη Swift – τραπεζική εντολή, ποσού 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο απεστάλη από την Ιταλία σε τραπεζικό λογαριασμό του αναπήρου.