Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για απόλυση από το Δημόσιο
Από μια δεξαμενή 400.000 υπαλλήλων θα αντλήσει η κυβέρνηση τους 150.000 εργαζόμενους, που τελικά θα οδηγηθούν εκτός του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, από τους 680.000 εργαζόμενους, οι 190.000 είναι ένστολοι και υπηρετούν στην αστυνομία, την πυροσβεστική και το στρατό, ενώ 90.000 είναι εκπαιδευτικοί.
Στις συγκεκριμένες κατηγορίες κρίνεται ότι υπάρχει μικρή δυνατότητα παρέμβασης, και τελικά εφεδρείας ή απολύσεων, ωστόσο δεν αποκλείεται ένας συνολικός αριθμός της τάξεως των 10.000 εργαζομένων να βρεθεί εκτός του Δημοσίου.
Η μεγάλη παρέμβαση θα γίνει στους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δημοσίου και μάλιστα από κατηγορίες, που είχαν εξαιρεθεί από το σημερινό σύστημα εφεδρείας, το οποίο – από ό,τι φαίνεται – οδηγείται στην αποτυχία, αφού από τις 10.000 αποχωρήσεις, μόλις το 10% μπήκε σε εφεδρεία, ενώ οι υπόλοιποι πήραν σύνταξη.
Τα σενάρια, που εξετάζει το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης ώστε να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος, είναι να υπάρξει χρονική επέκταση της εφεδρείας, να γίνουν απολύσεις μετά από αξιολόγηση, κάτι που μπορεί να τοποθετηθεί για το 2013 ή να εφαρμοστεί νέο κύμα εφεδρείας, με νέα κριτήρια, όχι όμως με μείωση του κατώτατου ορίου ηλικίας, που σήμερα είναι τα 53 έτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες σκέψεις που γίνονται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι οι 400.000 εργαζόμενοι, από τους οποίους θα πρέπει να υπάρξουν οι 150.000 αποχωρήσεις, είτε μέσω σύνταξης, είτε μέσω νέας εφεδρείας, είτε μέσω απολύσεων, να είναι:
– Υπάλληλοι υπουργείων. Οι εργαζόμενοι στο στενό δημόσιο τομέα είναι ανάμεσα στους υποψήφιους, οι οποίοι είτε θα αξιολογηθούν και στη συνέχεια (όσοι δεν παρέχουν τις κατάλληλες υπηρεσίες) θα απολυθούν, είτε θα ενταχθούν σε νέα εφεδρεία, που τελικά οδηγεί σε απόλυση.
– Εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία.
– Υπάλληλοι οργανισμών και φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν εντός του 2012. όπως προβλέπεται από το μνημόνιο.
– Εργαζόμενοι στο ΕΣΥ εξετάζεται να είναι μέσα στη νέα λίστα, παρόλο που είχαν εξαιρεθεί από το πρώτο κύμα της εφεδρείας. Το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό, καθώς είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μόνο από άλλους εργαζόμενους.
– Μικρός αριθμός εκπαιδευτικών. «Μπορούν να εργάζονται περισσότερες ώρες δάσκαλοι και καθηγητές. Το κοιτάζει το θέμα το υπουργείο Παιδείας», είπε χθες ο Δημήτρης Ρέππας, ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μαζικές αποχωρήσεις από τα σχολεία. Ο τελικός αριθμός υπολογίζεται σε 5000.
– Ένταξη ενστόλων στα νέα μέτρα, που θα οδηγούν είτε σε νέα εφεδρεία, είτε σε απόλυση μετά από αξιολόγηση. Και σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός θα είναι μικρός, καθώς στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι σε περίοδο παραβατικότητας δεν μπορεί να γίνουν δραστικές περικοπές στους ένστολους.
– Εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.
– Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ και των δημοτικών επιχειρήσεων θα ενταχθούν στο νέο σχεδιασμό.
– Γενικά όσοι εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ή σε Νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ανεξάρτητα από το εάν είναι μόνιμοι ή έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
www.newsbeast.gr