Το 2012 θα είναι η χρονιά της κατάρρευσης του
Ένα ακόμη δυσοίωνο σενάριο για το μέλλον της Ελλάδας και της ίδιας της ευρωζώνης παρουσιάζει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Telegraph, με το σπιράλ των αρνητικών εξελίξεων να επιταχύνεται οδηγώντας τελικά σε μία βίαιη διάσπαση.
Σύμφωνα με το άρθρο ήδη η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε επιβράδυνση, ίσως και ύφεση, ακόμη και αν βλέπουμε σε ορισμένες χώρες τη βιομηχανική παραγωγή να ανακάμπτει στα προ-Lehman επίπεδα.
Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα και την Ισπανία θα φτάσουν σε πρωτοφανή επίπεδα, με 1 στους 2 νέους να μην έχει δουλειά. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα μειωθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάδειξη τρομοκρατικών ομάδων, όπως οι Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία, η Σέχτα Επαναστατών στην Ελλάδα και οι πρωτο-φασίστες στην Ουγγαρία.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το 2012 η Κίνα θα αναγκαστεί να υποτιμήσει το γουάν ώστε να ενισχύσει τις εξαγωγές της σε μία αποπληθωρισμένη παγκόσμια οικονομία, και το γιεν της Ιαπωνίας θα ενισχυθεί σημαντικά ρίχνοντας και πάλι την οικονομία της χώρας σε ύφεση.
Η αμερικανική οικονομία θα μοιάζει για λίγους μήνες ισχυρή, αλλά στην πορεία θα φανεί ότι οι ισορροπίες είναι εύθραυστες. Από τον Αύγουστο θα ξεκινήσει ο αποπληθωρισμός, την ώρα μάλιστα που οι πολιτικοί θα πιέζουν τη Fed να μην ανακοινώσει νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης.
Για να αποτρέψουν την επανάληψη του 1930 οι Κεντρικοί Τραπεζίτες θα εκμηδενίσουν τα επιτόκια δανεισμού, ενώ θα αρχίσουν να αγοράζουν χρεόγραφα ακόμη και από μη τραπεζικά ιδρύματα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσπαθεί να αποτρέψει ένα πιστωτικό κραχ, την ώρα μάλιστα που θα βλέπει τους δείκτες της οικονομίας της ευρωζώνης να συρρικνώνονται ταχύτατα.
Θα μειώσει στο 0,5% τα επιτόκια, ενώ οι αγορές ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων θα της κάνουν περισσότερο κακό παρά τα οφέλη για την αγορά. Οι αξιωματούχοι της Bundesbank θα εντείνουν την πολεμική τους μέσω των σελίδων της Die Welt και της Handelsblatt, παραλύοντας στην ουσία τα όπλα της ΕΚΤ.
Η Angela Merkel μάλιστα θα παραγγείλει από τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Jens Weidmann, να σταματήσει την πολιτική.
Μέχρι τότε όμως όλα θα έχουν τελειώσει για την ευρωζώνη. Η συρρίκνωση της οικονομίας θα έχει διαλύσει τους προϋπολογισμούς της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας. Τα προγράμματα λιτότητας θα είναι όλα στον αέρα.
Οι ηγέτες του κλαμπ των χωρών της Μεσογείου δεν θα μπορούν να περάσουν κανένα νομοσχέδιο και θα παραιτηθούν. Στη Γαλλία θα αναδειχθεί το κόμμα της Marie Le Pen, το οποίο και θα νικήσει κατά κράτος το κόμμα του Sarkozy, ενώ στην Ελλάδα και την Ιταλία οι Κομισάριοι της Ευρώπης θα μείνουν μόνοι σε μία διαλυμένη δημόσια διοίκηση.
Οι υποβαθμίσεις θα πέφτουν βροχή στην ευρωζώνη, με τη Γαλλία να χάνει οριστικά το τριπλό Α. Η Αυστρία θα παρασυρθεί στη δίνη της έκθεσης της στην Ουγγαρία, την Ουκρανία και την Κροατία, ενώ και η Ολλανδία θα δει το κόστος δανεισμού της να εκτοξεύεται στα ύψη.
Η Γερμανία θα απομείνει μόνη της να χρηματοδοτεί τον EFSF, μέχρι που δεν θα αντέχει. Αυτό θα είναι και το σημείο καμπής, αφού τα σχέδια της Τρόικας θα έχουν αποτύχει και στην Πορτογαλία, όπως θα έχει γίνει νωρίτερα και στην Ελλάδα. Μάλιστα, την ώρα που θα χρειαστεί η Πορτογαλία και δεύτερο πακέτο διάσωσης, θα αναδειχθεί η ανικανότητα της ΕΕ.
Στην Ιταλία ο Silvio Berlusconi θα προσπαθήσει να ξαναπάρει την εξουσία στα χέρια του, ενώ η γερμανική Βουλή, η Bundestag, θα δείχνει αποδιοργανωμένη. Θα πρέπει οι Γερμανοί να σώσουν ένα νόμισμα που ποτέ δεν ήθελαν.
Υπό αυτό το βάρος, η γερμανίδα Καγκελάριος και ο Wolfgang Schauble θα αφήσουν το ευρώ να πεθάνει.