Ποια είναι τα σημεία που ξεφεύγουν της προσοχής μαςΟι «κρυφές» εστίες μικροβίων που παραμονεύουν

Σκούπισες, σφουγγάρισες, έκανες τα τζάμια, έπλυνες τα πιάτα έβαλες και πλυντήριο. Αυτά δεν είναι ούτε τα μισά! Όμως ακόμα κι αν όντως έχεις κάνει γενική καθαριότητα στο σπίτι, υπάρχουν σίγουρα κάποιες εστίες μικροβίων που θέλουν πιο συχνό καθάρισμα από τα υπόλοιπα σημεία του σπιτιού κι όμως μπορεί να μην τα έχουμε καθαρίσει και ποτέ!

Πρώτοι-πρώτοι στη λίστα μπαίνουν πανηγυρικά οι διακόπτες παντός είδους. Αυτοί που ανάβουμε το φως, που ανοίγουμε την καφετιέρα, τον υπολογιστή, την ηλεκτρική κουζίνα και γενικώς ότι ακουμπάμε για να ανοίξουμε και να κλείσουμε μια συσκευή. Αυτό πολύ απλά συμβαίνει γιατί τα χέρια μας είναι η μεγαλύτερη εστία μεταφοράς μικροβίων μέσα στο σπίτι μας. Και μην ξεχάσουμε φυσικά το κουμπί από το καζανάκι.

Αντίστοιχα παραμελημένα από το καθάρισμα μας μένουν τα χερούλια. Από πόρτες, συρτάρια, ντουλάπες, ψυγεία, κατσαρόλες, ακόμα και αυτό του κουβά της σφουγγαρίστρας. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές τη μέρα και πόσα άτομα μέσα στο σπίτι αγγίζουν τόσο τους διακόπτες όσο και τα χερούλια. Για παράδειγμα, γυρίζετε σπίτι και πάτε κατευθείαν να πλύνετε τα χέρια σας. Η διαδικασία είναι η εξής: ανοίγετε την εξώπορτα, ανοίγετε την πόρτα του μπάνιου, το φως, τη βρύση και πλένετε τα χέρια σας με το σούπερ αντιμικροβιακό κρεμοσάπουνο χεριών που αγοράσετε και θεωρείτε ότι ξεφορτωθήκατε τα μικρόβια. Αυτά όμως, σουλατσάρουν ήδη στο σπίτι σας!

Γενικά, τα πράγματα που αγγίζουμε περισσότερο είναι και τα πιο βρώμικα και έτσι επόμενα στη λίστα είναι τα τηλεκοντρόλ (της τηλεόρασης, του dvd, του κλιματιστικού κλπ.), το σταθερό τηλέφωνο καθώς και το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή. Μετά είναι αυτά που κουβαλάμε μαζί μας όλη μέρα όπως το κινητό, τα hands-free, τα κλειδιά και τα γυαλιά ηλίου και συχνά τα ακουμπάμε όπου να ‘ναι, όπου βρεθούμε και σταθούμε.

Το κινητό μάλιστα είναι με διαφορά το βρώμικο απ’ όλα αυτά. Ας το οπτικοποιήσω: αφήνουμε το κινητό πάνω στο γραφείο, στο τραπέζι της κουζίνας, στο τραπέζι της καφετέριας(!) και σε τόσα άλλα μέρη. Το πιάνουμε με τα χέρια μας που είπαμε είναι η μεγαλύτερη εστία μικροβίων, το φέρνουμε κοντά στο στόμα μας άρα μεταφέρονται και τα βακτηρίδια της στοματικής κοιλότητας καθώς μιλάμε και ειδικά για τις γυναίκες μένουν επάνω του και υπολείμματα από το μακιγιάζ. Κι όλο αυτό μετά το ακουμπάμε στο πρόσωπό μας.

Εξίσου παντού ακουμπάμε και τα κλειδιά μας αλλά ποτέ κανείς δεν μας έχει επισημάνει ότι πρέπει να τα καθαρίσουμε κι έτσι ούτε που μας περνάει από το μυαλό. Αναφέρω συγκεκριμένα τα γυαλιά ηλίου και όχι τα οράσεως γιατί αυτοί που φορούν γυαλιά οράσεως συνήθως έχουν μπει στη διαδικασία να τα καθαρίζουν και πιθανόν να καθαρίζουν και τα γυαλιά ηλίου τους. Και επίσης τα γυαλιά ηλίου έχουμε και αυτά την τάση να τα ακουμπάμε σε διάφορα μέρη.

