Αυξάνεται ο αριθμός των υπό πώληση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού ΕπιμελητηρίουΓ. Καμίνης: Ονομαστά ξενοδοχεία της Αθήνας πιθανόν να κλείσουν

«Ονομαστά ξενοδοχεία της Αθήνας πιθανόν να κλείσουν» μέσα στον επόμενο χρόνο, σημείωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, αναφερόμενος στη δεινή θέση του τουρισμού της πρωτεύουσας από την υποβάθμιση του κέντρου και τα επεισόδια, στην ομιλία του στο 22ο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας». Η κρίση έχει κάνει την Αθήνα φθηνότερη, «αλλά η απωθητική εικόνα έχει αντίθετο αποτέλεσμα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η πόλη «γνωρίζει φαινόμενα ερήμωσης και γκετοποίησης».

«Οδηγούμαστε σ’ έναν αφελληνισμό της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Τσακίρης, στην παρέμβασή του, σημειώνοντας ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ξενοδοχείων που διατίθενται προς πώληση. Πρόσθεσε επίσης ότι για πρώτη φορά «καταγράφεται μείωση του δυναμικού κατά 100 ξενοδοχεία», μέσα στο 2011 και αναφερόμενος στις επιβαρύνσεις που πλήττουν τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, εστίασε στο κόστος του πετρελαίου κίνησης στα ξενοδοχεία και στην επιβολή του τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τονίζοντας ότι ο τουρισμός είναι εξαγωγική δραστηριότητα, όπως η βιομηχανία και η βιοτεχνία που εξαιρέθηκαν. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΞΕΕ επισήμανε την ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ενώ αναφερόμενος στην αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού τη φετινή χρονιά στη χώρα, καθώς οι αφίξεις ενισχύθηκαν κατά 9% και οι τουριστικές εισπράξεις κατά 14%.

Από την πλευρά της η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κυρίαΟλγα Κεφαλογιάννη, ζήτησε την επανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού, τονίζοντας ότι ο τομέας πρέπει να έχει «αυτόνομη θεσμική εκπροσώπηση». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός» για τον τουρισμό, με «συνολικό rebranding» και πρότεινε να εξεταστεί η μείωση του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο.

Την έμφαση της εταιρίας στην ανάπτυξη του πολιτισμού και του τουρισμού μέσω του προγράμματος χορηγιών, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Ι. Σπανουδάκης, περιγράφοντας την πρόσφατη δράση σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την προβολή της χώρας στην αγορά της Αμερικής, με την εκτύπωση επτά εκατ. έργων ελλήνων ζωγράφων σε σουπλά, τα οποία θα τοποθετηθούν στα τραπέζια των εστιατορίων της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Στην κάμψη του εσωτερικού τουρισμού κατά 20% στάθηκε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γ. Δρακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο τομέας του τουρισμού στη χώρα απαιτεί τον συντονισμό δέκα υπουργείων. Για τον λόγο αυτό παρουσίασε μια σειρά αναγκαίων μέτρων για την ανάπτυξη του τομέα, καταγράφοντας τις ευθύνες εφαρμογής κάθε υπουργού «που θα εξεταστεί» τον Μάρτιο του 2012.

Την ανάγκη διευκόλυνσης της διαδικασίας έκδοσης visa από την Κίνα και την Ινδία σημείωσε ο διαχειριστής του Club Hotel Casino Loutraki κ. Α. Στεργιώτης, ενώ αναφέρθηκε σε παραδείγματα χωρών όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Γαλλία, που «έχουν συνθέσει κυρίαρχα τον πολιτισμό και τον τουρισμό». Σχολιάζοντας επίσης το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για το μάρκετινγκ της χώρας το 2012, τόνισε ότι αντιστοιχούν «στο 60% των δαπανών μάρκετινγκ της επιχείρησης που εκπροσωπώ».

Τη σχετική επιβράδυνση του αναπτυξιακού ρυθμού της κρουαζιέρας που παρατηρήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια στην περιοχή, επισήμανε ο πρόεδρος της Navigator Travel & Tourist Services Ltd κ. Α. Στυλιανόπουλος, τονίζοντας ότι «τα κίνητρα θα παίξουν σημαντικό ρόλο» στο εξής για τις εταιρίες του κλάδου. Μιλώντας για το νομοσχέδιο για τη ναυτιλία, με στόχο την άρση του καμποτάζ, τόνισε την ανάγκη «να καταργηθούν όλοι οι όροι», αναφερόμενος στο «χαράτσι 3,95 ευρώ ανά επιβάτη», το οποίο «επεμβαίνει στην ανταγωνιστικότητα». Παράλληλα υπογράμμισε τους εντατικούς ρυθμούς της Τουρκίας για την ανάπτυξη του home porting, με τη διαμόρφωση ιδιωτικού λιμένα κρουαζιέρας στη Σμύρνη, αλλά και ενός «υπερσύγχρονου λιμένα κρουαζιέρας στην Κωνσταντινούπολη».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.