Ένα βήμα πιο κοντά στο εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας C βρίσκονται επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τους οποίους τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγουν είναι αρκετά ενθαρρυντικά.
Οπως εξηγούν, ο σχεδιασμός ενός εμβολίου κατά της ηπατίτιδας είναι αρκετά δύσκολος, καθώς ο ιός αλλάζει συνεχώς την εικόνα του, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη και η στόχευσή του. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό.
Οι επιστήμονες προσπάθησαν να στοχεύσουν όχι στην επιφανειακή δράση του ιού, αλλά στη βαθύτερη λειτουργία του, δηλαδή το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο «μηχανισμός» του ιού. Μάλιστα πιστεύουν ότι εκεί θα βρουν καθοριστικής σημασίας τμήματά του.
Για να κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C, οι επιστήμονες πήραν από αυτόν γενετικό υλικό και τροποποίησαν ιούς του κρυολογήματος. Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 41 υγιή άτομα, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων αντέδρασε πολύ δυναμικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αντίδραση αυτή κράτησε τουλάχιστον έναν χρόνο και οι παρενέργειες που παρουσιάστηκαν ήταν ασήμαντες. «Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι συναρπαστικά. Οι εξελίξεις στη θεραπεία της ηπατίτιδας C είναι ραγδαίες τα τελευταία χρόνια, όμως η ανάπτυξη ενός εμβολίου είχε καθυστερήσει αρκετά» είπε ο καθηγητής Πολ Κλένερμαν, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα των επιστημόνων που αναπτύσσει το εμβόλιο.
Ο ιός της ηπατίτιδας μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό για χρόνια απαρατήρητος, όταν όμως εντοπίζεται έχει προκαλέσει ήδη αρκετή ζημιά στο συκώτι.
Η πρώτη φάση της έρευνας για το εμβόλιο της ηπατίτιδας C είχε στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι ασφαλές, ώστε η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης να καθορίσει τα επόμενα βήματά της. Στόχος των ερευνητών είναι να χορηγήσουν το εμβόλιο και σε άτομα που κινδυνεύουν να προσβληθούν από ηπατίτιδα C, για να δουν αν θα τους προστατεύσει από τον ιό.