Αντιδράσεις των κομμάτων στην απόφαση της Χάγης για ΠΓΔΜ

Σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος δήλωσε ότι η χώρα μας παραμένει σταθερή στις θέσεις της και βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων σε πολλές περιπτώσεις.

Προϋπόθεση, όμως, για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίας εμπι­στοσύνης.
Η Ελλάδα παραμένει απόλυτα σταθερή στις θέσεις αυτές και μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η χώρα μας δηλώνει την ετοιμότητά της για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας erga omnes υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

“Η απόφαση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πόσο αδιέξοδη ήταν η τακτική της ονοματολογίας που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, με τη στήριξη των εθνικιστικών κύκλων”, σχολίασε το ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα τόνισε ότι “η λύση για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών δεν βρίσκεται σε ενδιάμεσες συμφωνίες, υπό την χειραγώγηση των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ούτε στις διαβουλεύσεις μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στα δικαστήρια”.

Τέλος, το ΚΚΕ τονίζει ότι “αν περιλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, αυτό θα πρέπει να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δοθεί λαβή για να ανακινηθούν διεκδικήσεις”.

Την πλήρη αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο θέμα της ΠΓΔΜ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, ενώ ευθύνες επιρρίπτει σε Παπανδρέου και Σαμαρά, “διότι έχασαν  ουσιαστικές ευκαιρίες τις δύο περασμένες δεκαετίες,  προωθώντας  μια αδιέξοδη εξωτερική πολιτική, όχι μόνο στο θέμα της ονομασίας της γείτονος αλλά και σε ζητήματα στρατηγικής αντίληψης της περιφερειακής και ηπειρωτικής συνεργασίας”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΝ συνεχίζει να θεωρεί ότι το όλο θέμα της ονομασίας αλλά και κυρίως οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών οφείλουν να στηρίζονται σε μια ολοκληρωμένη απόφαση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, βασισμένη σε μια  αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ  με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι: “Δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση, γιατί μας βρίσκει σε μια οδυνηρή θέση» και πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσoυν οι πολίτες για το όνομα της γειτονικής χώρας, ενώ και αυτός, επέρριψε ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τόνισε, τέλος, ότι για το θέμα της ονομασίας θα πρέπει «να βρούμε μια λύση που δεν θα προσβάλλει την ιστορία μας”, ενώ επανέλαβε ότι αν υπάρχει όνομα “Μακεδονία” για τα Σκόπια, το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θέτει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μπροστά στις ευθύνες τους, να παραμερίσουν και να καταδικάσουν τις επικίνδυνες εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις από όπου κι αν προέρχονται, να προχωρήσουν το ταχύτερο στην υιοθέτηση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά στους διεθνείς οργανισμούς, να αναπτύξουν επωφελή πολυδιάστατη και για τις δύο χώρες συνεργασία”.

Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που οι εθνικές πλειοδοσίες οδηγούν τη χώρα σε ταπεινωτικά αδιέξοδα”. Σε σχετική ανακοίνωσή τους δηλώνουν: “Τα δεδομένα της απόφασης του Δικαστηρίου θα πρέπει να σταθμιστούν με νηφαλιότητα και να ληφθούν υπόψη για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής για τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ. Είναι όμως αμφίβολο αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει από μια κυβέρνηση που στηρίζεται ακριβώς από τα κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή ταπείνωση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξακολουθούμε να θεωρούμε δίκαιη μια λύση κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας στο πλαίσιο συνολικότερων μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τονίζουμε όμως ότι κάθε εθνικισμός κάνει ζημιά πρώτα στη δική του χώρα”. Η ανακοίνωση καταλήγει: “Ας μην ξεχνάμε όμως πως αυτήν την περίοδο πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής πρέπει να είναι η θωράκιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της δικής μας χώρας”.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.