Ο Μπ. Γκαρθόν κατηγορείται από τους πρώην συναδέλφους του για κατάχρηση εξουσίας
Μια δίκη που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο αρχίζει σήμερα στην Ισπανία. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται ο πιο διάσημος δικαστής της χώρας και ένας από τους πιο γνωστούς θεράποντες της Θέμιδος παγκοσμίως.
Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν απέκτησε φήμη από τις σχεδόν δονκιχωτικές εκστρατείες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προσπάθειά του να πετύχει την έκδοση από τη Βρετανία του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ, την έρευνά του για τα εγκλήματα του φρανκικού καθεστώτος.
Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν κατηγορείται από την ισπανική Δικαιοσύνη για κατάχρηση εξουσίας με αφορμή μια έρευνα για διαφθορά στην οποία φέρεται να είχε διατάξει παράνομα τις τηλεφωνικές συνομιλίες των υπόπτων με τους δικηγόρους του. Οι υποστηρικτές του όμως βλέπουν πίσω από αυτή τη δίωξη ένα κυνήγι μαγισσών εις βάρος του δικαστή που τόλμησε να σπάσει το ταμπού της σιωπής γύρω από τον αιματηρό εμφύλιο και τη δικτατορία του Φράνκο.
Σε μία εβδομάδα εξάλλου ο Γκαρθόν θα καθήσει και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου – αυτή τη φορά για παράβαση καθήκοντος σχετικά με την έρευνά του για την περίοδο του φρανκικού καθεστώτος. «Αυτή η δίκη δυναμιτίζει την έννοια της ευθύνης στην Ισπανία και αλλού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο ισπανός δικαστής διχάζει. Απέναντί του βρίσκονται ασφαλώς οι νοσταλγοί του Φράνκο, αλλά και εκείνοι που προτιμούν να αφήσουν στο παρελθόν εκείνη την περίοδο. Για τους πρώτους, ο Γκαρθόν δεν είναι παρά ένας δικαστής που τυφλώνεται από τη φιλοδοξία του και διψάει για δόξα. Οι δεύτεροι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια έρευνα δεν μπορεί παρά να ξαναφέρει στην επιφάνεια τις παλιές έριδες και τον διχασμό μιας εποχής που κανένας δεν θέλει να θυμάται.
Η κατηγορία κατά του Φράνκο και των συνεργατών του ότι ευθύνονται για τον θάνατο 100.000 αντιπάλων τους κινητοποίησε συντηρητικούς εισαγγελείς, οι οποίοι κατήγγειλαν τον συνάδελφό τους ότι παραβίασε τον νόμο περί αμνηστίας που είχε υιοθετηθεί το 1977. Το αποτέλεσμα για τον Γκαρθόν ήταν να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. Σήμερα εργάζεται ως σύμβουλος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Αν αθωωθεί από τα δύο δικαστήρια, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει μια τρίτη δίκη για δωροληψία από την ισπανική τράπεζα Σανταντέρ..
ΤΑ ΝΕΑ