«Η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται» τόνισε ο Πρωθυπουργός στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
«Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και αυξήσεις φόρων το 2012», διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.
Υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης και ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται το 2013 με κύρια οχήματα τα μεγάλα έργα και τις εξαγωγές.
Παράλληλα, κάλεσε του επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς, όπως τόνισε η χώρα είναι δεσμευμένη στο ευρώ και η παρουσία της κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας αποτελεί εγγύηση.
Στην έναρξη και στο κλείσιμο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι «είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης, γιατί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται», ενώ ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα τον αντιπρόεδρο κ. Τζο Μπάιντεν ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδος.
Προτεραιότητα η υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων θα τονίσει ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης
Την απόλυτη προτεραιότητα στην επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης, την εύρυθμη λειτουργία της και την έμπρακτη πολιτική στήριξη από τα κόμματα που της παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης και τα πολιτικά στελέχη που έχουν αναλάβει συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια και ρόλους, αναμένεται να προτάξει ο κ. Λ. Παπαδήμος με την παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.
Σε μία περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης, ενώ τα προβλήματα δυσλειτουργίας και αναποτελεσματικότητας πληθαίνουν, ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε την Τετάρτη ότι είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει τον δικό του ρόλο και να προχωρήσει στην εκτέλεση της αποστολής που έχει αναλάβει.
Με αυτά τα δεδομένα, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτήν, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διεμήνυσε σαφώς το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ εφόσον παραστεί ανάγκη, δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού στην πορεία προς τη δανειακή σύμβαση και σε χρόνο που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, από την πλευρά του Πρωθυπουργού διαμηνύθηκε χθες ότι όλοι οι υπουργοί αξιολογούνται και ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητές του κ. Παπαδήμου απορρέουν από το Σύνταγμα και δεν είναι περιορισμένες. Όπως τόνισε σχετικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παντ. Καψής, «είναι κοινή αναγνώριση όλων σε αυτή τη κυβέρνηση ότι το κυβερνητικό έργο, που είναι τεράστιας εθνικής σημασίας, προέχει όλων των άλλων. Και όλοι οι υπουργοί θα αξιολογηθούν για αυτή τους τη συμμετοχή. Η αξιολόγηση είναι και αυτή αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Όλοι αξιολογούμεθα».
Προσέθεσε δε ο κ. Καψής ότι « δεν υπάρχει θέμα για κανέναν Υπουργό. Αλλά είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός έχει ευθύνη και αρμοδιότητα να αξιολογεί όλους τους Υπουργούς. Και ανάλογα με την αξιολόγηση, να κάνει τις ενέργειες που ο ίδιος θεωρεί ότι θα χρειαστούν».
Η τελευταία αυτή επισήμανση του κυβερνητικού εκπροσώπου άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για διορθωτικού τύπου παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού είτε σε επίπεδο σύνθεσης της κυβέρνησης είτε σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της στο κρίσιμο διάστημα που απομένει έως ότου υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.
ΤΟ ΒΗΜΑ