Τα σενάρια διαβρώνουν την ψυχολογία των στελεχών – όλοι στρέφονται στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης
Με τα κάθε λογής σενάρια να διαβρώνουν την ψυχολογία των στελεχών, στο ΠαΣοΚ αναμένουν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη και την τοποθέτηση του κ. Γ. Παπανδρέου, μήπως ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ διατηρεί το μυστήριο γύρω από τις αποφάσεις του, αλλά από την άλλη πλευρά εκτός από τον κ.Μιχ. Χρυσοχοΐδη ούτε οι υπόλοιποι ενδεχόμενοι υποψήφιοι ανοίγουν τα δικά τους χαρτιά.
Από την άλλη πλευρά για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής, είπε καθαρά ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠαΣοΚ μπορούν υπό προϋποθέσεις να επιρρεάσουν τη λειτουργία της κυβέρνησης. «Αν οι υπουργοί θέλουν να αφοσιωθούν στα εσωκομματικά, τότε θα υπάρχει πράγματι πρόβλημα», σημείωσε.
Η «γραμμή» που μεταδίδεται από την Ιπποκράτους είναι ότι το ΠαΣοΚ είναι πολιτικός οργανισμός και οι εσωκομματικές διαδικασίες δεν μπορεί να ακολουθούν ρυθμούς fast track ούτε τις επιθυμίες των μίντια. Το ερώτημα είναι τι θα πει ο κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και πως θα αντιδράσουν τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, η πλειονότητα των οποίων δεν ανήκει στους υποστηρικτές του προέδρου του ΠαΣοΚ και επιζητούν καθαρές και άμεσες λύσεις.
Κάποια μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, λένε ότι επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να τις αντιπαραθέσουν σε τυχόν απόπειρα κωλυσιεργεία του κ. Παπανδρέου για τις διαδικασίες ή σε επαναφορά του σεναρίου για διαρχία. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχει πυρετός συνεννοήσεων στο παρασκήνιο και η συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Πάντως, από την πλευρά συνεργατών του κ. Παπανδρέου χρησιμοποιείται το επιχείρημα που διατύπωσε ο κ. Ι. Ραγκούσης στο χθεσινό του άρθρο – απολογισμό υπό τον τίτλο «Για μια νέα ευρωπαϊκή και εθνική αξιοπιστία», περί εξατομίκευσης της ευθύνης. «Το τσουβάλιασμα τελείωσε», επισήμανε ο κ. Ραγκούσης.
Αιχμές κατά των στελεχών που επικρίνουν ή αμφισβητούν τον κ. Παπανδρέου άφησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, δηλώνοντας στο «Ράδιο 9» ότι «όλοι μας μετείχαμε στη λήψη των αποφάσεων, το να βγάζει κανείς την ευθύνη του εκτός πολιτικού κάδρου, εκεί υπάρχει ένα ζήτημα».
Σε έναν βαθμό αντανακλάται η λογική της επιστολής του κ. Ν. Παπανδρέου στην iefimerida, ο οποίος σημείωνε: «Το ότι δεν “παραιτείται” από αρχηγός του ΠαΣοΚ τι σχέση έχει με τη δημοκρατία; Επειδή δεν το θέλουν τα μήντια; Έλεος».
Αλλά και ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκης, σε συνέντευξη του στον reporter.gr σημειώνει ότι «ο Παπανδρέου ΚΑΙ δικαιούται ΚΑΙ υποχρεούται απέναντι σε έναν κόσμο που τον ψήφισε για τέσσερα χρόνια, να κριθεί απ’ αυτόν και μόνο απ’ αυτόν, για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες. Δεν μπορώ, όμως, να αντιληφθώ τους παραλογισμούς κάποιων που λύσσαξαν να αποχωρήσει από πρωθυπουργός».
Και συμπληρώνει: «Μήπως μετά την αποχώρησή του, άλλαξε η πολιτική της Κυβέρνησης; Ή μήπως επιδείχθηκε μεγαλύτερη ένταση δουλειάς ή αποτελεσματικότητας, κυρίως στα καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και όχι μόνο; Αν όλα αυτά έχουν διαπιστωθεί, να τα συζητήσουμε και να τα συζητήσουμε όλα. Και ο νοών, νοείτω…»
ΤΟ ΒΗΜΑ