Συνελήφθη για ληξιπρόθεσμες οφειλές-μαμούθ στο Δημόσιο, αλλά προς το παρόν δεν υποχρεούται να ξεχρεώσει
Στην υπόθεσή του θα μπορούσε να αποτυπώνεται η αποτυχία των διωκτικών Αρχών να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να εισπράξουν έστω ένα ευρώ από τα υπέρογκα χρέη των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.
Ο Αναστάσιος Κιόλογλου, 66 ετών, έμπορος ειδών υγιεινής στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο 19,3 εκατ. ευρώ. Παρά το ύψος των χρεών, αφέθηκε – και αυτός – ελεύθερος.
Τα χρέη του Κιόλογλου αποτελούν ποσό-ρεκόρ μεταξύ εκείνων που συλλαμβάνονται από τον περασμένο Οκτώβριο σε όλη τη χώρα με την αυτόφωρη διαδικασία, μετά την αλλαγή της νομοθεσίας και την εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να εντοπιστούν προκλητικές περιπτώσεις οφειλετών.
Παρά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, ο Κιόλογλου δικάστηκε στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο καθώς η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος ανεξαρτήτως ποσού (κακούργημα είναι μόνο η μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ).
Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, έδωσε όμως στην έφεση ανασταλτικό αποτέλεσμα και έτσι αφέθηκε ξανά ελεύθερος.
Το σημαντικότερο, μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει έστω μέρος της οφειλής του, πολύ περισσότερο μάλιστα, να εξοφλήσει τα χρέη του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιχειρηματίας, με καταγωγή από το Κιλκίς, απασχολεί τις διωκτικές Αρχές. Το 2002 ελεγκτές του ΣΔΟΕ έκαναν έλεγχο στην εταιρεία του με την επωνυμία ΒΙΕΚΑ ΑΕ και τον διακριτικό τίτλο FIORE DI BAGNO στην οδό Π. Συνδίκα 87 στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Διαπιστώθηκε τότε έκδοση εικονικών τιμολογίων, με αποτέλεσμα ο ίδιος και οι δύο γιοι του να καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή.
Ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης τους, το 2005, ο Κιόλογλου κατηγορήθηκε ότι δωροδόκησε δύο ελεγκτές του ΣΔΟΕ με 15.000 ευρώ τον καθένα ώστε να αλλάξουν τις καταθέσεις τους.
Ενας από τους ελεγκτές καταδικάστηκε αμετάκλητα για παθητική δωροδοκία, στη συνέχεια όμως κατήγγειλε τον Κιόλογλου για ψευδορκία. Ο έμπορος κρίθηκε ένοχος και πλέον εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο αίτηση επανάληψης της δίκης του εφοριακού για την υπόθεση της δωροδοκίας.
Ο εφοριακός μάλιστα για την υπόθεση του Κιόλογλου έκανε τον Μάιο του 2010 αναφορά στο υπουργείο Οικονομικών και ενημέρωνε από τότε ότι τα βεβαιωμένα χρέη του ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια αναφορά επισυνάπτεται έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ, στην οποία ο Κιόλογλου εμφανίζεται εμπλεκόμενος σε άλλη υπόθεση με εικονικά τιμολόγια.
Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, διαπιστώθηκε σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης έκδοση εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας 865.000 ευρώ για την τριετία 2001-2003. Στο ίδιο έγγραφο ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης χαρακτηρίζεται αχυράνθρωπος, ενώ στα συμπεράσματα οι ελεγκτές καταλήγουν ότι «υποκρυπτόμενος και πράγματι ασκών τη διαχείριση της επιχείρησης» φέρεται να ήταν ο Κιόλογλου.
Επίσης επισυνάπτεται έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος επιχειρηματίας εμφανίζεται εμπλεκόμενος σε υπόθεση λαθρεμπορίας το 2006 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα σε δασμούς που διέφυγαν από τη διακίνηση κοντέινερ με το εμπορικό πλοίο «Mary Ann». Για άλλες υποθέσεις ο Κιόλογλου έχει καταδικαστεί στο παρελθόν σε πρώτο βαθμό σε ποινή φυλάκισης επτά ετών για φοροδιαφυγή, αλλά άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ εκκρεμεί εις βάρος του δίκη για απάτη και πλαστογραφία με χρήση επιταγών.
Ο Κιόλογλου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέσω των εταιρειών του υπήρξε για μικρό διάστημα χορηγός της ομάδας μπάσκετ του Αρη, της ΜΕΝΤ και άλλων μικρότερων επαρχιακών ομάδων στη Βόρεια Ελλάδα.
ΤΑ ΝΕΑ