Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου θα επανεξεταστούν όλα τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετίαΝέο φορολογικό με μειώσεις φόρων αλλά στο βάθος... νέα μέτρα

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελούν οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που σχεδιάζει η κυβέρνηση Παπαδήμου και αναμένεται να αποφασιστούν το επόμενο διάστημα από το Πα.Σο.Κ., τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑ.Ο.Σ. 

Στόχος είναι όπως λένε εκπρόσωποι των τριών κομμάτων να υπάρξουν μειώσεις σε ορισμένες φορολογίες όπως είναι ο ΦΠΑ αλλά παράλληλα να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και από την εφαρμογή άλλων διατάξεων. Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών η εναρκτήρια σύσκεψη του κοινωνικου διαλόγου για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Για πρώτη φορά είναι πιθανό το ενδεχόμενο μετά από πολλά χρόνια να κατατεθεί στη βουλή ένα νομοσχέδιο που αφενός θα έχει την αποδοχή τριών κομμάτων, αφετέρου θα προβλέπει μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών με πιθανότερο τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων. Στόχος της κυβέρνησης όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη είναι να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας αφού μέχρι στιγμής όποιες αυξήσεις φόρων πραγματοποιήθηκαν έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επίσης, στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου θα τεθεί η μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις αλλά και επανεξέταση για όλα τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλισθεί από τα νέα μέτρα που θα ληφθούν είναι να προκύψει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα ώστε τα έσοδα του κράτους να αυξηθούν το 2012 και να ανέλθουν σε περίπου 53 δισ. ευρώ. Αλλωστε προκύπτει και από τις συζητήσεις με την ΤΡΟΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο βουλευτής Ν. Κυκλάδων και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Ι. Βρούτσης και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ο βουλευτής Αχαϊας κ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος. Μετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά την συνάντηση συμφωνήθηκαν η μέθοδος εργασίας και τα βασικά αντικείμενα της συζήτησης και αποφασίσθηκε να ακολουθηθεί εντατικός ρυθμός εργασίας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα διαμορφωθεί έως τα τέλη Μαρτίου.

Ο κ. Βρούτσης κατέθεσε τις προτάσεις της Ν.Δ. για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει τα χαρτιά του και ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου τα τεχνικά κλιμάκια των κομμάτων να επεξεργασθούν όλες τις προτάσεις μέχρι την ερχόμενη Τρίτη που ορίστηκε νέα σύσκεψη.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Γεωργία κ. Κ. Σκανδαλίδης διευκρίνιζες από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να φορολογηθεί η αγροτική γη. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι οι ιδιοκτήτες οικημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δεν θα πληρώνουν τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, εφόσον προσκομίζουν σχετικό αποδεικτικό που να πιστοποιεί τον ισχυρισμό τους.

Τα «αγκάθια» του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου βρίσκονται μεταξύ άλλων:

– Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ: Η Νέα Δημοκρατία προτείνει τη μείωση του υψηλού συντελεστή από το 23% που είναι σήμερα στο 19%, του μεσαίου από το 13% στο 9% και του χαμηλού στο 5%. Από τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ αφήνει ως ενδεχόμενο να υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 19%. Οι απώλειες από τη μείωση των συντελεστών μπορούν να καλυφθούν από την εφαρμογή νέων αντικειμενικών κριτηρίων σε 900.000 επαγγελματίες, την κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και από την επανεκκίνηση της οικονομίας.

– Η Κατάργηση όλων των φόρων ακινήτων και αντικατάστασή τους από έναν: Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών να περιληφθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με τη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2012.

– Η Φορολογία Επιχειρήσεων: Η Ν.Δ. προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% (flat tax) σε όλα τα νομικά πρόσωπα, παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων καθώς και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.