Ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε την παράταση του χρόνου της εφεδρείας και για το 2012 ή την διεύρυνση των κριτηρίων τηςΕκτός Δημοσίου ένας στους δύο υπαλλήλους μέχρι το 2015

Την απομάκρυνση του ενός από τους δύο δημοσίους υπαλλήλους, που εργάζονται στον στενό πυρήνα του κράτους, θα σημάνει η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για 150.000 αποχωρήσεις ως το 2015. Διότι, από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που είναι σήμερα περίπου 680.000, θα εξαιρεθούν οι περίπου 350.000 εκπαιδευτικοί και ένστολοι.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, αν και, όπως είπε, η Τρόικα δεν ζήτησε επίσημα απολύσεις υπαλλήλων, άφησε ωστόσο ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση κατά την οποία ένα παρόμοιο μέτρο υπηρετεί τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται, από την άλλη πλευρά, και η άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013, κάτι που έχει ήδη τεθεί στην ημερήσια διάταξη.

Ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε ακόμη την παράταση του χρόνου της εφεδρείας και για το 2012 ή την διεύρυνση των κριτηρίων της, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο ζητηθεί από την Τρόικα, η οποία αναμένεται να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του μέτρου τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η εφεδρεία υπήρξε ένα δραστικό μέτρο το οποίο ρίχνει «κάστρα και σπάει ταμπού».

Και αυτό παρότι τα αποτελέσματα των αποχωρήσεων έως τώρα δείχνουν ότι μόνο το ένα δέκατο των υπαλλήλων που έχουν υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις (περίπου 10.000) θα ενταχθεί στην πραγματικότητα σε καθεστώς εφεδρείας ή σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς οι υπόλοιποι θα συνταξιοδοτηθούν κανονικά.

Οι σχετικές αιτήσεις συνταξιοδότησης μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ρέππας, υποβλήθηκαν ως τις 6 Οκτωβρίου 2011 ως συνέπεια του πολυνομοσχεδίου για το νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, για το τι μέλλει γενέσθαι με την εφεδρεία το 2012 ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι «μπορούμε να παραμείνουμε στο στόχο και να παραταθεί ο χρόνος της εφεδρείας ή να επιλέξουμε να κριθεί το ποιοι υπάλληλοι θα φύγουν μέσα από την αξιολόγηση», κάτι όμως που, όπως παραδέχθηκε, χρειάζεται χρόνο.

Για τις απευθείας απολύσεις δημοσίων υπάλλήλων τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε πως αυτές θα ενταχθούν σε μία πολιτική που θα οδηγήσει σε καλύτερο κράτος. «Αν έρθει το τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά, «οποιαδήποτε πρόταση θα τη συζητήσουμε. Απολύσεις, όμως, έτσι όπως τίθενται, όχι. Απολύσεις όμως που οδηγούν στην αναδιοργάνωση του κράτους μπορούν να αντιμετωπιστούν».
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφερόμενος στο χαρακτήρα της κυβέρνησης Παπαδήμου, επισήμανε με έμφαση ότι «δεν πρέπει να επικρατήσει μία αίσθηση προσωρινότητας. Είναι μίας πλήρης κυβέρνηση».

Παράλληλα, στάθηκε στη συνεργασία του υπουργείου με την task force για τη μεταρρύθμιση του κράτους, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική. Πρόθεση μάλιστα του υπουργείου, όπως έκανε γνωστό, είναι να υπογράψει με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης και σχετικό μνημόνιο, στο οποίο θα περιγράφονται όλα τα μέτρα για την αναμόρφωση του κράτους και κυρίως η διαδικασία για την αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών, καθώς και για τη δημιουργία του επιτελικού κράτους.

 

Δημήτρης Νικολακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.