Το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011, ομόφωνα:

1. Εκφράζει την ανησυχία του για την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει τις μονάδες της ΔΕΗ και τις αναμενόμενες συνέπειες που θα προκύψουν σε περίπτωση πώλησης του 40% της παραγόμενης ενέργειας σε ιδιώτες.

2. Εκτιμά ότι η πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο καθώς και του ορυχείου, μίας μονάδας στη Μελίτη Φλώρινας και η παραχώρηση σε ιδιώτη του λιγνιτωρυχείου Βεύης ισοδυναμεί με ενέργεια εκχώρησης εθνικού πλούτου η οποία θα υπονομεύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας και θα επιδεινώσει περαιτέρω τους ήδη αρνητικούς αναπτυξιακούς δείκτες.

3. Υπογραμμίζει ότι το ενδεχόμενο πώλησης και δύο επιπλέον μονάδων από το συγκρότημα Αγίου Δημητρίου σε περίπτωση αποτυχίας των συμφωνιών ανταλλαγών ενέργειας (swaps) θα σημάνει μια γενικότερη απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αλλά και της συσσωρευμένης τεχνογνωσίας στην περιοχή μας.

4. Τονίζει ότι η περιοχή του άξονα Κοζάνη-Πτολεμαϊδα-Αμύνταιο-Φλώρινα έχει προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες της ρύπανσης η οποία τις τελευταίες ημέρες μάλιστα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όριο.

5. Στηρίζει ανεπιφύλακτα όλες τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου και των άλλων Δήμων της περιοχής καθώς και της Περιφέρειας και των συνδικάτων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και συμπαρίσταται στον αγώνα τους.

6. Δηλώνει την αντίθεσή της σε κάθε ενέργεια που υπονομεύει το μέλλον της περιοχής και αλλοιώνει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.

7. Αναρωτιέται γιατί άραγε οι όποιες αποφάσεις δεν πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οριστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εκχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής οι οποίες εξακολουθούν να εκκρεμούν.

8. Διαμαρτύρεται για την βίαιη απομείωση των μισθών των εργαζόμενων στη λιγνιτική παραγωγή η οποία έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία της περιοχής μας.

9. Προτείνει η όποια υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού ενόψει της μεταλιγνιτικής περιόδου να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα αφού λάβει πρώτα υπόψη της την προστασία της αειφορίας, τη διατήρηση του δημόσιου και εθνικού πλούτου και την προοπτική των επόμενων γενεών. Στο σχεδιασμό αυτό δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούνται οι σημερινές πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων και της τοπικής κοινωνίας.

10. Επαναφέρει την πάγια θέση της αυτοδιοίκησης περί επαναπόδοσης εδαφών στην κοινωνία και την τοπική οικονομία καθώς και την αξιοποίηση των ανενεργών υποδομών της ΔΕΗ.

11. Αποφασίζει η Πρόεδρος της ΠΕΔ ΔΜ με εκπροσώπους του Δ.Σ. να πραγματοποιήσουν επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς και τη ΔΕΗ για την υποστήριξη και την προώθηση των παραπάνω θέσεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους βουλευτές.

Κοζάνη, 13-12-2011

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed