Το Μαξίµου αντιµέτωπο µε τα «παιχνίδια» από Ν∆, ΛΑΟΣ και την κρίση στο ΠΑΣΟΚΗ κυβέρνηση  Παπαδήµου  σε τεντωµένο σκοινί

Σε συνθήκες «εύθραυστης ισορροπίας» λειτουργεί πλέον η κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τον κίνδυνο να καταστεί έρµαιο των πολιτικών σκοπιµοτήτων και της αδυναµίας συµφωνίας των κοµµάτων για την προώθηση κρίσιµων ζητηµάτων που αφορούν το (άµεσο) µέλλον της χώρας. Οι διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήµου µε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς – τις παραµονές των Χριστουγέννων µε τους κκ. Αντ. Σαµαρά και Γ. Καρατζαφέρη και στις αρχές της προηγούµενης εβδοµάδας µε τον κ. Γ. Παπανδρέου – έριξαν τους τόνους, όµως ανέδειξαν και τις παθογένειες της κυβέρνησης.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν για δύο τουλάχιστον στοιχεία:

α) Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν τι επακολουθεί στο διάστηµα των προσεχών εβδοµάδων, ποια είναι τα σενάρια για το κούρεµα, πώς µπορεί να αποτραπεί η συντεταγµένη έστω χρεοκοπία της χώρας και τι αποφάσεις θα απαιτηθούν.

β) Τα χρονικά δεδοµένα για την ολοκλήρωση όλων αυτών των διαπραγµατεύσεων και διαδικασιών θα πρέπει να υπερβούν την ηµεροµηνία της 19ης Φεβρουαρίου.

Ανησυχία για τις κομματικές ατζέντες
Τα δεδοµένα θα διαµορφωθούν, όπως επιµένουν όλες οι πληροφορίες, από τους όρους του κουρέµατος (εν ολίγοις: από το αν θα απαιτηθούν νέα µέτρα και κυρίως ποια θα είναι αυτά). Εν αναµονή αυτών, η κυβερνητική «συµµαχία» λειτουργεί µε όρους αντιπολιτευόµενων δυνάµεων, µε το βλέµµα στραµµένο ούτως ή άλλως στις εκλογές.

Αυτό είναι και το µεγάλο πρόβληµα του κ. Παπαδήµου. Συνοµιλητές του δηλώνουν ότι έχουν απόλυτη επίγνωση για τα « παιχνίδια σκοπιµοτήτων που θα εκδηλωθούν από όλες τις πλευρές, αλλά κυρίως από τη Ν∆ και τον ΛΑΟΣ », χωρίς να υποτιµούν και τα όσα διαδραµατίζονται στο ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός βλέπει µε δυσφορία την απόπειρα των κοµµάτων να προωθήσουν σε νοµοθετικό επίπεδο δική τους ατζέντα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόκληση τριβών στην κυβέρνηση και τη δυνατότητα επιτυχίας του µείζονος κυβερνητικού έργου.

Στη συνάντηση Παπαδήµου – Παπανδρέου τέθηκε και ζήτηµα ανασχηµατισµού. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού λένε ότι « δεν υπάρχει τέτοιο θέµα, εκτός αν υπάρξει πρόβληµα ».

Αυτό που πρωτίστως απασχολεί τον κ. Παπαδήµο είναι η αποτελεσµατικότητα σε κρίσιµους τοµείς, την οποία για όσο διάστηµα είναι Πρωθυπουργός θα θελήσει να διαφυλάξει. Εγκυρες πηγές σηµειώνουν ότι έντονος προβληµατισµός υπάρχει π.χ. στο πεδίο των εσόδων (µε πιθανή την αποµάκρυνση του κ. Παντ. Οικονόµου από το υπουργείο Οικονοµικών), αλλά και στους τοµείς της Υγείας και της απορρόφησης/ αξιοποίησης κονδυλίων, όπου ο κ. Παπαδήµος φέρεται δυσαρεστηµένος από τις επιδόσεις των κκ. Α. Λοβέρδου και Μ. Χρυσοχοΐδη αντιστοίχως. Η εντονότερη ανησυχία του Πρωθυπουργού για το διάστηµα των επόµενων εβδοµάδων αφορά την προώθηση κάποιων µεταρρυθµίσεων. Για τονλόγο αυτό,τόνισε προς τους υπουργούς κατά τη διάρκεια του υπουργικού συµβουλίου της Πέµπτης, όπου εγκρίθηκαν επώδυνες αυξήσεις στα τιµολόγια της ∆ΕΗ, ότι τις επόµενες ηµέρες και µέχρι την έλευση της τρόικας στα µέσα Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι ώριµες διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις που σχετίζονται µε το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν και συναντήσεις µε τους αρµόδιους υπουργούς. Σε αυτές τις µεταρρυθµίσεις, συµπεριλαµβάνονται µεταξύ άλλων οι αναδιαρθρώσεις των ασφαλιστικών ταµείων, αλλά και η πρόοδος στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, οι τελικές ρυθµίσεις για τα κλειστά επαγγέλµατα, κ.ά.

Η συνάντηση Παπαδήµου – Σαµαρά διαµόρφωσε κάποια δεδοµένα. Στελέχη της Ν∆ τονίζουν ότι το κόµµα τους είναι αποφασισµένο να µη συµφωνήσει σε ένα νέο πακέτο µέτρων, παρά µόνο στους γενικούς στόχους που θα τεθούν.

Την ίδια στιγµή στο ΠΑΣΟΚ διαµορφώνεται µία ισορροπία τρόµου εν όψει των όσων επέρχονται. Ο κ. Γ. Παπανδρέου στις συνοµιλίες του µε κοµµατικά στελέχη και υπουργούς σηµειώνει ότι « ο ορίζοντας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι η τετραετία ».

Ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ
Κοινοβουλευτικά στελέχη και υπουργοί, µε το βλέµµα στραµµένο στις εκλογές και στη δηµοσκοπική καταβαράθρωση του κόµµατος, αντιµετωπίζουν µε δέος το ενδεχόµενο να βρεθούν στη θέση να ψηφίσουν µόνοι τους δανειακή σύµβαση και νέο πρόγραµµα, δηλαδή µία σειρά νέων, ακόµη βαρύτερων µέτρων. Το ενδεχόµενο αυτό απορρίπτεται από τους περισσότερους. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. ∆. Ρέππας κατέθεσε µία πρόταση: σύναψη νέας συµφωνίας των κοµµάτων µε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό προσφυγή στις κάλπες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed