Την ταύτιση απόψεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και με τις θέσεις που θα υποστηρίξει η κυβέρνηση διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος μετά τη σύσκεψη που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου, ενόψει και της πιεστικής -όπως αναμένεται- για τη χώρα σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
“Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους”, τόνισε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση.
Μίλησε, ωστόσο με δραματικούς τόνους για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι εύκολες ενώ σημείωσε ότι στο νέο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
“Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους. Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας”, τόνισε ο κ. Παπαδήμος στη δήλωσή του.
“Είναι μια κρίσιμη μέρα και θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλη τη δυνατή σοβαρότητα αλλά και στιβαρότητα”, είπε λακωνικά ο Γ. Καρατζαφέρης κατά την προσέλευσή του στο μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να θέλει να κάνει κάποια δήλωση κατά την αποχώρησή του.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι στη σύσκεψη θα έθετε το θέμα της αποτελεσματικότητας των πολιτικών αρχηγών να μπορούν να επιβάλλουν τα όσα συμφωνηθούν στη σύσκεψη στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.
Τα μέτρα που ζητάει η τρόικα, όπως περιγράφτηκαν στο δεκασέλιδο υπόμνημά της που διένειμε ο πρωθυπουργός στο μίνι υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας, αφορούν σε μείωση του μισθολογικού κόστους, σε εξορθολογισμό των επικουρικών συντάξεων, σε περικοπή των προνομίων των ΔΕΚΟ, αλλά και σε θέματα που αφορούν στην εξέλιξη της εργασιακής σχέσης εργοδότη – εργαζομένου.
Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν, πάντως, ήδη καταλήξει στο πώς θα τοποθετηθούν επί της αρχής και έχουν δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, που συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλής της τρόικα, κάλεσε τους εκπροσώπους των δανειστών να εξετάσουν τα μέτρα που θέλουν να πάρει η ελληνική κυβέρνηση με κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά κριτήρια. Ο κ. Παπανδρέου διαφωνεί με τη διαδικασία στήριξης των τραπεζών με κοινές μετοχές αλλά χωρίς ψήφο και λέει ότι δεν είναι δυνατόν να ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη και να κοινωνικοποιούνται οι ζημιές. Συμφωνεί στο θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων αλλά ζητάει όσο το δυνατόν μικρότερη μείωση.
Η “κόκκινη γραμμή” για τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, είναι η διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού. Τονίζει, με βάση μελέτες που έχει κάνει η ΝΔ, όπως λένε στελέχη του, ότι αυτό θα είναι ένα βαθιά υφεσιακό μέτρο και η ύφεση θα αυξηθεί κατά 3,5% στην χώρα. Ο αρχηγός της ΝΔ φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, θέτοντας ωστόσο θέμα αναφορικά με την μείωση των συντάξεων που δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ -κάτι που αφορά το 75% των συνταξιούχων της χώρας. Ο κ. Σαμαράς είναι αντίθετος με τις απολύσεις στο Δημόσιο και επιμείνει στην εκδοχή της ΝΔ για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.
Mega