Έχασαν το τρίχωμά τους προκειμένου να είναι δραστήριοι περισσότερες ώρες της ημέρας
Οι πρώτοι άνθρωποι έχασαν το.. δασύ τρίχωμά τους επειδή η ζωή στα δύο πόδια ήταν ιδιαιτέρως… καυτή. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης οι οποίοι πιστεύουν ότι έλυσαν έναν από τους σημαντικότερους γρίφους σε ό,τι αφορά τους προγόνους μας.
Η «καυτή» ανατροπή
Στο παρελθόν οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο άνθρωπος περπάτησε όρθιος προκειμένου να… δροσιστεί. Ωστόσο ένα νέο μοντέλο σε υπολογιστή μαρτυρεί ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο – η όρθια στάση έκανε τον άνθρωπο να ζεσταίνεται και να ιδρώνει. Ετσι τελικώς απώλεσε και τη… γούνα του, αφού κατάλαβε πόσο «καυτό» ήταν το να τρέχει γρήγορα στα δύο πόδια.
Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες από τη Γλασκόβη με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences». Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι προηγούμενες μελέτες που είχαν διεξαχθεί σχετικά με το θέμα δεν είχαν λάβει υπόψη τους πως οι πρόγονοί μας που είχαν σταθεί στα δύο πόδια θα ζεσταίνονταν τρομερά τρέχοντας με τόσο τρίχωμα επάνω τους – όπως λένε προφανώς στις προηγούμενες μελέτες η υπόθεση ήταν ότι οι πρώτοι άνθρωποι… έμεναν ακίνητοι. «Τα προηγούμενα μοντέλα βασίζονταν στο ότι τα ανθρωποειδή ήταν στατικά κάτω από το φως του ήλιου. Εμείς επεκτείναμε αυτήν την προσέγγιση θεωρώντας, όπως είναι φυσικό, ότι κινούνταν» σημειώνουν οι ερευνητές.
Λιγότερο τρίχωμα, περισσότερη δραστηριότητα
Στα νέα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες, υπολόγισαν παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, ο θεωρούμενος «δραστήριος τρόπος ζωής» για την εποχή καθώς και το τρίχωμα των πρώτων ανθρώπων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρώτοι «τριχωτοί» άνθρωποι ήταν αρχικώς πιο δραστήριοι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και τα βράδια. Καθώς σταδιακά έχαναν το τρίχωμά τους ήταν σε θέση να γίνονται πιο ενεργητικοί περισσότερες ώρες της ημέρας χωρίς να ζεσταίνονται τρομερά.
Εξελικτικώς ήταν απαραίτητο λοιπόν να χάσουν το τρίχωμά τους προκειμένου να είναι σε θέση να συλλέγουν τροφή περισσότερες ώρες της ημέρας ώστε να επιβιώσουν.
«Το μοντέλο μας μαρτυρεί ότι μόνο όταν η απώλεια του τριχώματος και η ικανότητα εφίδρωσης έφθασαν σε επίπεδα που αγγίζουν αυτά των σύγχρονων ανθρώπων μπορούσαν τα ανθρωποειδή να είναι δραστήρια μέσα στη ζέστη της ημέρας σε ανοιχτά και θερμά περιβάλλοντα» γράφουν οι ειδικοί.
Προσθέτουν ότι παραμένει πάντως ακόμη ασαφές το γιατί οι πρώτοι άνθρωποι σηκώθηκαν στα δύο πόδια – πιθανότατα για να βλέπουν καλύτερα τις απειλές που πλησίαζαν ή απλώς για να φθάνουν πιο εύκολα καρπούς που κρέμονταν στα δέντρα.