Συγκίνηση με κλάμματα από την υπουργό εργασίας, εύσημα από Ολι ΡενΣκληρά μέτρα «για να σωθεί η Ιταλία» παρουσίασε ο Μόντι

Με συνοπτικές διαδικασίες προχωρά η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι στην Ιταλία τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε στους… ευρωπαίους εταίρους.
Ο ιταλός πρωθυπουργός θα καταθέσει σήμερα στο Κοινοβούλιο τη δέσμη μέτρων που παρουσίασε εσπευσμένα χθες στο υπουργικό συμβούλιο ενώ λίγο πριν, στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. Ο ίδιος βέβαια αρνείται τη μομφή ότι αποτελεί τον εντολοδόχο των Βρυξελλών στη Ρώμη υπερασπιζόμενος την πολιτική της λιτότητας και την αναγκαιότητα εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για το «συλλογικό καλό».

«Δεν θα με ακούσετε ποτέ να κατηγορώ την Ευρώπη για όσα δεν έχουμε κάνει. Δεν θα πω ποτέ στους Ιταλούς ΄κάντε κάτι επειδή μας το ζητά η Ευρώπη’» δήλωσε ο Μόντι παρουσιάζοντας τα μέτρα. Εσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει πίεση από την πλευρά του γαλλογερμανικού άξονα ενώ σημείωσε ότι γνωρίζεται καλά με την Αγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί ίσως για να υπενθυμίσει τις όχι και τόσο καλές σχέσεις του προκατόχου του με τους συγκεκριμένους ηγέτες. Όμως οι Ιταλοί θα θυμούνται ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν υπήρξε πάντοτε μισητός ή έστω περιφρονημένος όπως σήμερα. Τα υπαινικτικά σχόλια και οι ειρωνικές γκριμάτσες του Σαρκοζί και της Μέρκελ ήρθαν όταν διαπιστώθηκε κωλυσιεργία στην υιοθέτηση μέτρων που οι ίδιοι ζητούσαν (και) από τη Ρώμη. Και ακόμα η ιταλική αντιπολίτευση θυμάται ασφαλώς ότι κατηγορούσε τον Μπερλουσκόνι για ενδοτισμό όταν δεχόταν επιστολές με κατάλογο μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ανεξαρτήτως αυτών το πακέτο «διάσωσης της Ιταλίας» που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση ενώπιον των εθνικών αντιπροσώπων θα προκαλέσει σίγουρα κάτι περισσότερο από συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως αυτές της υπουργού Εργασίας, στους Ιταλούς. Στα πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων εμφανίζεται σήμερα κλαίουσα η Ελσα Φορνέρο ακούγοντας δια στόματος Μόντι τις «σκληρές θυσίες που θα απαιτηθούν για την ανάταξη της οικονομίας».

Οι Ιταλοί υποχρεώνονται εφεξής να συνταξιοδοτούνται μετά από 42 χρόνια εργασίας και πάντως μετά τα 66 έτη για τους άνδρες και τα 63 για τις γυναίκες. Ταυτόχρονα θα παρέχονται κίνητρα για την παραμονή στην εργασία μέχρι και την ηλικία των 70 ετών.

Προβλέπεται ακόμα η αύξηση του ανώτατου συντελεστή του ΦΠΑ στο 23%, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (ακόμα και της κύριας κατοικίας) και η επιβολή άλλων φόρων σε τοπικό επίπεδο. Καταργούνται περιορισμοί και κατώτατες αμοιβές σε επαγγέλματα όπως οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι και οι οδηγοί και αναθεωρούνται εκ βάθρων οι όροι εργασίας. Οι απολύσεις γίνονται ευκολότερες και προωθούνται οι επιχειρησιακές έναντι των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων.

Πρώτος από όλους έσπευσε να επιβραβεύσει την ιταλική κυβέρνηση ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν χαρακτηρίζοντας «έγκαιρη και φιλόδοξη» τη λήψη μέτρων τα οποία πληροφορήθηκε πριν ακόμα τα ακούσουν επισήμως οι ιταλοί βουλευτές. Ακόμα και αν δεν δέχεται εντολές από τις Βρυξέλλες ο Μάριο Μόντι τουλάχιστον δέχεται εύσημα.

 

Κωνσταντίνος Μαργιόλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.