Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τρόικα θα κρίνει το μέλλον του 13ου και του 14ου μισθού. Το Μαξίμου με όπλο την κάθετα αρνητική στάση των κομμάτων και μεταφέροντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη βεβαιότητα ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν πρόκειται να περάσει από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση και αυτό συνεπάγεται απρόβλεπτες εξελίξεις που και η ίδια η Τρόικα δεν επιθυμεί και ελπίζει σε θετική έκβαση.
Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ωρών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -και με το PSI σχεδόν ολοκληρωμένο- βρίσκονται πλέον δύο βασικά σενάρια για το 13ο και το 14ο μισθό.
Το πρώτο που λέει ότι τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να υπερβεί την πίεση της Τρόικας και να πείσει ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με οριζόντια μέτρα όπως η μείωση του 13ου και 14ου μισθού αλλά με στοχευμένες επιχειρησιακές συμβάσεις. Και επιχείρημα ότι παρέμβαση στα Δώρα και τον κατώτερο μισθό θα πρέπει να έρθει με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις όχι. «Αν τα καταφέρουμε θα είναι μία μεγάλη επιτυχία», λένε από το Μαξίμου.
Το δεύτερο, που αναφέρει ότι αν τελικά οι πιέσεις της Τρόικας συνεχιστούν σε βαθμό που θα απειλήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, άρα και της συνέχισης της χρηματοδότησης της χώρας, να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση στη μείωση κατά 15% του 13ου και 14ου μισθού, αποτελεί πιθανή εξέλιξη, που όμως όλοι απεύχονται.
Όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είναι κάθετα αρνητικός με βάση ότι μία τέτοια απόφαση δε περνάει από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και ρίχνει την κυβέρνησή του, αλλά ακόμα και ότι είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την κοινωνική έκρηξη που μέχρι τώρα δεν έχει έρθει.
Μετά την Τρίτη το βράδυ και την ψηφοφορία- θρίλερ στο Μαξίμου υπάρχει συναίσθηση ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει μία λογική εξέλιξη αλλά και ότι δύσκολα πλέον μπορούν να στηρίζονται σε ένα «στρατό ατάκτων» όπως δείχνει να είναι πια το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ωστόσο, σκέπτονται ότι αποφάσεις πέραν των ορίων η Ν.Δ. δεν μπορεί να στηρίξει. Σκέπτονται δηλαδή στο επιτελείο του πρωθυπουργού ότι για να διατηρήσουν σχετικά ασφαλή την πλειοψηφία στη Βουλή και να μην προκαλέσουν αποχώρηση της Ν.Δ. από τον κυβερνητικό συνασπισμό οφείλουν να μην ξεπεράσουν τα όρια…
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από την πλευρά της Τρόικας, το αίτημα για μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και του 13ου και 14ου μισθού, δεν τίθεται από όλες τις πλευρές. Υπάρχει ρήγμα στους δανειστές, καθώς υπέρ της μείωσης τάσσονται και πιέζουν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, από την άλλη πλευρά όμως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είναι εντελώς αντίθετος και φέρεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες του Μαξίμου αλλά και των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Το γεγονός πάντως ότι αποφασίστηκε τόσο η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό χθες όσο και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου απόψε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, είναι ένδειξη ότι δρομολογείται λύση τελικά, ίσως και πριν αναχωρήσει ο κ. Παπαδήμος για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής.
Αγκάθι για τις διαπραγματεύσεις αποτελεί και το ζήτημα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, το οποίο περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Mε τέσσερις κόκκινες γραμμές απαντά η Ν.Δ. στην Τρόικα
Τέσσερις κόκκινες γραμμές έχει η Ν.Δ. στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα με βάση το γνωστό κείμενο που παρέδωσε ο Λουκάς Παπαδήμος στους πολιτικούς αρχηγούς. Οι τέσσερις κόκκινες γραμμές αφορούν τις αντικειμενικές αξίες, τις επικουρικές συντάξεις, τις απολύσεις στο Δημόσιο και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
Γκρίζα σημεία βλέπει η Συγγρού στην επιστολή της Τρόικας με τα νέα σκληρά μέτρα και αυτά τα σημεία ο Αντώνης Σαμαράς το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να τα αλλάξει καταθέτοντας τις δικές του ενστάσεις και προτάσεις. Όσον αφορά τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, η Ν.Δ. δεν λέει όχι στη δημιουργία ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης, εκφράζει όμως ενστάσεις για μειώσεις στις συντάξεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση ήδη έχει ρίξει στο τραπέζι την πρόταση να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαφόν (1.200 ευρώ κύρια σύνταξη και επικουρική) και από εκεί και πάνω να υπάρχει σταδιακή μείωση. Επίσης θέτει ως κόκκινη γραμμή να μην υπάρξει μείωση για επικουρικές κάτω των 300 ευρώ. Όσον αφορά τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού, ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία και θα επιδείνωνε την ύφεση. Σε κάθε περίπτωση πάντως τη λύση θα πρέπει να τη βρουν οι κοινωνικοί φορείς στο διάλογο που έχει αρχίσει, τονίζουν από τη Ν.Δ., επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως το πρόβλημα δεν είναι στο μισθολογικό κόστος αλλά στο μη μισθολογικό κόστος. Με αυτό το δεδομένο ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει κανένα πρόβλημα με την πρόταση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πρόταση την οποία είχε εξάλλου πρώτος καταθέσει. Στη Ν.Δ. φαίνεται να συζητούν και τις μειώσεις στα προνοιακά επιδόματα, ενώ δεν έχουν κανένα θέμα και με την πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Όσον αφορά τις απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα, πάντως, υποστηρίζουν πως η πρόταση του κόμματος για εφεδρεία αν είχε υλοποιηθεί όπως θα έπρεπε θα είχε φέρει τα σωστά αποτελέσματα, με τον τρόπο όμως που αυτή κατατέθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα για αυτό και αποσύρθηκε. Στη Ν.Δ. λοιπόν τάσσονται κατά των απολύσεων, αφήνουν όμως πλέον ένα παράθυρο για τους υπαλλήλους των οργανισμών που είτε θα κλείσουν είτε θα συγχωνευτούν. Πάντως επισημαίνουν πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη καταθέσει πρόταση ενίσχυσης του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις καθώς έχει ζητήσει να προσλαμβάνεται ένας υπάλληλος για κάθε 10 που συνταξιοδοτούνται ή ακόμη και να υπάρξει πάγωμα προσλήψεων για τρία χρόνια.
“Τύπος της Κυριακής”