Σημεία που ξεφεύγουν της προσοχής μας στο χώρο της κουζίνας είναι η πιατοθήκη, οι λαβές από τα μαχαιροπίρουνα, το σφουγγάρι που πλένουμε τα πιάτα και για τους πιο σχολαστικούς τα βαζάκια της ζάχαρης και του καφέ. Για το σφουγγάρι των πιάτων και την πιατοθήκη έχουμε την εντύπωση ότι επειδή με το ένα καθαρίζουμε και στο άλλο βάζουμε τα πλυμένα πιάτα μας, δεν χρειάζονται και τα ίδια τους καθάρισμα. Αλλά σκεφτείτε λίγο… κι από το μπάνιο καθαροί είμαστε όταν βγαίνουμε και σκουπιζόμαστε όμως μετά πλένουμε τις πετσέτες μας και μάλιστα αν τις παρα-αφήσουμε μυρίζουν.

Για διαφορετικούς λόγους λερώνεται το κάθε τι όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι τα κατάλοιπα που μένουν. Στις πετσέτες του μπάνιου τα νεκρά κύτταρα και στη πιατοθήκη τα άλατα που είναι ότι πρέπει για να συσσωρευτούν βακτηρίδια σε συνδυασμό με την υγρασία και το νερό που λιμνάζει από κάτω. Το ίδιο και στο σφουγγάρι, αν ειδικά αναλογιστούμε το τι υπολείμματα φαγητού περνούν από πάνω του.

Ας μην ξεχάσουμε το μπάνιο. Εκεί, το συρτάρι και το λάστιχο του πλυντηρίου μαζεύουν νερό και υπολείμματα σαπουνιού και μαλακτικού, το καπάκι της οδοντόβουρτσας μαζεύει οδοντόπαστα και κάτι λίγο απ’ τα βακτήρια του στόματος και αν την κλείνουμε κάθε φορά μετά τη χρήση, την εμποδίζουμε και να στεγνώσει καλά. Τέλος η αντλία του κρεμοσάπουνου που αν την κοιτάξετε από κάτω θα βρείτε θαύματα και η σαπουνοθήκη.

Άλλα αντικείμενα μέσα στο σπίτι που παραμελούμε τον καθαρισμό τους είναι η παπουτσοθήκη και οι κάδοι σκουπιδιών. Ότι πατάμε στο δρόμο μεταφέρεται στις σόλες των παπουτσιών μας κι εμείς μετά τα συμμαζεύουμε στην παπουτσοθήκη μας. Αναμενόμενο είναι, αν κάποια στιγμή την αδειάσετε να έχει μέσα χώματα, πετραδάκια και άλλες βρωμιές που βλέπετε και μικρόβια να κάνουν πάρτι που δεν βλέπετε. Ένα χέρι καθάρισμα το χρειάζεται και αυτή και οι κάδοι σκουπιδιών που συχνά μυρίζουν γιατί οι βρωμιές και τα μικρόβια δεν συμμορφώνονται και δεν μένουν πάντα μέσα στις σακούλες!

Προφανώς στο σημείο αυτό του άρθρου το πιθανότερο είναι να σας έχει πιάσει αηδία και να θέλετε να κλειστείτε σε μια γυάλα. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε γιατί όλα αυτά τα σημεία καθαρίζονται πολύ μα πολύ εύκολα. Ο λόγος που συσσωρεύονται τόσα μικρόβια σε αυτά τα μέρη είναι γιατί παραμελούμε να τα καθαρίσουμε.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βετέξ ή ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας που θα ψεκάσετε με οινόπνευμα ή ξύδι ή κάποιο καθαριστικό με χλώριο. Η ακόμα πιο απλή λύση είναι τα υγρά μαντιλάκια με οινόπνευμα που χρησιμοποιούμε για τα χέρια. Είναι αποτελεσματικά κατά των μικροβίων και πολύ εύκολα στη χρήση.

www.noikokyra.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed