Στην ευρύτερη δασική περιοχή Κορεστείων Καστοριάς, ανάμεσα στους οικισμούς Χαλάρας και Αγ. Αντωνίου, βρέθηκε νεκρή αρσενική αρκούδα, ηλικίας 5 ετών
Πρόκειται για τον πιο αποτρόπαιο φόνο αρκούδας που έχει καταγράψει η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στα 19 χρόνια λειτουργίας της Οργάνωσης. Η αρκούδα φέρει τραύμα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι. Ακρωτηριασμένα είναι τα δύο μπροστινά πόδια, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ζώο σκοτώθηκε από πρόθεση και τα δύο του πόδια αποτέλεσαν το τρόπαιο της αποκρουστικής πράξης.
Την εικόνα φρίκης συμπληρώνει η αφαίρεση της μουσούδας του ζώου και οργάνων από την κοιλιακή του χώρα. Το ζώο βρέθηκε από πολίτη που το κατήγγειλε στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που έσπευσε στην περιοχή. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το Δασαρχείο Καστοριάς καθώς και η Κτηνιατρική Υπηρεσία Καστοριάς που διενήργησε τη σχετική νεκροψία.
Όπως προκύπτει από τη νεκροψία το περιστατικό συνέβη πριν από 2 μέρες.
Το σημείο θανάτου του άτυχου ζώου βρίσκεται σε ημιορεινή αγροτική περιοχή όπου δεν έχει σημειωθεί πρόσφατα καταγγελία για ζημιά από αρκούδα σε αγροτική καλλιέργεια.
Στην ευρύτερη δασική περιοχή της Καστοριάς σημειώνονται και τα περισσότερα από τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες.
Η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης.
Ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 350 άτομα.
Μοναδική απειλή για την αρκούδα είναι ο άνθρωπος
Σύγκρουση Ανθρώπου και Αρκούδας
Αναγνωρίζοντας πως κάθε ζημιά από αρκούδα, αλλά και από άλλα άγρια είδη ή φυσική αιτία αποτελεί μια σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει εδώ και 20 χρόνια για την εφαρμογή και τη διαρκή βελτίωση του συστήματος των αποζημιώσεων από τον αρμόδιο φορέα, τον Ε.Λ.Γ.Α. (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις).
Οι βελτιώσεις αυτές αφορούν τόσο στα ποσοστά των αποζημιώσεων που ξεπερνούν το 90% των ζημιών που δηλώνονται, όσο και στο χρόνο καταβολής της αποζημίωσης που δυστυχώς συχνά ξεπερνά και τον ένα χρόνο, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.
Περισσότερο βέβαια επιμένουμε στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων (εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και εκτροφή ελληνικών ποιμενικών σκύλων) για την πρόληψη των ζημιών που προκαλεί η καφέ αρκούδα και επομένως για τη μείωση των φόνων του είδους από τον άνθρωπο.
Συμπερασματικά λοιπόν και παρά τα όποια προβλήματα, σήμερα, υπάρχουν οι δυνατότητες για την επίτευξη μιας ισορροπημένης και ομαλής συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας. Η πολιτική των δράσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αφορά την παράλληλη προστασία αρκούδας και ανθρώπου ή διαφορετικά την αναγνώριση των αναγκών και την αποδοχή των παραγωγικών δραστηριοτήτων ήπιας μορφής των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές εξάπλωσης της αρκούδας.