Οχι σε νομοθετικές παρεμβάσεις και σε περικοπές της εθνικής γενικής σύμβασης – «Πάγωμα» μισθών μετά τη λήξη της σύμβασης ζητούν οι έμποροι
Καμία περικοπή δεν θα υποστούν οι κατώτατοι μισθοί, ούτε θα παγώσουν οι αυξήσεις της τρέχουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ταυτοχρόνως διασφαλίζονται ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Οποιαδήποτε συζήτηση για «πάγωμα» αμοιβών μεταφέρεται για μετά τη λήξη της παρούσης σύμβασης.
Σε αυτή την «κόκκινη γραμμή» κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι (εργοδοτικοί φορείς και ΓΣΕΕ) κατά την πρώτη συνάντησή τους, στην οποία εξέτασαν τις προτάσεις της τρόικας για τα μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας.
Οι κοινωνικού εταίροι συμφώνησαν ότι «συζητούν οτιδήποτε πέραν της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», παρότι ο ΣΕΒ ήταν περισσότερο επιφυλακτικός και έθεσε εξαρχής θέμα «παγώματος των αμοιβών» από το 2012 και μη χορήγησης της αύξησης 2,6% που προβλέπει η σύμβαση για την 1η Ιουλίου 2012.
Τελικώς και ο ΣΕΒ υποχώρησε στις θέσεις όλων των υπολοίπων, και απέσυρε τις προτάσεις του για πάγωμα των τριετιών, των αυξήσεων ακόμη και της περικοπής των δώρων εορτών για τους υψηλόμισθους.«Η ΓΣΕΕ δεν συζητά αλλαγές στη σύμβαση σε αυτή τη φάση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι βιομήχανοι προσήλθαν «χωρίς κόκκινες γραμμές», παρότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο».
Ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του κ. Δασκαλόπουλου πως «όλοι είμαστε συνταξιδιώτες σε ένα καράβι που βουλιάζει, αν καταλάβουμε ότι η μοίρα μας είναι κοινή θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε».
Τελικώς οι κοινωνικοί εταίροι αποφάσισαν να θέσουν στο διάλογό τους το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (μείωση εισφορών), την αναπλήρωση των χαμένων εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία, το «πάγωμα» των μισθών για το 2013, 2014 (μετά την λήξη της παρούσης σύμβασης) και την καθιέρωσης ρήτρας που θα διασφαλίζει την ισχύ της εκάστοτε σύμβασης.
Οι εργοδοτικοί φορείς και η ΓΣΕΕ θα αναθέσουν στα Ινστιτούτα των φορέων τους να επεξεργασθούν θέσεις για όλα αυτά τις οποίες θα θέσουν από κοινού στην κυβέρνηση.
Ο διάλογος θα εξελιχθεί με νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, ενώ στην μεθεπόμενη συνάντηση θα κληθεί και η κυβέρνηση έτσι ώστε να δεσμευτεί πως θα νομοθετήσει μόνο όσα συμφωνήσουν τα δύο μέρη.
Οξεία ήταν η αντίδραση όλων των φορέων στο ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα μονομερώς από την κυβέρνηση – με νομοθετική ρύθμιση – κατά τις επιταγές της τρόικας.
«Πρέπει να σταματήσουμε να παριστάνουμε τους Πόντιους Πιλάτους για όσα συμβαίνουν γύρω μας – λουκέτα επιχειρήσεων, ανεργία, έλλειψη κοινωνικής προστασίας – και να συμφωνήσουμε σε μέτρα για να μην συμφωνήσουν άλλοι για μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος. «Σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν μεταξύ τους όσα τους αφορούν», πρόσθεσε.
«Θα διαμορφώσουμε κοινό μέτωπο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι) κ. Β. Κορκίδης σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «δίνουμε ισχυρό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα».
Η ΓΣΕΕ
Λάβρος κατά της κυβέρνησης και της τρόικας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος. «Μέσα σε ένα ομιχλώδες περιβάλλον, με πιέσεις των δανειστών και νομοθετικές ρυθμίσεις να επικρέμονται πάνω από το διάλογο, ζητήσαμε από τις εργοδοτικές οργανώσεις να τοποθετηθούν για την μετενέργεια των συμβάσεων», σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος και προειδοποίησε την κυβέρνηση και τους βουλευτές «να μην διανοηθούν να φέρουν και να ψηφίσουν νομοθετική παρέμβαση για θέματα που δεν συμφωνούν οι κοινωνικού εταίροι».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επισήμανε πως θα πρέπει να σταματήσει η βίαιη εσωτερική υποτίμηση και ιδιαιτέρως η υποτίμηση της μισθωτής εργασίας και υπογράμμισε ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν επιδέχεται παρεμβάσεων, σημειώνοντας ότι η ΓΣΕΕ προτείνει ως θέμα συζήτησης τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.